„1978”, producția Teatrului Maghiar din Timișoara, nominalizat UNITER pentru Cel mai bun spectacol

Secvenţă din spectacolul „1978”. Foto: Beliczay László

Spectacolul 1978, în regia lui Tomi Janežič, producţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. a fost nominalizat la două premii ale Uniunii Teatrale din România: Cel mai bun spectacol al anului 2023 și Cea mai bună scenografie (autor Branko Hojnik).

 

1978 este primul spectacol regizat de slovenul Tomi Janežič în România, după participarea sa cu numeroase spectacole la Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, organizat de Teatrul Maghiar din Timişoara. Pornind de la viața unei familii în anii comunismului din România, acțiunea multidimensională urmărește mai multe fire narative, în mai multe momente pe parcursul istoriei: Ce legătură există între împăratul Franz Jozsef și un băiețel care scrie compuneri în cinstea lui Ceaușescu? Firele se întrepătrund și se suprapun în povestea generațiilor care își transferă traumele, bucuriile și frânturile din poveștile personale prea dureroase.

1978 a avut premiera în 7 decembrie 2023, fiind jucat în fosta Facultate de Hidrotehnică a Universității Politehnica, pe Calea Ghirodei nr. 32, un spațiu ales și amenajat în mod special pentru această producție teatrală. Sălile în care se joacă cele trei acte au fost regândite spațial ca trei capsule temporale în care spectatorul este imersat în perioada anilor 1970, în actualitate și în Primul război Mondial. În parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timișoara, echipa Teatrului Maghiar și scenograful sloven Branko Hojnik au reușit să transforme clădirea într-un spațiu teatral unic, care a fost reintrodus în circuitul cultural al orașului.

Din distribuția spectacolului 1978 fac parte: Balázs Attila, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szőllősi Eszter și Vajda Boróka. Scenariul a fost scris de Tomi Janežič și Simona Semenič, cu inserarea poveștilor personale ale actorilor Teatrului Maghiar.

Tomi Janežič (născut în 1972) este unul dintre cei mai valoroși  și admirați  regizori de teatru din Europa și profesor la Universitatea din Ljubljana, artist multipremiat la cele mai importante festivaluri. Programul său estetic exprimă una dintre cele mai puternice și originale direcții în teatrul contemporan. Stilul său artistic este definit de lirism îmbinat cu subiecte dificile, iar în repetiții folosește exerciții de psihodrama.

1978 face parte dintr-o serie de 12 spectacole conectate tematic, care vor fi prezentate în cadrul Programului Cultural al Capitalei Culturale Europene Gorizia/Nova Gorica 2025.

La Timişoara, spectacolul este programat sî fie jucat în 17 și în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, de la ora 17. Traducerea în română și engleză se face prin supratitrare, iar transportul până la hală este asigurat de Teatrul Maghiar. Biletele pot fi cumpărate online de pe https://ticket.tm-t.ro/ro sau de la casieria teatrului, de luni până vineri între orele 13-19.

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki și Octavian Szalad. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023.

Ediția a 32-a a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni, 27 mai, în Sala „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.

 

Print Friendly, PDF & Email