„Teatrul nu este cocaină. Nu are un efect imediat”

maghiar-spectacol-foto-teatrul-maghiar-timisoaraUn spectacol jucat alternativ la Timişoara şi Subotica revine în oraşul de pe Bega. Pentru a treia oară. Cuvintele-cheie care îl marchează sunt: stereotipuri, critici, înfrângeri şi victorii politice, demagogie, răspundere, limbă maternă.

 

Publicul timişorean va avea mâine, din nou, ocazia să vadă spectacolul Maghiar, o coproducție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și a Teatrului „Kosztolányi Dezső”, din Subotica.

Regia acestui spectacol – jucat alternativ la Timişoara şi Subotica – îi aparține lui Urbán András, unul dintre regizorii cei mai îndrăzneţi din estul Europei.

Premiera Maghiar – un spectacol despre identitatea etnică a minorităţii, definită de majoritate, minoritate şi raportarea la sine – a avut loc în luna mai, marcând deschiderea celei de-a noua ediții a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara TESZT. Cuvintele-cheie care marchează acest spectacol, spun reprezentanţii Teatrului Maghiar din Timişoara, sunt: stereotipuri, critici, înfrângeri şi victorii politice, demagogie, răspundere, limbă maternă. Un spectacol-eveniment, care vorbeşte despre lucruri incomode şi provoacă la reflecţie.

Nu știu în ce măsură s-ar încadra acest spectacol într-un repertoriu clasic. Sper că acest spectacol va ieși în așa fel încât să-și găsească drumul către toată lumea. Indiferent de naționalitate, religie sau orientare politică. Teatrul nu este cocaină. Nu are un efect imediat. Nu schimbă mentalitatea sau personalitatea unui om deodată. Teatrul este o acțiune socială. Se întâmplă prin oameni, cu oameni. Oameni care la rândul lor vor începe să comunice unul cu celălalt. Astfel devenind o experiență comună. Teatrul n-o să schimbe lumea, dar poate să îi facă pe oameni să vrea schimbarea și să facă ceva ca să schimbe prezentul”, declară regizorul Urbán András.

De fapt am vorbit de nenumerate ori despre cum suntem noi altfel, cum ne asemănăm, și v-am tot zis, aproape blasfemic, ce credeam noi a fi adevărat despre voi, despre noi. Stereotipiile, marile adevăruri, critica, lipsa sau eșecul, chiar și victoria responsabilității politice și sociale, toate acestea sunt numai inspirații, nimic mai mult, în nici un caz nu este mai important decât mesajul ce refuză limba vorbită, cea determinată prin termeni naționaliști. Dacă nu vor înțelege în maghiară, vor înțelege altfel. De altfel, maghiara o înțeleg numai maghiarii. Nu mă interesează ce este comun în noi, sau ce ne deosebește. La urma urmei, fiecare limbă este menită nu să comunice sensuri naționale, ci cele universale, ceea ce este universal uman. La urma urmei despre asta este vorba în spectacol. Despre o limbă umană. Despre o limbă umană teatrală. Această întâmplare teatrală se desfășoară în starea de dinaintea și de după a limbii, iar adevărul acestei limbi se manifestă estetic și poetic. Nu încearcă să povestească, nu încearcă să fie povestit. Refuză limba vorbită, se opune acesteia”, transmit reprezentanţii Teatrului Maghiar din Timişoara.

Distribuția este compusă din Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Simó Emese, Czumbil Orsolya, Kiss Anikó, Kucsov Boris, Mikes Imre Elek și Nagyabonyi Emese.

„Maghiar” este un spectacol construit pe ritmuri de punk, bazat pe muzică şi mişcare şi nu se va traduce în limba română, deoarece se joacă în limbajul universal al teatrului. Din cauza abordării îndrăzneţe, spectacolul nu este recomandat minorilor, transmit reprezentanţii Teatrului Maghiar din Timişoara.

Detalii despre bilete și rezervări se pot obține la casieria Teatrului, pe strada Alba Iulia nr. 2, la adresa de mail ticket@tm-t.ro sau telefonic, la numărul 0752.111.803.

Print Friendly, PDF & Email