Un actor al Teatrului Național din Timișoara, nominalizat pentru premiul UNITER

Foto: Adrian Pîclişan

Nominalizarea lui Andrei Chifu, la secțiunea Debut a premiilor UNITER, a fost făcută pentru rolul principal Eu, din spectacolul Casa de pe graniţă, de Sławomir Mrožek.

 

Drama personajului interpretat de Andrei Chifu în Casa de pe graniță, un spectacol de Ada Lupu Hausvater, este de-o actualitate cutremurătoare, un strigăt de disperare a milioane de cetățeni a căror existență este distrusă în numele unor false principii sociale, a unor coordonate, în numele nenumăratelor limitări ce li se impun.

Juriul de nominalizări a fost compus din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari.

„Andrei Chifu, tânăr actor ce se confruntă zi de zi cu realitatea societății în care trăiește, colaborator al Teatrului Național din Timișoara, încarcă personajul pe care îl interpretează cu valențele propriei sale actualități, făcându-l irezistibil”, transmit reprezentanţii TNT. Care subliniază că Naţionalul timişorean și-a asumat rolul de formator al artei teatrale la nivel național, cel puțin în ultimii cincisprezece ani, depășind schema de personal prin investiția în descoperirea de noi colaboratori, de noi talente care să inoveze în teatrul românesc.

„Ca instituție publică de cultură, Naționalul merge pe contrasensul sistemului de stat din ultimii ani, un sistem care pune în pericol dezvoltarea artelor spectacolului; acel sistem care a ignorat statutul și drepturile artiștilor neangajați la stat, ai acelor artiști care formează majoritatea breslei, dar și pe cele ale profesioniștilor neangajați din meseriile specifice artelor spectacolului”, adaugă reprezentanţii TNT.

Unul dintre programele din proiectul de management al Teatrului Național din Timișoara se numește Debut și a fost conceput pentru a sprijini cu precădere tinerii actori, încă studenți sau proaspăt absolvenți. Andrei Chifu a făcut parte, ca tânăr actor, din acest program, iar nominalizarea sa de către juriul de selecție al UNITER  confirmă public justețea acestui demers, mai transmit oficialii Naţionalului timişorean.

Print Friendly, PDF & Email