Timişoara, oraș prin excelență baroc, se pregăteşte de un important eveniment de artă contemporană: expoziţia De la baroc la neo-baroc. Organizată în cadrul unui proiect-pilot pentru muzeele din România.
Baroque ǁ Urban – De la baroc la neo-baroc, considerat cel mai important eveniment de artă contemporană al anului, la Timișoara, un eveniment organizat de Fundația Herczeg şi Muzeul de Artă din Timișoara, este un proiect-pilot pentru muzeele din România. Acesta marchează un itinerariu complex, mai spun organizatorii, pornind de la colecția de baroc imperial, trecând prin picturile monumentale ale pictorului Gheorghe Fikl și proiectând o posibilă versiune a viitorului baroc, într-un dark room experimentarium, un concept al artistei franceze Josepha Blanchet.
„Arta îmbracă cele mai variate forme, iar în Timișoara, oraș prin excelență baroc, reminiscențele acestui stil rămân și astăzi un reper, chiar dacă ele capătă noi valențe”, transmit organizatorii, în preambulul Baroque ǁ Urban.
Primul segment al expoziției De la baroc la neo-baroc, organizată în cadrul proiectului Baroque ǁ Urban, va aduce în prim-plan moștenirea barocă a Timișoarei cu obiecte de colecție ale Muzeului de Artă din Timișoara și din colecția personală a familiei Herczeg.
Al doilea segment al expoziției îl aduce în prim-plan pe unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani, timișoreanul Gheorghe Fikl, într-un melanj inedit de istorie, artă și instalație digitală, reprezentând o aplicație a unei forme moderne de coagulare a trei dimensiuni importante ale dezvoltării orașului (trecut, prezent, viitor).
„Expoziția este, așadar, axa trecut-prezent-viitor și aduce în prim-plan unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani, Fikl fiind unul dintre reprezentanții de top ai stilului neo-baroc”, afirmă organizatorii. Menţionând că lucrările lui Gheorghe Fikl se găsesc și în colecțiile private ale unora dintre cele mai importante case regale din Europa, chiar și în cea a Prințului Charles de Wales, care deține două lucrări ale artistului.
„Prin acest proiect ne propunem să familiarizăm timișorenii cu un nou concept de sinergie a artelor, dar și să contribuim la creșterea imaginii orașului în candidatura sa la titlul de capitală culturală europeană, venind cu un mod special, inovator, am putea spune tridimensional, de percepție a artei contemporane de către publicul larg”, conchid organizatorii expoziţiei.
Expoziția De la baroc la neo-baroc se va desfășura la Muzeul de Artă din Timișoara, în perioada 23 iulie – 23 septembrie. Vernisajul expoziției va avea loc în 23 iulie, de la ora 19, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara.
Ultimele comentarii