Cinci spitale din judeţul Timiş, datorii cumulate către foştii pacienţi internaţi, în valoare de peste 1,5 miliarde lei

CJAS Timiş îi somează pe managerii de spitale să îşi gestioneze eficient fondurile alocate

PacientiCâteva spitale din Timiş se află în situaţia de a le datora unor foşti pacienţi sume cumulate în valoare de peste 1,5 miliarde de lei. CJAS Timiş atenţionează managerii de spitale cu privire la imperativul gestionării eficiente a fondurilor care le-au fost alocate şi la rambursarea banilor datoraţi pacienţilor.   

 

Banii cheltuiţi de pacienţi, din buzunarul propriu, pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare necesare pe perioada internării în spitale din Timiş rămân subiect de dispută între managerii de spitale şi reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Recent, am adus la cunoştinţa CJAS Timiş nemulţumiri exprimate de către foşti pacienţi din Timiş cu privire la situaţia tergiversării rambursărilor de bani cheltuiţi pe perioada spitalizării. Solicitam, în context, să ne fie furnizate informaţii referitoare la situaţia actualizată a rambursărilor de fonduri către pacienţii spitalizaţi în spitalele din Timiş, pacienţi care au fost nevoiţi să suporte costul unor medicamente şi consumabile medicale care nu se aflau pe stocul spitalului unde erau internaţi.

Nu am primit un răspuns la această solicitare. În schimb, ne-a fost remis, miercuri, un comunicat de presă prin care CJAS îi atenţionează pe managerii de spitale asupra imperativului gestionării eficiente a fondurilor care sunt alocate unităţilor spitaliceşti a căror activitate aceştia o coordonează: „Ca urmare a sesizărilor venite din partea asiguraţilor şi a controalelor efectuate de CJAS Timiş  la unităţile spitaliceşti, Casa de Asigurări atrage încă odată atenţia managerilor de spitale în vederea gestionării eficiente a fondurilor alocate”. În comunicat se mai precizează şi faptul că toate unităţile medicale din judeţ au obligaţia de a garanta dreptul pacienţilor de a beneficia, în condiţii de gratuitate, pe toată perioada spitalizării, de serviciile medicale necesare pentru tratarea afecţiunilor de care suferă (medicamente, materiale sanitare, servicii medicale paraclinice, etc.) şi de a le rambursa acestora eventualele cheltuieli suportate pe perioada spitalizării.

Reprezentanţii CJAS Timiş reiterează, în cuprinsul comunicatului, şi o constatare care a făcut, la finalul lui 2013, obiectul unei dispute publice, reflectate atunci de TIMPOLIS. Atunci, reprezentanţii CJAS Timiş avertizau public asupra faptului că existau spitale care nu achitaseră niciun leu din totalul sumelor pe care le aveau de rambursat către foştii pacienţi, timp de mai mulţi ani consecutiv.

Acum, CJAS Timiş a revenit, anunţând că înregistrează datorii către foştii pacienţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara – care are 424 de solicitări de rambursare, în valoare totală de 939.196 de lei, Institutul de Cardiologie Timişoara – cu 114 solicitări de rambursare, în valoare totală de 593.625 de lei, Spitalul Municipal Lugoj – cu 27 de solicitări de rambursare, totalizând 32.371 de lei, Spitalul CFR Timişoara – cu o solicitare de rambursare, în valoare de 4.933 de lei şi Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” – cu două solicitări de rambursare, în valoare de 206 lei.

Facem, de asemenea, un apel  către asiguraţi, ca în cazul în care întâmpină probleme similare cu cele menţionate mai sus să sesizeze CJAS Timiş”, mai spun reprezentanţii CJAS Timiş.

Director Spital Judeţean Timişoara: “În acest moment, se fac plăţi concomitent aferente lunilor septembrie, octombrie, noiembrie 2013”

Marius CrainaL-am întrebat pe managerul Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Marius Craina, cum s-a ajuns în situaţia acumulării unei valori atât de ridicate a datoriilor. Acesta a confirmat faptul că unitatea medicală a cărei conducere a preluat-o, a primit, din 2011 până în prezent, 424 de cereri de rambursare.

Analiza dosarelor de rambursare depuse de către foştii pacienţi a fost, însă, un proces anevoios, afirmă el, cu atât mai mult cu cât, anterior, spitalului îi fuseseră sistate fondurile, timp în care niciuna dintre solicitările de rambursare depuse de pacienţi nu a putut fi onorată. Acum, însă, situaţia s-a schimbat, asigură dr. Craina. Acesta susţine că Spitalul Judeţean dispune de fondurile necesare pentru efectuarea rambursărilor, în valoare cumulată de aproape 940.000 de lei. Cronofag s-a dovedit a fi, însă şi procesul de analizare a dosarelor de rambursare, mai spune el. Afirmând că a fost finalizată analiza tuturor dosarelor de rambursare aferente anului 2013 şi că sunt în curs de analiză dosarele aferente anului 2014.

Astfel, potrivit datelor centralizate la nivelul SCJUT, rezultă că au fost supuse analizei, de la începutul anului şi până în prezent, mai mult de 100 de dosare. Dintre acestea, 38 au fost aprobate, iar 82 se află în curs de analiză.

În ce priveşte situaţia efectuării plăţilor restante, reprezentanţii spitalului precizează că, în acest moment, se efectuează concomitent rambursările către pacienţi, aferente lunilor septembrie, octombrie şi noiembrie 2013. Aceştia mai spun că au existat dosare amânate la plată, fie pentru că nu întruneau toate criteriile pentru a permite rambursarea, fie pentru că erau incomplete sau conţineau documente de rambursare care nu se pliau pe situaţia prezentată de către medicii curanţi. “Sunt respinse sau amânate la rambursare dosarele care nu conţin toate documentele justificative, cele care nu conţin toate facturile sau cele în care există diferenţe între referatul medical şi documentele justificative furnizate de pacienţi”, precizează, în context, reprezentanţii SCJUT responsabili cu rambursările.

În ceea ce priveşte dispozitivele medicale şi consumabilele care fac obiectul solicitărilor de rambursare, acestea sunt, mai precizează reprezentanţii spitalului, şuruburile, ortezele şi materialele sanitare consumabile (inclusiv feşe, seringi, medicamente etc.)

“Orice dificultate întâmpină pacienţii la rambursare, îi rugăm să ni se adreseze cu încredere. De asemenea, orice problemă de acest gen cu care se confruntă pe durata internării, pacienţii să o semnaleze, imediat, reprezentanţilor conducerii spitalului”, declară managerul Marius Craina. Acesta precizează şi că toţi angajaţii spitalului au fost notificaţi cu privire la faptul că nu mai este permis să le fie recomandată pacienţilor achiziţionarea de medicamente şi consumabile, decât în situaţia în care acestea lipsesc de pe stocurile spitalului. “Nu acceptăm să le fie solicitat să cumpere decât ce nu are spitalul”, mai spune Marius Craina, precizând că există situaţii în care diagnosticele grave ale pacienţilor impun achiziţionarea, în regim de urgenţă, a unor medicamente sau dispozitive medicale, unele dintre acestea costisitoare, pentru care, însă, există referatele de urgenţă.

În astfel de situaţii, se întocmeşte imediat referatul, se aprobă, se comandă şi se plăteşte medicamentul. Aceasta este procedura”, precizează dr. Craina.   

În plus, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii departamentelor administrative ale spitalului, toţi pacienţii externaţi vor primi, imediat după ce dosarul de rambursare le va fi aprobat, un înscris din partea spitalului, care va conţine lista cu  toate documentele necesare pentru rambursare, pentru a se evita astfel eventualele tergiversări cauzate de lipsa unor documente de la dosar. Dosarul complet de rambursare trebuie să conţină datele de contact ale pacientului care solicită rambursarea, informaţii despre contul bancar în care se poate efectua plata, o copie după actul de identitate şi toate documentele justificative care să ateste cheltuielile care au fost suportate de pacient pe durata internării sale.

Print Friendly, PDF & Email