Alin Nica: „Ce a făcut Dominic Fritz pentru prevenirea dezastrului de la Colterm?”

Foto: CJ Timiş

25Amenda de 21 de milioane de euro primită de Colterm este un nou prilej de cointre politice între primarul USR-PLUS al Timişoarei, Dominci Fritz, şi preşedintele liberal al Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.

 

Timișorenii, spitalele și școlile din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură deoarece conducerea Primăriei Timișoara este incapabilă să administreze situația de la Colterm. Lipsa de profesionalism este accentuată de faptul că primarul Dominic Fritz refuză orice răspundere, arătându-se complet depășit de situație”, acuză preşedintele liberal al Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.

Afirmaţie făcută după ce Primăria Timişoara a anunţat amendarea Colterm Timişoara, cu 21 de milioane de euro, pentru că nu a cumpărat certificatele anti-poluare pentru anul 2020 şi după ce primarul Dominic Fritz a declarat că în ultimele două luni a discutat cu membrii Guvernului, cu vicepremierul Dan Barna și cu premierul Florin Câțu despre o suplimentare pentru reechilibrarea bugetului local din care Primăria urma să mai plătească o tranșă din datoriile istorice – „Astfel, Colterm ar fi putut cumpara certificatele CO2 pentru anul trecut și angaja investiții” –, dar că acest efort a fost aruncat în aer de Alin Nica, printr-o postare pe Facebook „în care se lăuda că a rezolvat problema banilor”: „Publicitatea făcută în jurul acestor discuții, purtate până în acel moment, cu discreție și responsabilitate, a avut ca efect blocarea demersurilor, iar Hotărârea de Guvern nu a fost adoptată până acum. Am fost extrem de dezamăgit că pentru președintele CJ Timiş a fost mai importantă popularitatea lui pe Facebook și în partid decât Timișoara.”

Alin Nica susţine că Dominic Fritz „a devenit un maestru al neasumării și, de câte ori are ocazia, își deleagă toate atribuțiile. Din păcate pentru el și din păcate pentru timișoreni, Coltermul nu poate fi delegat. Când a candidat, Dominic Fritz a știut de Colterm, ba chiar a declarat că va rezolva problema. Când a pus directorul cu istoric penal a cărui primă acțiune a fost să-și comande limuzină de serviciu, Dominic Fritz a știut de Colterm. Când și-a impus oamenii din anturajul de partid în Consiliul de Administrație, Dominic Fritz a știut de Colterm. În afara aplicării tehnicii struțului de fiecare dată când a fost vorba de soluții concrete, ce a făcut Dominic Fritz pentru prevenirea dezastrului de la Colterm? Fără să aibă o explicație logică, astăzi dă vina pe fostul primar, pe Guvern, pe mine, pe oricine.”

Preşedintele CJ Timiş afirmă că l-a speriat comunicatul de presă al lui Dominic Fritz în care acesta afirma că a purtat „cu discreție” discuții despre alocarea de fonduri printr-o hotărâre de Guvern. „Nu știu în care parte a Germaniei a crescut Dominic Fritz, dar îi aduc la cunoștință că, noi, aici în România, încercăm să scăpăm de meteahna alocării de fonduri «cu discreție». Banii publici se acordă transparent și justificat. Banii de la Guvern nu sunt meniți să acopere managementul defectuos. Am semnat referatul pentru alocarea banilor către Timișoara și am susținut demersul cu condiția ca respectivii bani să fie cheltuiți corect și eficient”, declară Alin Nica.

Acesta adaugă că edilul Timişoarei ar trebui să spună cum a pierdut alocarea de la Guvern „deși a fost susținută public de către mine și agreată la nivel de Guvern. Oare atât de grave sunt problemele de management la nivelul Primăriei Timișoara încât acei bani nu au mai putut fi alocați?

Alin Nica mai spune că situația de la Colterm este foarte gravă și că „toată lumea, de la Timișoara la București, s-a saturat de lamentările și neputința actualului primar”. Şi îi solicită public lui Dominic Fritz să prezinte soluțiile pentru Colterm și să aducă în dezbatere publică planul de redresare al companiei „sau, dacă nu este capabil să gestioneze situația, îl invit să facă un pas în spate și să îi lase pe alții care înțeleg ce înseamnă administrația publică.”

Primarul Dominic Fritz declară că această amendă primită de Colterm reprezintă „sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic” şi anunţă că „vremurile în care Colterm trăia, necondiționat, pe banii Primăriei au trecut.”

 

Print Friendly, PDF & Email