Început mitic de stagiune la Teatrul Maghiar Timişoara

pace-in-itacaTeatrul Maghiar „Csiky Gergely” deschide azi stagiunea 2016/2017 cu spectacolul „Pace în Itaca”.

 

Pentru un fast început de stagiune, Teatrul Maghiar apelează la Ulise, Circe, Calypso, Atena și alte personaje mitologice și decretează «Pace în Itaca»”, transmit reprezentanţii Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely”.

Spectacolul, tradus în română, redă versiunea romancierului Márai Sándor asupra deznodământului întoarcerii lui Ulise pe insula Itaca, din călătoria de 20 de ani.

Pace în Itaca este primul spectacol montat în România de unul dintre cei mai premiați regizori din spațiul ex-iugoslav, Boris Liješević. „E un mit care nu ține de timp, există de 3000 de ani și este de actualitate și acum. Contemporană e doar înțelegerea lumii. Există tentația ca cititorii lui Márai să spună: «Mai lasă-mă, nu ești tu mai deștept decât Homer și mii de ani de repovestire». Însă la Márai am văzut că se respectă mitul în așa fel încât în interiorul mitului să se creeze ceva nou. Adică, vine tatăl, Ulise, pe care fiul Telemah nici nu-l cunoștea cu adevărat, îi omoară pe cei 118 pețitori ai Penelopei, creând o baie de sânge, și perturbă un stil de viață cu care familia era deja obișnuită. Nu e deloc romantic, cum pare la Homer. Un alt aspect care îl privește direct pe Márai este migrația, pentru că și el a plecat din Ungaria în Italia și mai apoi în SUA și i-a fost teribil de greu să se acomodeze cu identitatea de emigrant. El se compara mereu cu Ulise, care știa că nu va reveni repede din Troia. E un sentiment puternic că nu ai casă, iar Márai spune că emigrantul care știe că se va întoarce acasă nu este un emigrant adevărat, poate doar dacă se întoarce pentru a muri acasă. Sentimentul de străinătate, de pierdere, se simte puternic în roman, acel «displacement» sau ruperea de rădăcini. Homer spune că este imposibil ca Ulise să se întoarcă acasă pentru că și Itaca s-a schimbat de la plecarea lui”, spune regizorul Boris Liješević.

Decorul spectacolului este creația lui Albert Alpár, iar muzica a fost compusă de Cári Tibor. Distribuția îi include pe actorii Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Magyari Etelka, Simó Emese, Tokai Andrea și Ida Jarcsek-Gaza, ca actriță invitată.

Premiera spectacolului se joacă azi, dela ora 19, în Sala Mare a teatrului.

„«Pace în Itaca» deschide o stagiune… capitală pentru Timișoara, căci la Teatrului Maghiar vor monta regizori de prim rang  precum Árpád Schilling, Kokan Mladenović, Szardar Tagirovszkij și Hajdu Szabolcs”, anunţă reprezentanţii Teatrului Maghiar.

Spectacolul va fi jucat şi la Odorheiu Secuiesc, în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului de Teatru Contemporan draMa, în 22 septembrie.

 

Print Friendly, PDF & Email