Ilfoveanu și Câlția, la Palatul Baroc

sorin-ilfoveanu-la-atelier-foto-arhiva-personalaExpoziţia personală Sorin Ilfoveanu, deschisă de Ştefan Câlţia, este anunţată de organizatori drept evenimentul anului, la Muzeul de Artă Timișoara.

 

Muzeul de Artă Timișoara organizează vineri, 21 octombrie, de la ora 18, la Palatul Baroc din Piața Unirii, Timișoara, vernisajul expoziției personale a maestrului Sorin Ilfoveanu.

Vor fi expuse aproximativ 50 de lucrări, realizate de-a lungul mai multor etape ale evoluției artistului plastic, inclusiv tablouri din perioada recentă, prezentate în premieră. În cadrul expoziției, anunţă organizatorii, vor fi prezentate și lucrări ale sculptorului Adrian Alexandru Ilfoveanu.

Evenimentul de deschidere a expoziției va fi onorat de prezența artistului, însoțit de maestrul Ștefan Câlția.

Născut la Câmpulung-Muscel, Sorin Ilfoveanu a urmat cursurile Facultăţii de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din Bucureşti, studiind grafica și pictura la clasa profesorului Corneliu Baba.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1971, remarcându-se de-a lungul vremii prin participarea la numeroase expoziții de grup și personale organizate în celebre galerii și muzee din țară și din străinătate.

Începând cu anii 1970 – 1980 și până astăzi lucrările sale au fost expuse la Berlin, Rostock, Oslo, Göteborg, Beratzhausen, Londra, Copenhaga, Viena, Veneția, Budapesta, Praga, Bratislava, Ljubljana, Helsinki, Atena, Sofia, Valparaiso, Chicago, Portland, Moscova, Teheran, Beijing, Tokyo, dar și în centrele culturale românești precum București, Mogoșoaia, Iași, Pitești, Sibiu, Cluj, Timișoara. „Unele dintre expozițiile sale ori ale grupurilor de pictori în care i-au fost selectate și prezentate operele au fost curatoriate de renumiți istorici și critici de artă, filologi și scriitori, precum Ion Frunzetti, Andrei Pleșu, Grete Tartler, Ruxandra Garofeanu, Radu Boroianu”, anunţă oficialii Muzeului de Artă Timişoara. Aceştia mai spun că recunoașterea prestigioaselor creații artistice purtând semnătura lui Sorin Ilfoveanu se regăsește și în importantele premii decernate de ARCUB, Fundația Anonimul, Revista Cuvântul, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Academia Română și Președinția României. „Meritele artistului au fost dublate de acelea ale unui eminent pedagog, motiv pentru care în anul 1994 a fost ales decan al Facultății de Arte Plastice, iar în anul 2004 rectorul Universității Naționale de Arte. 

Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă, percepe tablourile lui Ilfoveanu ca fiind în acord cu sentimentele sale, „caz în care pot fi lesne identificate miturile Greciei antice, mesaje anterioare marii schisme a bisericii creștine, icoana bizantină, dar și «Bizanțul de după Bizanț» trimițând în chip sugestiv la Orient, la spațiul nostru național-identitar, precum și la ecumenismul bisericii ortodoxe din epoca premodernă. Nici motivele ori simbolurile artei occidentale nu sunt străine desenelor artistului. La fel de impresionante sunt imaginile inspirate de textele religioase, dar și acelea construite sub influența culturii populare. În genere, se poate spune că artistul este într-o căutare permanentă a propriei identități, că se apropie în două chipuri de lumină, rațional și spiritual.”

Expoziția personală Sorin Ilfoveanu va fi deschisă publicului până în 16 decembrie, zilnic, între orele 10-18, cu excepţia zilei de luni, timp în care vor fi organizate o serie de întâlniri, workshop-uri și alte evenimente conexe expoziției.

Print Friendly, PDF & Email