Vladimir Tismăneanu, la Timişoara: „Traian Băsescu a fost direct și total implicat în demersul de condamnare a crimelor comunismului”

Vladimir Tismaneanu bust 2Prezent la Timişoara, unde a susţinut, la Universitatea de Vest, o prelegere despre totalitarism și condiția umană, politologul Vladimir Tismăneanu a subliniat că „Traian Băsescu a fost direct și total implicat în demersul de condamnare a crimelor comunismului”.

 

Politologul Vladimir Tismăneanu, profesor de Științe Politice la Universitatea Maryland din SUA şi coordonator al Raportului Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, declară că paginile din recenta carte a fostului consilier prezidențial Adriana Săftoiu, Cronică de Cotroceni, asimilată unei pseudo-memorialistici şi care caută să acrediteze ipoteza lipsei de interes a fostului președinte Traian Băsescu faţă demersul de elucidare a circumstanțelor istorice care au făcut posibile atrocitățile regimului comunist „nu corespund adevărului”. Traian Băsescu a fost direct și total implicat în demersul de condamnare a crimelor comunismului”, afirmă Vladimir Tismăneanu.

Spre ilustrare, acesta a exemplificat cu un episod legat de o întrebare care i-a fost adresată de Traian Băsescu pe marginea relatărilor din raport referitoare la „experimentul Pitești”: „Îndrăcita asta de securitate și-a făcut mendrele de la sine sau a executat ordinele partidului?”. Context în care profesorul Tismăneanu i-a răspuns că, din punct de vedere strategic, structurile fostei securități din țările foste comuniste nu aveau autonomie de acțiune, ele acționând „sub scutul și sabia partidului”, sub imperiul atribuțiilor trasate de către Secția Administrativă a Comitetului Central. „Asta nu îi exonerează, firește, de răspundere”, a adăugat profesorul Vladimir Tismăneanu. 

 

Citeşte şi: Vladimir Tismăneanu atenţionează: „Totalitarismul nu poate fi considerat un sistem defunct”

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis