Percheziţii DNA la spitale şi clinici de oncologie, la firme şi distribuitori de medicamente. Este vizat şi Timişul.

Perchezitii DIICOTDNA a făcut, în această dimineaţă, percheziţiila companii farmaceutice, la distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar care vizează modul ilegal de prescriere a unor medicamente. Şi Timişul a fost vizat de percheziţii.

 

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că în această dimineaţă au avut loc percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş. Făcute într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, care ar fi fost comise în perioada 2012 – 2015. 

Surse judiciare, citate de presa centrală, spun că vizate de percheziţii ar fi clinici de oncologie din cadrul Spitalelor Judeţene Sibiu, Zalău şi Târgu Mureş, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj, Institutul Oncologic, Spitalul din Cluj-Napoca, un cabinetul oncologic de la Spitalul Judeţean Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, firme şi distribuitori de medicamente pentru cancer.

Firmele de medicamente vizate sunt suspectate că le-au achitat unor medici cheltuielile la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru medicamentele mai scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine. Unii dintre medicii care ar fi implicaţi în această activitate, mai spun anchetatorii, ar fi făcut parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Pentru achiziţia unor medicamente, aceştia ar fi pretins şi primit foloase de la furnizori, cărora le-ar fi oferit anumite avantaje în acest scop.

Reprezentanţii zonali ai firmelor de medicamente ar fi fost cei care ţineau legătura cu medicii coordonatori de program şi cei de specialitate, pe care îi stimulau material pentru a prescrie, cu predilecţie, produse ale firmelor implicate, şi cu funcţionari ai CJAS, care trebuiau să le aprobe cu celeritate dosarele pacienţilor cărora li se decontează aceste medicamente.

În unele situaţii, în această reţea ar fi fost implicaţi şi reprezentanţi şi angajaţi ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise cu predilecţie de către medici şi care erau aprovizionaţi, pe baza înţelegerilor existente, de către producătorii şi distribuitorii agreaţi.

În această cauză, procurorii anticorupţie beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Print Friendly, PDF & Email