Nicolae Robu, co-preşedinte ACL Timiş: “Demersul de suspendare a lui Traian Băsescu este de o parşivenie rară, menit să altereze alegerile prezidenţiale în favoarea lui Victor Ponta”

Nicolae RobuPrimarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, îl acuză pe fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu, prin intermediul unui mesaj public virulent, că pune la cale un demers de un ridicol greu de depăşit şi, în plus, de o parşivenie rară, menit să facă jocul lui Victor Ponta, în alegeri.

 

“Proiectul d-lui Călin Popescu-Tăriceanu – agreat, desigur, de şefii săi din PSD, Victor Ponta, Ilie Sârbu etc. –, de nouă suspendare a Preşedintelui României Traian Băsescu, de data aceasta printr-un referendum organizat simultan cu turul 1 al alegerilor prezidenţiale, este un demers de un ridicol greu de depăşit”, declară primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, vicepreşedinte al PNL şi co-preşedinte al ACL Timiş. Acesta apreciază că mult mai grav decât atât, este faptul că acest demers este “unul de o parşivenie rară, menit, ca şi amnistiile fiscale, ca şi «ordonanţa», ca atâtea altele, să altereze alegerile prezidenţiale în favoarea lui Victor Ponta”.

Calin Popescu TariceanuAcesta îi transmite public preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că “cetăţenii acestei ţări nu trebuie să-şi voteze Preşedintele, la 25 de ani de la Revoluţie, în funcţie de cum se poziţionează el faţă de Preşedintele aflat la sfârşit de mandat, indiferent cum s-ar numi el! Ei trebuie să aleagă în funcţie de calităţile intrinseci ale candidaţilor, de viziunea, obiectivele şi proiectele lor. De ce bruiaţi o astfel de alegere?
Chiar nu vă daţi seama ce imagine de primitivism va avea România în ochii lumii civilizate, după o asemenea nouă «ispravă»?”
Acesta îl mai întreabă pe fostul lider liberal dacă nu îl apasă, niciun pic, faptul că a stat pe-acelaşi scaun pe care au stat Brătienii, I.G. Duca şi ceilalţi liberali iluştri.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, în 8 septembrie, că a început demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare, atât din Senat, cât şi din Cameră, iniţiativa legată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. În aceeaşi zi a avut o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare de la Senat, principalul subiect fiind negocierea ponderii în Biroul permanent şi în comisii. El a menţionat că cererea de suspendare trebuie să aibă minimum o treime din semnăturile deputaţilor şi senatorilor, urmând a fi înaintată Curţii Constituţionale, pentru obţinerea avizului consultativ. “După acest aviz, cererea va fi supusă votului Parlamentului şi va intra în vigoare. Calendarul pe care doresc să îl fac public este 23 septembrie, votul Parlamentului în plenul reunit, pe baza cererii de suspendare, urmat de referendum, pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că nu va solicita, după eventuala demitere a lui Traian Băsescu, funcţia de preşedinte interimar, care ar urma să fie exercitată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Cererea de suspendare a preşedintelui României cuprinde trei elemente pentru care se doreşte demiterea lui Traian Băsescu, şi anume faptul că preşedintele s-a implicat în campania PMP, intervenţia directă la preşedintele Comisiei Europene, în cazul comisarului european şi raporturi instituţionale în forme necivilizate.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, 7 septembrie, la un post tv, că iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu privind suspendarea şefului statului va fi discutată în PSD, menţionând că este vorba despre un demers serios şi precizând că orice zi fără Traian Băsescu reprezintă un rău mai puţin pentru ţară.

Print Friendly, PDF & Email