Teoretic, sistemul de rambursări funcţionează

Extrem de puţine cereri de restituire banilor pentru materialele cumpărate în spitale

MedicamenteDupă o perioadă destul de lungă de la instituirea sistemului de rambursare a banilor pentru materialele şi medicamentele cumpărate de pacienţi în spitale, numărul solicitărilor de acest gen rămâne extrem de mic în Timiş.

 

19 solicitări anul trecut, şase anul acesta

Dacă ar fi să se facă raportarea la numărul de solicitări de rambursare a banilor pentru materialele medicale şi medicamentele cumpărate de pacienţi în spitale, s-ar spune că în Timiş a dispărut acest sistem încetăţenit de ani de zile şi că suferinzii internaţi în spitalele din judeţ nu au mai trebuit să cumpere din buzunarul propriu nimic. Lucru greu de crezut, raportat la bugetele spitalelor şi la penuria de medicamente şi materiale medicale, care afetează unele secţii.

Conform unei situaţii transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, anul trecut s-au înregistrat în Timiş doar 19 solicitări de rambursare a sumelor cheltuite de pacienţi pentru materiale medicale şi medicamente în spitalele din judeţ. Iar în acest an s-au înregistrat doar şase solicitări de acest gen. Solicitările s-au înregistrat la anumite secţii ale Spitalului Judeţean – Chirurgie vasculară, Ortopedie şi Traumatologie, Politraumatologie, Chirurgie şi Neurochirurgie –, la Spitalul Municipal din Lugoj şi la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

Formulare de verificare

Reprezentanţii CJAS Timiş susţin că, pentru diminuarea riscurilor de fraudare a bugetului de sănătate şi pentru a preîntâmpina utilizarea neraţională a fondurilor alocate către spitale, CJAS Timiş a elaboraat un model de declaraţie ataşat obligatoriu la foaia de observaţie, care trebuie completat de toţi pacienţii internaţi. În declaraţie se specifică dacă pe perioada internării au achiziţionat din buzunarul propriu medicamente, materiale sanitare sau investigaţii paraclinice.

De altfel, anul trecut, CJAS Timiş preciza că deşi, spitalele au obligaţia legală să ramburseze contravaloarea medicamentelor, materialelor sanitare şi investigaţii paraclinice, suportate de pacient pe perioada internării, acest lucru nu se realizează in totalitate. Nepunerea in practică a acestor prevederi legale a dus la situaţia in care spitalul nu restituie banii către pacient, acesta dă in judecată CJAS Timiş, pentru recuperarea cheltuielilor efectuate de pacient pe perioada internării, instanţa obligă CJAS la plata cheltuielilor efectuate de pacient şi, prin urmare, în loc să se cheltuie doar valoarea medicamentelor, materialelor sanitare sau investigaţiilor paraclinice, se cheltuiesc in plus şi sumele ocazionate de judecată şi cheltuielile de executare silită. În plus, oficialii CJAS au recunoscut că este necesară mai multă implicare pentru reducerea fraudelor din sistem şi pentru o mai bună utilizare a fondurilor. Astfel, ca urmare a numărului mare de sesizări venite din partea asiguraţilor şi a controalelor efectuate la furnizorii de servicii medicale, CJAS Timiş a decis lărgirea măsurilor anti-fraudă la nivelul spitalelor din judeţ.

În vederea verificării facile a realităţii serviciilor medicale efectuate şi pentru o gestionare mai eficientă a fondurilor spitalelor în interesul bolnavilor, CJAS Timiş a obligat spitalele ca pe lângă raportarea pe care o depun lunar, sub semnătură proprie, în ceea ce priveşte realitatea şi exactitatea serviciilor efectuate, să depună în plus şi o bază informatică cu adresa şi numărul de telefon al pacienţilor cărora le-au acordat servicii medicale.

Vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Cristian Roşu, spune că, teoretic, sistemul prin care pacienţilor li se restituie banii cheltuiţi pentru medicamente şi materiale sanitare în spital funcţionează. Dar că, în realitate, sunt destui pacienţi care nu sunt informaţi cu privire la această posibilitate, iar o parte dintre ei, care ştiu că pot cere restituirea banilor, nu fac asta de teamă să nu supere cadrele medicale de care depind din punct de vedere al asigurării unor servicii medicale.

BOGDAN PITICARIU

 

Timpolis, stiri timisoara, rambursare bani pentru materiale si medicamente cumparate de pacienti, spital judetean timisoara, institut cardio timisoara, casa de asigurari de sanatate timis, COPAC

Print Friendly, PDF & Email