Ambulanţe noi în Timiş, probabil din 2018

ambulanteDupă impedimente, proceduri greşite şi contestaţii care s-au întins pe câţiva ani, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a reuşit să pregătească anunţul privind achiziţia de ambulanţe noi pentru toată ţara. În Timiş ar fi nevoie de minimum 90 de maşini.

 

4.200 de ambulanţe, cumpărate la nivel de ţară

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, după o aşteptare care s-a întins pe câţiva ani, intenţia de a organiza licitaţie de cumpărare a 4.200 de ambulanţe, contractul fiind estimat la 282,4 milioane de euro, fără TVA, pe următorii patru ani

Achiziţia se va desfăşura prin procedură de licitaţie deschisă online, cu faza finală licitaţie electronică, în vederea încheierii de acorduri-cadru cu maximum cinci operatori economici, cu preţ fix în euro, fără reluarea competiţiei la încheierea contractelor subsecvente.  Din totalul vehiculelor, 1.740 vor avea tracţiune 4X4, iar 1.140 – 4X2.

Dintre acestea, circa 100 sunt aşteptate şi în Timiş. “Acum, după ce s-a publicat anunţul pe SEAP nu cred că va mai dura atât de mult până la încheierea cu succes a licitaţiei. Sperăm că nu vor mai fi contestaţii, pentru că s-a mai reglementat situaţia, încercându-se să se prevină prin prevederi legale noi, contestaţiile abuzive. Totuşi, e o cantitate foarte mare, şi cred că va veni în loturi. De aceea, estimarea mea este că în Timiş cele mai multe ambulanţe noi vor veni de abia în 2018, nu anul viitor”, declară medicul Leonida Iancu, directorul Serviciului de Ambulanţă Timiş.

Conform reprezentanţilor aceluiaşi Serviciu, în Timiş ar fi nevoie de cel puţin 60 de ambulanţe pentru urgenţe, şi de 20 – 25 de ambulanţe pentru transport. Deci necesarul de maşini noi ar fi de 90 – 100 de bucăţi.

 

Un parc auto învechit

În Timiş, majoritatea ambulanţelor sunt vechi, ultima ambulanţă ceva mai nouă fiind repartizată în urmă cu trei ani. Majoritatea au kilometraje între 360.000 şi 500.000 de kilometri şi se defectează foarte des. În prezent sunt active 72 de ambulanţe pe tot judeţul, multe cu kilometraj foarte mare, care sunt folosite non-stop pentru urgenţe.

A fost o întârziere de care toată lumea ştie, dar acum lucrurile sunt în făgaşul lor normal, este o comisie mixtă de la Sănătate, de la Interne, care lucrează pe această procedură, aşa că sperăm ca anul acesta să o finalizăm cât mai urgent, după care să înceapă achiziţiile ambulanţelor. Având în vedere întârzierile ce au fost în ultimii ani – şi au fost întârzieri foarte serioase, pentru că nu am realizat acordul cadru cum a trebuit în ultimii patru ani – cel mai probabil în primul an între 200 şi 300 de ambulanţe vor trebui şi pentru Ambulanţă şi pentru SMURD” a precizat recent Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă,

Intenţia ar fi ca în fiecare an să se crească numărul de ambulanţe achiziţionate, până se va înlocui complet parcul auto, ultima analiză făcută la nivel naţional arătând că parcul şi la Ambulanţă şi la SMURD deja a atins şapte – opt ani, cu uzură maximă.

Print Friendly, PDF & Email