UVT a dat o şansă unui tânăr al cărui vis a fost îngrădit de sărăcie

Ionut Piscureanu si conducerea UVT Foto UVTDeterminarea de a învăța și a-și urma visul, în ciuda sărăciei în care trăieşte, i-a dat o șansă unui tânăr venit să studieze Designul vestimentar, la Timişoara.

 

Ionuț Piscureanu, un tânăr din Gorj, a fost admis, în această sesiune, la Facultatea de Design a Universităţii de Vest din Timişoara. Dar, deşi a promovat Bacalaureatul cu media 9, a fost admis pe locurile cu taxă. Cum situația socială și financiară nu îi permite să acopere costurile şcolarizării, a fost la un pas de a renunţa la visul său.

Cazul lui Ionuţ Piscureanu – care are trei frați şi trăiește doar din ajutoarele sociale, într-o familie cu o situație financiară dificilă – fusese publicat, zilele trecute, de un ziar din Gorj, în speranța că, aşa, se vor strânge fondurile necesare achitării cel puțin a primei tranșe care ar fi trebuit plătită până mâine, 28 iulie. „Provin dintr-o familie destul de numeroasă, suntem patru copii la părinți. În momentul actual, din nefericire, niciunul dintre părinți nu are un loc de muncă. Din păcate, doar mama ne ajută, ne susține, căci tatălui nu îi pasă”, spunea Ionuț în articolul din publicația gorjeană. Acesta afirmă că face schițe de trei ani și anul trecut a ajuns la concluzia că, dacă a urma Designul, ar fi fericit. „Aproape renunțasem când am văzut că am intrat la cu taxă. Nu avem bani. Știu asta. M-a sunat mama și mi-a zis să nu renunț, că va merge la bancă să vadă cum poate face un împrumut. Deși nu cred că va reuși, ea nu lucrează. Dar prin gestul ei, mi-a dat putere, sper să reușim să strângem banii. (…) Omul e liber să viseze, însă, uneori, trebuie să ne limităm în funcție de posibilități”, spunea Ionuț în articolul din publicația gorjeană.

Povestea lui Ionuţ a ajuns şi la cunoştinţa conducerii UVT care, impresionată de performanța şcolară a acestui, în ciuda condiției sale sociale și financiare modeste, de dorința lui de a face performanță în domeniul dorit și determinarea acestuia de a-și urma visul, a decis să-i acorde o șansă. Care a venit sub forma unei burse, acordate prin Fundația UVT, care va acoperi taxa pentru primul an de studiu, anunţă reprezentanţii UVT. La finalul anului I, conform regulamentelor universităţii, Ionuț se va putea reclasifica pe locurile bugetate, în funcție de rezultatele sale. În plus, tânărului i se va oferi un loc în cămin scutit de taxa de cazare.

Ionuț Piscureanu s-a aflat astăzi la UVT, unde a fost primit de rectorul instituției, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. „Am decis sprijinirea lui Ionuț în cadrul strategiei noastre de a încuraja performanța, de a da șansa celor care învață, celor care cred că educația este calea prin care poți să te realizezi în viață. De asemenea, sperăm ca prin el să lansăm un semnal pentru cei care mai sunt în această situație, să continue să spere, iar universitățile să-i sprijine în a face performanță”, a declarat Marilen Pirtea.

Ionuţ Piscureanu le mulțumeşte celor de la UVT, pentru șansa acordată. „Eu va trebui să-mi respect îndatoririle, să învăț cât mai bine posibil, să obțin note mari și, astfel, să mă clasez pe un loc bugetat din anul 2”, mai spune Ionuţ. Acesta susţine că nu a avut un plan B, axându-se strict pe pregătirea pentru Facultatea de Design. „M-am pregătit așa cum am putut, am mers la Palatul Copiilor, am muncit acasă, dar rezultatul nu a fost pe măsură. Media la Bacalaureat fiind una bună, puteam să-mi depun cel puțin un dosar la altă facultate, dar am preferat să merg pe o singură direcție și să încerc să fiu cât mai bun”, afirmă tânărul.

UVT, anunţă reprezentanţii instituţiei, are în plan crearea unui sistem de burse pentru asemenea situații, pentru susținerea celor care face performanță, burse care să intre în vigoare de anul viitor.

Print Friendly, PDF & Email