Mielul prea tânăr are carnea toxică

Carne mielPaştele înseamnă, pentru multă lume, şi un consum excesiv de alimente, mai ales de carne de miel. Aceasta, avertizează specialiştii, nu are doar beneficii indiscutabile asupra organismului, ci poate crea şi probleme. Mai ales că această perioadă care va abunda în mâncare vine după şapte săptămâni de post.

 

Carnea de miel are valoare nutritivă mare, fiind o sursa mare de fier ușor asimilabil, dar și de zinc, esențial pentru creșterea oaselor, refacerea și cicatrizarea țesuturilor și pentru întărirea sistemului imunitar. În plus, conține carnitină, un aminoacid esențial, care asigură energia necesară funcționării organismului. „Consumul de carne de miel este indicat în cura de îngrășare a persoanelor subponderale și cu o constituție slăbită. Carnea de miel îmbunătățește activitatea splinei și a rinichilor și înlătură starea generală de slăbiciune și a durerilor abdominale, fiind o sursă mare de proteine, atât de necesare pentru copii și adolescenți. Mai este un bun hidratant al organismului, alungând starea de oboseală și atenuând diabetul”, declară Tiberiu Lelescu, vicepreşedinte al Camerei Agricole Judeţene Timiş.

Tiberiu LelescuÎn plus, aminteşte el, substanțele nutritive din carnea de miel au capacitatea de a crește apetitul sexual la bărbați și de a trata sterilitatea la femei.

Carnea de miel are, însă, și dezavantaje. Mielul care e tăiat înainte dea avea nouă săptămâni are carne toxică, avertizează Tiberiu Lelescu, adăugând că, după consumul acestui tip de carne, este bine să se renunţe la ea, câteva zile, și, în plus, să se consume multe lichide.

Un alt dezavantaj al cărnii de miel, atenţionează Tiberiu Lelescu, este grăsimea pe care o conţine, nerecomandată celor care știu că au nivelul colesterolului din sânge ridicat. De asemenea, persoanele în vârstă sunt sfătuite să înlocuiască consumul de carne de miel cu consumul de carne de ied și cu alimente de origine vegetală.

Carnea de miel este mai greu de digerat din cauza purinelor și poate duce la creșterea nivelului acidului uric în sânge, care, la rându-i, poate provoca gută și calculi biliari. „Pentru a elimina purinele din ciorbe, de exemplu, carnea se pune în oală abia când apa a dat în clocot”, mai spune Tiberiu Lelescu.

Dat fiind că mielul are o carne fără fibre, Tiberiu Lelescu recomandă asocierea acestui tip de carne cu multe legume, pentru a evita constipația. „Trebuie evitat consumul cărnii de miel cu pâine, mămăligă sau paste”, mai spune el.

Reprezentantul Camerei Agricole Judeţene Timiş recomandă prudenţă şi la cumpărarea cărnii de miel, avertizând că aceasta trebuie să fie ștampilată de persoane autorizate: „Carnea de miel sacrificat poate fi, de către necunoscători, ușor confundată cu carnea de câine”. 

Print Friendly, PDF & Email