Standul României de la Hanovra, declarat dispărut în Timiş

CCIAT: „Chiar Curtea de Conturi i-a diminuat valoarea în contabilitate”

expo hanovraÎn urma unui audit retrospectiv, Curtea de Conturi a concluzionat că Pavilionul României de la Expoziţia de la Hanovra, lăsat în Timiş, a fost declarat dispărut.

 

„Revelaţii” târzii

În raportul publicat pe anul 2014, publicat zilele trecute, auditorii Curţii de Conturi menţionează că au făcut un audit extins al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ocazie cu care au constatat mai multe deficienţe referitoare la bunurile care aparţin domeniului public al statului, aflate în administrarea MDRAP.

Prin prezentarea unor audituri retrospective se ajunge şi la o problemă dezgropată de multă vreme – cea a Pavilionul României de la Expoziţia de la Hanovra, care a fost declarat dispărut şi care pare să aibă o legătură directă cu Timişul. Auditorii consemnează „neluarea măsurilor legale/necesare pentru protejarea bunurilor din domeniul public al statului, aflate în administrare, astfel că ulterior inventarierii bunurilor care alcătuiau Pavilionul României la Hanovra, cu valoarea de peste 660 mii lei, acestea se mai regăsesc fizic/faptic în administrarea MDRAP doar la valoarea de 21 mii lei, fiind declarate dispărute la Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Timiş, care le avea în folosinţă gratuită. Prejudiciul creat bugetului public al statului a fost estimat la suma de 664.000 de lei”.

Pe de altă parte, reprezentanţii CCIAT spun că valoarea respectivelor bunuri a fost diminuată în contabilitate chiar de către Curtea de Conturi. „Ei înşişi au diminuat valoarea în contabilitate, de la 660.000 la 22.000, apelând la un expert desemnat de MDRAP”, ne-a declarat Mădălin Vasiu, consilier juridic al CCIAT.

Or, în aceste condiţii, este greu de înţeles algoritmul de control al Curţii de Conturi, raportat atât la perioada lungă de timp scursă până la verificarea acestui obiect de inventar, cât şi la faptul că nu există o evidenţă clară a propriilor acţiuni.

Un raport contestat

În urma acestui audit, în vederea înlăturării neregulilor constatate, precum şi pentru stabilirea întinderii unor prejudicii şi pentru recuperarea acestora, a fost emisă decizie de către Curtea de Conturi. Însă MDRAP a formulat, în termen, contestaţie pentru o parte din măsurile dispuse prin decizie, iar contestaţia se află în curs de soluţionare.

Până la tranşarea contestaţiei, Curtea de Conturi a recomandat „efectuarea de demersuri pentru determinarea valorii juste, conform prevederilor legale, pentru bunurile aflate în patrimoniul public şi privat al statului şi în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în vederea iniţierii unui proiect de hotărâre de guvern privind actualizarea acestuia”.

Print Friendly, PDF & Email