Creierul persoanelor în vârstă funcţionează lent din cauza prea multor informaţii acumulate

BatranCreierul persoanelor în vârstă nu se deteriorează de-a lungul timpului din cauza îmbătrânirii, aşa cum se credea iniţial, ci funcţionează mai lent din cauza prea multor informaţii acumulate pe parcursul vieţii.

 

Odată cu înaintarea în vârstă, oamenii nu îşi pierd abilităţile cognitive, dar creierul lor funcţionează mai lent din cauza cantităţii mari de informaţii acumulate, se arată într-un nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Tübingen, potrivit huffingtonpost.com, sursă citată de Mediafax. „Creierul uman funcţionează mai încet la vârste înaintate deoarece am acumulat mai multă informaţie de-a lungul timpului”, explică Michael Ramscar, coordonatorul cercetării.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Tübingen, Germania, s-a folosit de computere pentru a reproduce diferite stadii ale memoriei unui adult. Modelele create pentru computere au fost „hrănite” în fiecare zi cu o anumită cantitate de informaţii (la fel cum se întâmplă în cazul adulţilor tineri), dar, odată ce dispozitivele strângeau mai multă informaţie, performanţa lor reflecta performanţa persoanelor în vârstă, potrivit studiului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în cazul persoanelor în vârstă, creierul nu se deteriorează de-a lungul timpului, din cauza îmbătrânirii, aşa cum se credea iniţial, ci funcţionează mai lent din cauza cantităţii mari de informaţii care s-au acumulat.

Oamenii de ştiinţă au iniţiat acest studiu după ce au analizat un test lingvistic anterior, în care voluntarilor – persoane tinere şi în vârstă – li s-a cerut să-şi amintească anumite cuvinte care nu aveau nicio legătură între ele, cum ar fi „cravată” şi „biscuit”. Rezultatele au favorizat persoanele tinere.

Studiul anterior a sugerat că motivul pentru care persoanele în vârstă au întâmpinat dificultăţi la acest test a fost din cauza memoriei lor în declin. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Tübingen au concluzionat că nu aceasta a fost cauza. „Ele (persoanele în vârstă – n.r) trebuie să depună mai mult efort pentru a învăţa perechi de cuvinte care nu au legătură, deoarece, spre deosebire de tineri, ei ştiu foarte multe lucruri despre cuvintele care nu au legătură”, spune Harald Baayen, unul dintre cercetătorii care au lucrat la acest studiu.

Un sondaj realizat în 2013 a arătat că adulţii tineri sunt, de fapt, mai predispuşi în a avea tulburări de memorie decât persoanele în vârstă.

Print Friendly, PDF & Email