Candidatul independent la Președinția României Monica Macovei: “Înscrierea unui ofițer sub acoperire în competiția pentru alegerile prezidențiale este un atentat la democraţie”

Monica-MacoveiServiciile secrete din România nu trebuie vulnerabilizate și nici angrenate în jocul politic, este de părere candidatul independent la președinția României, Monica Macovei. Acesta apreciază că polemicile recente generate în spațiul public pe marginea declarațiilor președintelui Traian Băsescu, potrivit căruia ar exista printre candidați persoane care ar fi activat ca ofițeri în cadrul unor servicii secrete, ar putea decredibiliza instituții care au contribuit semnificativ la procesul de aderare a României la NATO și care sunt apreciate de către partenerii externi ai României.

 

Chestionată cu privire la modul în care ar trebui soluționată dezbaterea iscată de exprimarea în spațiul public a acestor suspiciuni, europarlamentarul Monica Macovei a declarat, în timpul unei vizite la Timişoara, făcută la sfârşitul acestei săptămâni, că unica rezolvare este “soluția instituțională”, reprezentată de convocarea comisiilor permanente ale SRI și SIE, care au responsabilitatea de a analiza și tranșa acest subiect. “Eu am declarat că e nevoie de un răspuns rapid. Pentru electorat, este important să știe cine este persoana la care a făcut referire Președintele, dacă este X sau Y”, a declarat Monica Macovei. Aceasta a adăugat că subiectul poate fi rezolvat în termeni legali, de către organismele responsabile, prin dezbatere în cadrul comisiilor permanente de control ale SRI și SIE. Și aceasta întrucât înființarea unei comisii speciale de anchetă, așa cum au precizat recent că intenționează să solicite reprezentanții ACL, reprezintă o soluție cronofagă, menită mai degrabă să îngroape subiectul, decât să îl lămurească, din pricina procedurilor birocratice și din pricina faptului că “nu toți parlamentarii au certificate ORNISS”, care să le îngăduie accesul la informații clasificate.

În context, Monica Macovei a precizat că a transmis în scris, în cursul zilei de vineri, 12 septembrie, o scrisoare prin care le solicită președinților comisiilor parlamentare de control al activității SRI și SIE să se sesizeze de urgență pentru a clarifica afirmațiile Președintelui României legate de existența în rândul actualilor candidați la președinție a unor ofițeri sub acoperire. “Ar fi un lucru foarte grav și un atentat la democrație în România ca viitorul președinte să fie «ofițer sub acoperire»”, a precizat Monica Macovei în textul scrisorii trimise președinților comisiilor parlamentare.

Acesta mai soune că avem servicii de informații care s-au reformat în procesul de aderare și colaborare cu NATO, iar în timp au dat dovadă de profesionalism, apreciat inclusiv de partenerii externi. “Afirmațiile că, într-un fel sau altul, serviciile de informații românești ar fi implicate în procesul electoral vulnerabilizează aceste instituții și discreditează munca profesioniștilor care veghează la securitatea României”, afirmă Monica Macovei, care a fost, de altfel, și susținătorul introducerii în Legea 247/2005, prin care se modifica statutul magistraților, a prevederii potrivit căreia judecătorii și procurorii nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații.

Print Friendly, PDF & Email