În 16 decembrie 1989 – deşi lucrurile păreau să se fi liniştit la Timişoara după ce, cu o zi înainte, manifestarea de solidaritate cu pastorul reformat László Tőkés se finalizase cu un protest anticeauşist – sute de oameni au ieşit de străzi începând cu ora 13. A fost ziua în care s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”, ziua primelor ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, a primelor aproape 200 de arestări.
În dimineaţa de 16 decembrie 1989, susţinătorii pastorului László Tőkés se adunau pentru a doua zi consecutiv în faţa locuinţei acestuia pentru a-l susţine. Speriat de numărul mare de oameni, acesta a ieşit la fereastră şi le-a vorbit, aşa cum făcuse şi cu o zi înainte. Câteva ore mai târziu, protestatarii, al căror număr crescuse, au umplut Piaţa Maria, unde se afla şi reşedinţa lui Tőkés. Mitingul de susţinere s-a transformat rapid în protest social. A fost ziua în care, în jurul orei 17, poetul Ion Monoran a oprit circulaţia tramvaielor în Piaţa Maria. S-a scandat prima dată „Libertate!”. Un grup mare de demonstranţi a plecat spre Comitetul Judeţean de Partid. După ora 20, forţele de ordine au intervenit cu brutalitate la Comitetul Judeţean de Partid, dar şi în apropierea Bisericii reformate din Piaţa Maria. În stradă şi-au făcut apariţia militari cu scuturi, căşti şi bastoane, susţinuţi de miliţieni şi securişti în civil. Pompierii stropeau mulţimea cu jeturi de apă, moment în care s-au declanşat confruntări sângeroase între protestatari şi forţele de ordine.
Evenimentele din 16 decembrie 1989 sunt menţionate şi în rechizitoriul Dosarului Revoluţiei, unde se precizează că, la solicitarea autorităţilor de partid, după ora14 în zona în care se aflau manifestanţii au fost trimişi 28 de miliţieni, dar sosirea acestora în mulţime a accentuat starea de tensiune, ceea ce l-a detrminat pe inspectorul-şef al Miliţiei, Ion Deheleanu, să trimită în teren toate cadrele Securităţii şi Miliţiei Timiş echipate în civil.
„Manifestarea a luat un caracter revendicativ, fiind cerută schimbarea lui Nicolae Ceauşescu şi, implicit, condiţii mai bune de viaţă. În jurul orelor 18 în zonă a fost adus plutonul de intervenţie al Ministerului de Interne, echipat cu bastoane de cauciuc, scuturi şi căşti de protecţie. Această forţă militară a fost formată din 80 de cadre ale MI (Ministerul de Interne – n.r.). Concomitent, în zonă au fost aduse şi trei maşini de pompieri. În jurul orelor 18.30-19 au început ciocnirile între forţele de ordine şi manifestanţi, ciocniri soldate cu înfrângerea scutierilor, survenită în jurul orei 20.30. Ulterior, un grup de manifestanţi format din 600-700 de persoane s-a deplasat către Comitetul Judeţean de Partid, iar un alt grup s-a îndreptat spre Piaţa Operei unde forţele de ordine existente au intervenit din nou şi au determinat replierea manifestanţilor. O parte dintre aceştia au pornit spre căminele studenţeşti. Acţiunile forţelor de represiune au crescut în amploare şi intensitate prin angrenarea progresivă a efectivelor Miliţiei, Trupelor de Securitate, Pompierilor şi Trupelor de Grăniceri, toate aparţinând MI. Aceste acţiuni s-au soldat cu arestarea în nopatea de 16/17.12.1989 a aproximativ 180 de persoane, unele dintre acestea fiind supuse brutalităţilor”, se menţionează în Rechizitoriul Dosarului Revoluţiei.
În aceeaşi zi, seara, la ora 21, se menţionează în acelaşi document, generalul Iulian Vlad, şeful Securităţii, a convocat toţi şefii de direcţii din cadrul Departamentului Securităţii Statului, fiind dispusă trimiterea la Timişoara a unei grupe operative. Astfel, în noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989 au pornit spre Timişoara, cu un tren special, generalul Emil Macri, şeful Direcţiei de Contrainformaţii Sector Economic, colonelul Filip Teodorescu, adjunct al Direcţiei Contraspionaj, locotenent-colonel Gheorghe Glăvan, şeful Serviciului Informativ al USLA, şi locotent-colonel Gabriel Atanasiu, şeful Direcţiei de Informaţii Interne. În aceeaşi noapte, în baza ordinului dat de Nicolae Ceauşescu, au fost alarmate toate unităţile militare din Garnizoana Timişoara şi s-a hotărât ieşirea Armatei în stradă, momentan fără armament şi muniţie. A doua zi, pe străzile Timişoarei a fost măcel.
Cronologia evenimentelor de sâmbătă, 16 decembrie 1989, de la Timişoara, consemnată de Memorialul Revoluţiei:
Ora 6: Au fost înfiinţate posturi de filaj la domiciliul lui László Tőkés. În faţa locuinţei se află 10-15 persoane, care comentează situaţia pastorului şi a soţiei sale (Mavru, 1989).
Ora 8: Maiorul Radu Tinu, adjunct al şefului Securităţii Judeţului Timiş, îi raportează colonelului Traian Sima că în faţa casei preotului Tőkés s-au adunat 25-30 de persoane şi îi sugerează lui Sima să raporteze această situaţie la Bucureşti. Prin telefonul guvernamental, col. Sima îi informează pe col. Gheorghe Raţiu, şeful Direcţiei de Informaţii Interne, pe generalul Alexie Ştefan, secretar de stat în Ministerul de Interne, care răspundea de judeţul Timiş, şi pe generalul Gianu Bucurescu, adjunct al Ministrului de Interne (Atudoroaie, 1990).
Ora 8,30: Radu Bălan ţine obişnuita şedinţă de secretariat, unde, pe lângă probleme curente, informează că sunt şi „ceva probleme în Piaţa Maria” (PT, VI, 2008, p. 2069).
Ora 9: Grupul curioşilor a crescut simţitor şi continuă să crească. Se răspândeşte zvonul că pastorul„va fi arestat şi lichidat” (Mavru, 1989).
Ora 9,45: László Tőkés iese la fereastra locuinţei şi le cere celor adunaţi în stradă, în limbile maghiară şi română, să se împrăştie (RCTSFST, 1989).
Ora 10: Nicolae Ceauşescu îl sună pe Radu Bălan şi se interesează de situaţia referitoare la Tőkés. Îi cere să se treacă la evacuarea pastorului. Bălan îl informează cu privire la evenimentele petrecute în seara zilei de 15 decembrie şi că „în oraş este linişte, studenţii merg la cursuri, iar muncitorii lucrează” (Bălan 1, 1990).
Ora 11: În timp ce soţia pastorului este consultată de doi medici, Moţ şi Rotărescu îl asigură pe László Tőkés că îi vor fi aduse lemne, vor fi puse geamurile sparte şi că a doua zi va putea ţine slujba religioasă (Suciu, 2008, p. 146). Ilie Matei, secretar al CC al PCR şi fost prim-secretar al judeţului Timiş, vine în sediul Comitetului Judeţean de Partid, unde este informat despre situaţia creată în jurul pastorului Tőkés, inclusiv despre ordinul dat de Ceauşescu de a se trece la evacuarea acestuia (PT, III, 2005, p. 1420).
Orele 11,30-12: Rotărescu îi cere lui Tőkés să vină la Comitetul Judeţean al PCR, pentru a discuta cu primarul Moţ. Tőkés refuză, dar va merge în numele lui Béla Sepssy, căruia Moţ i-a solicitat să-i îndemne pe oameni să intre în biserică şi să nu mai stea în stradă (Mioc, 2002, p. 40).
Ora 12,30: Lt.-col. Ion Corpodeanu, adjunct al şefului Miliţiei Timiş, îl contactează telefonic pe cpt. Cornel Dorneanu, şeful Biroului de Pază şi Ordine al Miliţiei Municipiului Timişoara, cerându-i să pregătească plutonul de intervenţie (PT, IV, 2008, p. 1746).
Ora 12,40: Generalul maior Constantin Nuţă, adjunct al ministrului de Interne şi şef al Inspectoratului General al Miliţiei, îi solicită informaţii colonelului Ion Popescu despre situaţia de la biserica reformată, măsurile ce au fost luate de către organele locale de Partid, Securitate şi Miliţie. Îi ordonă să pună în aplicare Ordinul MI nr. 02600 ̸1988, privind păstrarea şi restabilirea ordinii publice, plan ce se găsea întocmit la toate reşedinţele de judeţ (Damian, 1999, p. 31).
Ora 12,50: Tudor Postelnicu, ministru de Interne, îi ordonă telefonic colonelului Ion Popescu să ia măsuri de anihilare a protestatarilor şi cere să fie înştiinţat permanent despre modul în care decurglucrurile (Damian, 1999, p. 32).
Ora 13: Gen. Constantin Nuţă îi ordonă colonelului Ion Deheleanu, comandantul Miliţiei Timiş, să ia măsurile impuse de situaţia creată la biserica reformată (PT, II, 2004, p. 472).
Ora 13,30: Plutonul de intervenţie al Miliţiei Municipale este adunat şi dotat cu costumele de protecţie de culoare albastră, scuturi, bastoane de cauciuc şi căşti, fiind gata de intervenţie (PT, IV, 2008, p. 1746).
Ora 14: Col. Ion Deheleanu, şeful Miliţiei judeţului Timiş, îi trimite pe col. Ciocoiu, locotenentul Cioancă şi alţi trei subofiţeri să supravegheze biserica reformată. Acolo erau deja lucrătorii de la Securitate, coordonaţi de maiorul Radu Tinu (Rado, 2009).
Orele 14-15: Primarul Moţ urcă în apartamentul pastorului şi îi anunţă pe cei din stradă, de la fereastra deschisă, că a fost anulat ordinul de mutare (Milin, 1990, p. 52).
Ora 14,30: Soseşte la Timişoara şi trimisul special al episcopului reformat de Oradea, vicarul Iosif Zsigmond. Se opreşte la Hotelul Continental, de unde îi telefonează inspectorului pentru culte al judeţului Timiş, Dumitru Ţeperdel. Acesta îi recomandă să aştepte clarificarea situaţiei pastorului (Ciobotea, 1995, p. 18).
Ora 14,30: Directorul întreprinderii Electrotimiş, Marcus Arche, este sunat de la Comitetul Municipal de Partid pentru a pregăti o echipă de 25 de persoane în stare să acţioneze, la nevoie, pentru menţinerea ordinii, întrucât în oraş sunt tulburări (PT, IV, 2008, p. 2131).
Ora 14,45: Colonelul Ion Popescu alarmează unităţile subordonate, pentru a acţiona împotriva demonstranţilor, potrivit prevederilor Planului unic întocmit în baza Ordinului 02600/1988 al ministrului de Interne. Alarmarea forţelor Inspectoratului de Interne s-a efectuat prin lansarea parolei „Fulgerul”, înscrisă în Planul unic de intervenţie (PT, III, 2005, p. 1297). Unitatea de Pompieri primeşte ordinul: „Executaţi Fulgerul”, de la Inspectoratul Judeţean al Ministerului de Interne. S-au prealarmat unităţile Companiei 1 şi ale Companiei 2, a fost informat comandantul Pompierilor, col. Ioan Sasu, şi a fost adusă în unitate o treime din efectiv (JAP).
Ora 15: Inspectorul-şef, col. Ion Popescu, raportează ministrului de Interne Tudor Postelnicu despre hotărârea pe care a luat-o de a interveni în forţă pentru împrăştierea protestatarilor de la biserica reformată. În acest scop, s-au deplasat în Piaţa Maria trei cadre îmbrăcate în civil, care au stabilit dispozitivul ce trebuia ocupat, direcţia de acţiune şi itinerariul de deplasare (Damian, 1999, p. 34).
Ora 16,30: Pentru a cunoaşte situaţia din Timişoara, Emil Bobu îl trimite la Timişoara pe Nicolae Mihalache, adjunct al şefului secţiei organizatorice a Comitetului Central al PCR (Mihalache, 1990).
Ora 17: Col. Constantin Zeca a ordonat convocarea în cazarmă a comandantului UM 01185 Timişoara şi a ofiţerilor din statul major (Badea, 1990). Nicolae Ceauşescu îl sună pe Radu Bălan pentru a se interesa despre situaţia din Timişoara. Bălan îl informează că în faţa locuinţei pastorului Tőkés sunt 150-200 de cetăţeni paşnici. Ceauşescu îl admonestează, spunându-i că îl dezinformează, deoarece avea informaţii că fenomenul s-a extins, existând pe străzile Timişoarei un număr mai mare de cetăţeni (Bălan 1, 1990; PT, III, 2005, p. 1421-1422).
Orele 17-17,30: Un grup de 15 studenţi şi studente au aprins lumânări, s-au postat în faţa uşii de la intrarea în locuinţa lui Tőkés şi „au luat iniţiativa instigării mulţimii, care se adunase în număr tot mai mare” (Mavru, 1989). După ce mai mulţi tineri au forţat uşa locuinţei lui Tőkés, acesta a ieşit la geam şi le-a cerut celor aflaţi în faţa locuinţei să plece acasă pentru a nu-i crea probleme (Milin, 1997, p. 24).
Ora 17,15: Radu Bălan îi solicită col. Petre Cristea, şeful Statului Major al Gărzilor Patriotice, să asigure paza Comitetului Judeţean de Partid şi să sprijine forţele de ordine din oraş, pentru menţinerea liniştii (PT, III, 2005, p. 1422).
Orele 17,15-18: Tőkés a ieşit de patru ori la geamul locuinţei şi le-a cerut celor aflaţi în stradă să plece acasă (Suciu, 1990, p. 28).
Ora 17,30: Ceauşescu îl sună pe Radu Bălan şi-l întreabă dacă a ieşit Armata în stradă. Bălan îl informează că nimeni nu a dat ordin să iasă Armata, dar au fost mobilizaţi 204 luptători de la Gărzile Patriotice. Aflând că în Timişoara erau 40.000 de membri ai Gărzilor Patriotice, Ceauşescu îl admonestează şi îi închide telefonul (PT, III, 2005, p. 1422).
Orele 17,30-18: Sunt blocate primele două tramvaie în staţia Sf. Maria (Radu, 1990). Ion Monoran, care a oprit primul tramvai, ce venea de la Gara de Nord, plasează acest moment în jurul orei 18,30 (Monoran, 2008). Alte surse plasează evenimentul la ora 17,55, când, ajutat de Zoltán Borbély şi de Radu Galea, Daniel Zăgănescu a urcat pe tamponul unui tramvai şi a strigat pentru prima dată în decembrie 1989: „Jos Ceauşescu”, lozincă incendiară ce a marcat trecerea de la o acţiune de solidaritate cu pastorul Tőkés la o revoltă anticeauşistă (Suciu şi Bogdan, 2011, p. 194; Mavru, 1989). Potrivit declaraţiei lui Aurelian David Mihuţ, primul tramvai a fost oprit de un tânăr muncitor de la Uzina 6 Martie din Timişoara, pe linia 5. Imediat a început să se scandeze „Libertate!” şi să se cânte Hora Unirii şi Deşteaptă-te, române! (Milin, 1997, p. 24).
Orele 17,40-18: Radu Bălan sună la Comandamentul Diviziei din Timişoara, la Comandamentul Armatei a IVa de la Craiova şi la ministrul Apărării, generalul Milea, pentru a afla dacă au primit ordin de mobilizare. Toţi cei contactaţi au răspuns negativ. Peste zece minute, Milea îi comunică lui Bălan că, între timp, a primit ordin de la Ceauşescu să scoată Armata, fără armament şi muniţie, pe străzile Timişoarei. În acelaşi timp, Milea îl informează că, din ordinul lui Ceauşescu, duminică, 17 decembrie, se va organiza o defilare a trupelor MApN pe străzile oraşului, pentru a pune în valoare forţa şi capacitatea de mobilizare a armatei (PT, III, 2005, p. 1424).
Ora 18: Col. Ion Popescu îi solicită cpt. Cornel Dorneanu planul de intervenţie şi aducerea plutonului de intervenţie în sala de şedinţe a Miliţiei Judeţene (PT, IV, 2008, p. 1749). Traian Sima ordonă alarmarea întregului efectiv de cadre al Securităţii judeţului Timiş, fără însă a se ridica armamentul şi muniţia (Atudoroaie, 1990). Doctorul Ioan Rab merge la biserica baptistă de pe Splaiul Tudor Vladimirescu şi se înţelege cu pastorul Petru Dugulescu ca, după terminarea adunării baptiste, credincioşii să vină la biserica reformată (Suciu, 2008, p. 105).
Orele 18-18,30: Ceauşescu îl sună din nou pe Radu Bălan şi îi spune că a dat ordin ca a doua zi Armata să facă o demonstraţie în oraş (Bălan 1, 1990).
Orele 18-19: Securiştii şi miliţienii civili infiltraţi între demonstranţi şi identificaţi sunt admonestaţi şi
obligaţi să fugă (Milin, 1997, p. 24).
Ora 18,10: Soseşte la Aeroportul Timişoara Nicolae Mihalache, adjunct şef Secţie Organizatorică a Comitetului Central al PCR, şi Ion Cumpănaşu, şeful Departamentului Cultelor din Guvernul României (PT, III, 2005, p. 1428).
Ora 18,30: Plutonul de intervenţie al Miliţiei este dotat cu spray-uri lacrimogene şi cătuşe, din ordinul col. Ion Popescu (PT, IV, 2008, p. 1747).
Ora 19: Radu Bălan, Nicolae Mihalache şi Ioan Cumpănaşu ajung în Piaţa Maria, unde constată căcirculaţia tramvaielor este întreruptă şi 2000 de demonstranţi protestează împotriva regimului (PT, III, 2005, p. 1428). O coloană de demonstranţi pleacă din Piaţa Maria spre Comitetul Judeţean de Partid, trecând Podul Michelangelo şi deplasându-se pe lângă Banca Naţională, Poşta Mare şi apoi pe Bulevardul 23 August. Constituită iniţial din câteva sute de demonstranţi, coloana se îndreaptă pe Splaiul Tudor Vladimirescu spre zona căminelor studenţeşti. Din căminele studenţeşti, relativ goale şi supravegheate de cadrele didactice, au coborât un număr redus de studenţi. La intersecţia cu strada Cluj se alătură un grup de demonstranţi ce venea pe această stradă. DIn ordinul col. Ion Popescu au fost convocate cadrele de Miliţie şi Securitate din judeţul Timiş în sala de şedinţe a Inspectoratului Judeţean Timiş al Ministerului de Interne. Popescu face o informare referitoare la evenimentele din Timişoara. Se constituie un pluton de 40 de ofiţeri şi subofiţeri, condus de col. Gheorghe Minciu, şeful Serviciului Cadre, care este trimis în Piaţa Maria, şi un pluton condus de col. Ion Constantin, care merge la sediul Comitetului Judeţean de Partid (PT, III, 2005, p. 1413).
Orele 19- 19,30: Cu un autocar de la Comtim sunt aduse în Piaţa Maria trupe speciale de Miliţie, cu căşti cu vizieră, scuturi albe şi bastoane. Sunt dispuse pe un aliniament în dreptul casei pastorului, în capătul străzii Timotei Cipariu. Acest cordon izolează grupul enoriaşilor (aproximativ 200) de coloana mare de manifestanţi (peste 1000), situată între piaţă şi pod (Milin, 1997, p. 54).
Ora 19,25: Din ordinul col. Ion Popescu, col. Ion Sasu, comandantul Pompierilor, constituie echipele de intervenţie (JAP).
Ora 19,30: Din ordinul col. Ion Deheleanu Ion plutonul de intervenţie se deplasează la Judeţeana de Partid (PT, IV, 2008, p. 1756).
Ora 20: Ilie Matei ordonă pompierilor să folosească tunurile de apă pentru împrăştierea demonstranţilor din zona Direcţiei Regionale CFR (Bălan 2, 1990). Radu Bălan îi cere directorului Întreprinderii Electrotimiş să organizeze o grupă de 50 de muncitori şi să se posteze în faţa Facultăţii de Electrotehnică pentru a împiedica devastarea clădirii (PT, IV, 2008, p. 1132).
Ora 20,10: Radu Bălan le solicită col. Ion Popescu şi Ioan Sasu să intervină pentru stingerea incendiilor, împrăştierea demonstranţilor şi restabilirea liniştii (PT, III, 2005, p. 1431).
Ora 20,19: Col. Ion Popescu solicită Companiei 3 Lugoj să pregătească două maşini de Pompieri pentru deplasarea la Timişoara. În orele următoare se vor solicita maşini de Pompieri de la Arad, Reşiţa şi Hunedoara (JAP).
Ora 20,26: Grupul de Pompieri primeşte ordin să intervină cu jeturi de apă pentru împrăştierea demonstranţilor din faţa Comitetului Judeţean al PCR (PT, III, 2005, p. 1298).
Ora 20,30: Coloana de demonstranţi, plecată de la Piaţa Maria în jurul orei 19,30, ajunge în zonaComitetului Judeţean de Partid. Câţiva demonstranţi sparg geamurile de la parterul clădirii, înlătură însemnele comunismului şi sparg vitrina Librăriei Facla. Radu Bălan ordonă ca maşina de Pompieri să dea cu apă pentru împrăştierea turbulenţilor (PT, IV, 2008, p. 1815).
Ora 20,35: Unii demonstranţi vor să spargă geamurile şi uşile de la Consiliul Judeţean de Partid (RCTSFST, 1989).
Ora 20,40: Şeful Departamentului Securităţii Statului transmite prin telefonul operativ, direct comandantului Brigăzii 30 de Securitate Timişoara, ordinul de a se interveni cu forţele disponibile, fără armament şi muniţie, pentru paza Consiliului Judeţean al PCR (DA Br. 30).
Ora 20,45: Radu Bălan îl contactează telefonic pe lt.-col. Zeca Constantin, cerându-i să se prezinte urgent la unitate, să scoată trupele din cazărmi şi să treacă în cel mai scurt timp la restabilirea ordinii în oraş, îndeosebi în zona Piaţa Maria, Piaţa Sinaia şi Judeţeana de Partid. Zeca îl informează pe comandantul Armatei a III-a, gen.-maior Dumitru Roşu, care îi cere să nu ia nicio măsură fără ordinul ministrului Apărării Naţionale (Zeca 2, 1990).
Ora 20,49: O maşină a Pompierilor intervine la Comitetul Judeţean de Partid, dinspre strada L. Filipescu, încercând să împrăştie demonstranţii (JAP).
Ora 20,58: Radu Bălan cere pompierilor să intervină pe strada Timotei Cipariu, aproape de Biserica reformată (PT, IV, 2008, p. 1815).
Ora 21: Comitetul Municipal de Partid este apărat de o sută de soldaţi din trupele de Pază şi Securitate, 90 de luptători din Gărzile Patriotice şi 10-15 miliţieni (PT, IV, 2008, p. 1875). Din ordinul lt.-col. Constantin Zeca au fost chemate în cazarmă cadrele din comandament şi de comandă de la UM 01024 Timişoara (RC UM 01024, 1990). Aproximativ 200 de miliţieni, ofiţeri şi subofiţeri au venit dinspre Catedrală şi se postează în Piaţa Sf. Maria, în dreptul statuii (Milin, 1990, p. 24). Radu Bălan îi contactează telefonic pe lt.-col. Bunoaica şi pe col. Rotariu, cerându-le să trimită militari la Întreprinderea Solventul (PT, III, 2005, p. 1435).
Ora 21: Col. Popescu este sunat de col. Rotaru, care confirmă intrarea în dispozitiv a 400 de militari de la MApN în zona Piaţa Operei – Piaţa 700 – Circumvalaţiunii (Rado, 2009).
Ora 21,22: Traian Sima ordonă intervenţia pompierilor la Comitetul Municipal PCR (PT, IV, 2008, p. 1815).
Ora 21,30: Dinspre Podul Decebal vine un autobuz cu trupe ale Ministerului de Interne în uniforme albastre cu căşti şi scuturi albe, înarmaţi cu bâte, care intervin în forţă, fac arestări şi îi alungă pe demonstranţi. O parte dintre demonstranţi porneşte spre Piaţa Operei şi apoi spre Piaţa Maria, iar cealaltă, spre Podul Michelangelo şi Complexul Studenţesc (Medeleţ şi Ziman, 1990, p. 5-6). Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Milea, îi ordonă lt.-col. Zeca să scoată în oraş câte cinci patrule a zece militari fiecare, înarmaţi, dar fără muniţie, pentru a restabili ordinea. În baza acestui ordin, Zeca ordonă organizarea patrulelor din militari aparţinând UM 01197, 01125 şi 01145 Timişoara (Armata română în Revoluţia din decembrie 1989, 1998, p. 56). Trupele de Grăniceri intră în situaţia nr. 2 de alarmare (Rado, 2009). În Piaţa Maria se găsesc o mie de demonstranţi, două plutoane de Securitate şi 120 de miliţieni „care fac ordine” (Nota IJTMI).
Ora 21,35: Radu Bălan ordonă ca maiorul Radu Tinu să se prezinte la Biserica reformată, pentru că a fost numit în Comisia Judeţeană de punere în aplicare a sentinţei de evacuare a pastorului László Tőkés şi a familiei sale. Din comisie mai fac parte şi Ion Cumpănaşu, Alexandru Robu, secretarul Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean, şi Mihai Brătianu, preşedintele Tribunalului Judeţean Timiş (Rado, 2009).
Ora 21,40: Inspectorul-şef col. Popescu Ion raportează ministrului Vasile Milea că se stăpâneşte situaţia operativă (Nota IJTMI).
Ora 21,45: Se primeşte prin radio ordinul ministrului de Interne Tudor Postelnicu, cu nr. 275, prin care se introduce în toate unităţile Ministerului de Interne situaţia nr. 2, deoarece au apărut unele situaţii neprevăzute. Ordinul este semnat de general-maior Gheorghe Dănescu (Rado, 2009). Venind dinspre Piaţa Küttl, două maşini de Pompieri cu tunuri de apă împrăştie mulţimea din Piaţa Maria spre străzile laterale. În acelaşi timp, vine de pe podul dinspre Catedrală o trupă de intervenţie în uniforme albastre, cu căşti albe cu vizieră, scuturi şi bastoane. Mulţimea, masată pe trotuare şi în intrările laterale, ripostează, aruncând cu pietre de pavaj şi sticle. Începe devastarea magazinelor dintre Regionala CFR şi Gara de Nord (Milin, 1990, p. 25). Un grup de aproximativ o mie de demonstranţi porneşte din Piaţa Maria spre Calea Buziaşului pentru a solicita sprijinul muncitorilor din schimbul II (Nota IJTMI).
Ora 21,55: Trei plutoane de grăniceri închid ieşirile din Timişoara spre Jimbolia, Sânnicolaul Mare şi Deta (Nota IJTMI).
Ora 21,55: Inspectorul-şef col. Ion Popescu ordonă ca trei plutoane din Brigada de Securitate şi de la Pompieri să intervină în forţă pentru împrăştierea demonstranţilor din faţa casei pastorului (Nota IJTMI). Se iau măsuri de întărire a pazei la Comitetul Judeţean şi Municipal de Partid (Nota IJTMI).
Ora 22: Ministrul Milea îi ordonă lt.-col. Zeca să mai constituie încă zece patrule, iar col. Constantin Rotariu, comandantul Marii Unităţi de Apărare Antiaeriană a Teritoriului, să constituie şi să trimită în stradă nouă patrule cu armamentul din dotare, dar fără muniţie (Armata română în Revoluţia din decembrie 1989, 1998, p. 56). Inspectorul-şef col. Ion Popescu ia măsura de întărire a pazei la sediile Securităţii şi Miliţiei, cu un pluton de securitate şi grăniceri (Nota IJTMI). Coloana de manifestanţi aflată în faţa Primăriei se retrage (PT, IV, 2008, p. 1876). Trimis de către colonelul Deheleanu să verifice dispozitivul de Miliţie din Piaţa Maria, lt.-col. Ioan Corpodeanu, adjunct al şefului Miliţiei Judeţene Timiş, este lovit de către demonstranţi şi obligat să fugă din zonă (Corpodeanu, 1990).
Ora 22,05: Protestatarii din faţa casei pastorului Tőkés au fost împrăştiaţi de către forţele de intervenţie, situaţia fiind raportată de către col. Ion Popescu ministrului Vasile Milea (Nota IJTMI).
Ora 22,10: La Întreprinderea Banatul, 150 de persoane cântă Deşteaptă-te, române!. Vor să intre în întreprindere, dar nu li se permite accesul (Nota IJTMI). Se solicită intervenţia pompierilor la Banatul, pentru împrăştierea demonstranţilor (JAP).
Ora 22,15: Forţele de ordine au adus la sediul Miliţiei 14 persoane reţinute. Col. Ion Popescu informează Comitetul Judeţean de Partid despre situaţia operativă şi primeşte noi indicaţii (Nota IJTMI).
Ora 22,20: Revenind din Piaţa Maria, Corpodeanu i-a raportat lui Deheleanu că situaţia a devenit foarte gravă, că efectivele de Miliţie, practic, au fost biruite, fiind luate la bătaie de populaţie, iar pompierii care interveniseră cu tunurile de apă au fost molestaţi şi un militar a fost omorât. Ultima informaţie era falsă (PT, II, 2004, p. 477).
Ora 22,23: Demonstranţii se regrupează în faţa bisericii reformate (JAP).
Ora 22,25: Ilie Matei îi comunică inspectorului-şef Ion Popescu că situaţia de la Maria nu se stăpâneşte corespunzător. Maiorul Radu Tinu se deplasează din nou la faţa locului (Piaţa Maria, n.n.) pentru a vedea cum stau lucrurile şi pentru a transmite ordinele inspectorului-şef. Se comunică din zonă că s-au spart alimentara şi farmacia de lângă obiectiv şi forţele de acolo au nevoie de un tun cu apă. Imediat s-a deplasat un alt pluton de Securitate la faţa locului prin str. 6 Martie şi Gheorghe Doja (Nota IJTMI).
Ora 22,27: Col. Ion Popescu ordonă intervenţia pompierilor la Regionala CFR pentru împrăştierea demonstranţilor care s-au regrupat. Sunt trimise două maşini, iar peste zece minute se solicită suplimentarea de forţe la Regionala CFR (JAP).
Ora 22,30: Piaţa Maria este blocată din toate părţile de către forţele de intervenţie. Nimeni nu poate trece fără a fi legitimat (Medeleţ şi Ziman, 1990, p. 7). O parte a demonstranţilor care s-au retras de la Judeţeana de Partid spre Podul Michelangelo se îndreaptă spre Fabrica Banatul şi de acolo spre întreprinderile din Calea Buziaşului ca să-i cheme pe muncitorii din schimbul II la demonstraţie. Înaintând pe strada Lidia, coloana trece pe Calea Girocului, strada Cluj, spre căminele studenţeşti. Aici se uneşte cu o altă coloană, care, sub conducerea lui Sorin Oprea, se deplasase pe traseul: Piaţa Maria – Catedrală – Piaţa Operei – Liceul MIU – Podul Michelangelo. Cei aproximativ 10-12.000 de demonstranţi ajung în jurul orei 23,30 în faţa Catedralei (Medeleţ şi Ziman, 1990, pp. 7-8). Ilie Matei a convocat o şedinţă cu activul de partid la Comitetul Municipal de Partid, unde îi informează pe cei prezenţi despre situaţia pastorului Tőkés şi le cere directorilor de întreprinderi şi secretarilor de partid să ia măsuri ferme pentru menţinerea ordinii şi disciplinei (PT, IV, 2008, p. 2079). Radu Bălan îl informează pe Ion Popescu că anumite elemente refractare acţionează pe podul de la Parcul Central. Col. Popescu trimite imediat noi forţe şi o maşină a pompierilor pentru a-i împrăştia pe demonstranţi (Nota IJTMI). Lt.-col. Constantin Zeca este sunat de ministrul apărării Vasile Milea, care ordonă alcătuirea a cinci patrule a câte zece militari, care să iasă în oraş pentru restabilirea ordinii (Zeca 1, 1990).
Ora 22,35: Brigada 30 Securitate are amplasate trupe în următoarele locaţii: Comitetul Judeţean de Partid – două plutoane, Comitetul Municipal de Partid – un pluton, biserica reformată – două plutoane. Militarii nu au avut în dotare scuturi şi bastoane (D11 ̸P̸97, III, f. 199). Comandantul Batalionului 13 Securitate Timişoara cu trei plutoane, la care ulterior s-au adăugat încă două, au acţionat în cooperare cu forţele Miliţiei municipiului (plutonul de intervenţie din cadre) pentru restabilirea ordinii şi blocarea căilor de acces către biserica reformată. Din partea Marii Unităţi acţiunea a fost condusă de lt.-col. Ioan Popa, ulterior împreună cu col. Mihai Tomuş (JALTS). Şapte maşini de luptă se află în dispozitiv şi intervenţie (JAP).
Ora 22,40: Cpt. Cornel Dorneanu, comandantul plutonului de intervenţie al Miliţiei Timiş, raportează că a fost bătut, iar oamenii săi puşi pe fugă de către demonstranţi (Szabo, 2009, p. 127).
Ora 22,45: Col. Ion Popescu ordonă forţelor de intervenţie ca în strada 6 Martie, colţ cu Ştefan Furtună, strada Timotei Cipariu, la ambele capete, strada Gheorghe Doja, strada Miron Costin şi Piaţa Maria „să nu mai intre ţipenie de om”. În acest sens se ordonă trimiterea a două maşini cu apă (Nota IJTMI). Col. Ion Popescu ordonă subalternilor să bareze căile de acces spre locuinţa preotului Tőkés, pentru a putea pune în executare hotărârea de evacuare (Popescu, 1990).
Ora 22,49: Pompierii acţionează la Regionala CFR. Se raportează situaţie deosebită, deoarece demonstranţii ripostează (JAP).
Ora 22,55: Col. Popescu solicită intervenţia brigăzii de securitate pentru cercetare şi restabilirea ordinii pe platforma industrială Calea Buziaşului şi căminele studenţeşti (JALTS).
Ora 23: Din ordinul lt.-col. Constantin Zeca, la UM 01121 se constituie o grupă operativă pregătită pentru intervenţie (RC UM 01121, 1990). O sută de militari în termen şi 3 ofiţeri de la UM 01125, sub comanda lt.-col. Vasile Gioară, au fost dispuşi în Piaţa Maria şi Piaţa Sinaia, dotaţi cu pistol mitralieră şi baionetă, dar fără muniţie, pentru împrăştierea demonstranţilor (RC UM 01125, 1990).
Ora 23: Lt.-col. Zeca, împreună cu col. Rotariu, se deplasează până în Piaţa Maria pentru a evalua situaţia din oraş (JUM 01942). Un tren special pleacă de la Bucureşti spre Timişoara cu o grupă operativă a DSS, condusă de gen. Emil Macri, şeful Direcţiei de Contrainformaţii Sector Economic. Din grupă mai fac parte: col. Filip Teodorescu, lt.-col. Pop, lt.-col. Dan Nicolici, lt.-col. Gheorghe Glăvan, lt.-col. Gabriel Anastasiu (RCS, I, p. 64). Comandantul plutonului de Securitate solicită o maşină pentru a transporta pe cei reţinuţi. Acelaşi comandant solicită din nou maşina de Pompieri (Nota IJTMI). Laurean Tilincă, procuror-şef al Procuraturii Judeţene Timiş, informează Procuratura Generală despre situaţia creată la Timişoara (Milin, 2008, p. 243).
Ora 23,15: Col. Ion Popescu raportează ministrului de Interne Tudor Postelnicu că au fost reţinute 16 persoane, alte 34 urmau să fie aduse la sediul inspectoratului, iar 75 dintre demonstranţi au fost identificaţi de către ofiţerii de Securitate (Nota IJTMI). Comandantul Brigăzii de Securitate raportează că în dispozitiv are şase plutoane, iar o companie se află în rezervă (Nota IJTMI).
Ora 23,30: Militarii din Cazarma Oituz sunt trimişi pentru restabilirea ordinii în dreptul restaurantului Sinaia, pentru blocarea bd. 6 Martie şi în Piaţa Maria (JUM 01024; D 330/P/1991, II, f. 19).
Ora 23,31: O coloană de manifestanţi ajunge în Complexul Studenţesc, iar de aici se îndreptă spre Catedrală (JAP).
Ora 23,40: Ion Popescu solicită sprijinul Armatei pentru a putea stăpâni situaţia din Piaţa Maria. Au fost trimişi 200 de militari şi s-au cerut forţe suplimentare de la Brigada de Securitate (Nota IJTMI).
Ora 23,45: Col. Traian Sima raportează la general maior Gianu Bucurescu situaţia dificilă care s-a creat în apropiere de biserica reformată (Nota IJTMI). Militarii din UM 01197 şi UM 01125 sunt trimişi în oraş în zona Piaţa Maria – Piaţa Sinaia, pentru restabilirea ordinii. Militarii au fost trimişi fără muniţie. Ei nu găsesc pe nimeni în aceste pieţe (Zeca 1, 1990).
Ora 23,50: Col. Sima raportează prim-secretarului Bălan că două plutoane de intervenţie venite de la Arad vor intra în dispozitiv. Col. Popescu solicită Brigăzii de Securitate, condusă de lt.-col. Bunoaică, să trimită alte forţe în Piaţa Sf. Maria (Nota IJTMI). Se raportează că un grup de peste 200 de persoane de la AEM, care nu au putut intra în întreprindere, pe str. Lidia şi Giroc, se îndreaptă în oraş (Nota IJTMI).
Ora 23,54: O coloană de demonstranţi ajunge în Piaţa Operei (JAP).
Ora 23,55: Inspectorul-şef Popescu raportează din nou situaţia operativă prim-secretarului şi arată că o coloană de demonstranţi vine pe strada 30 Decembrie, iar o altă coloană se îndreaptă spre Comitetul Judeţean de Partid. Pe Bulevardul 6 Martie şi pe Bulevardul Tineretului s-a dat foc la două maşini şi la un magazin din apropiere. Ordonă pompierilor să dirijeze 1-2 maşini cu apă în acel loc (Nota IJTMI).
Ora 23,57: Ministrul de Interne întreabă despre forţele date de MApN şi ordonă ca toată zona să fie blocată. Inspectorul-şef raportează că dispune de un pluton şi jumătate la Comitetul Judeţean de Partid
şi un pluton la Complexul Studenţesc (Nota IJTMI). Soseşte la Timişoara un pluton Securitate de la Batalionul din Lugoj (D 11/P/1997, III, f. 199).
Ultimele comentarii