Sculptorul Ingo Glass, expus la Palatul Baroc

O expoziție personală a celebrului artist plastic Ingo Glass va fi vernisată, peste câteva zile, la Muzeul de Artă Timișoara.

 

Expoziția Ingo Glass – Forme și culori de bază. Spațiu, ritm, lumină, care va fi deschisă în sălile de la etajul a II-lea al Palatului Baroc, conține lucrări de sculptură realizate de Ingo Glass, artist reprezentant de prim rang al artei concrete, născut în Banat și stabilit în Germania.

Vernisajul expoziției, la care va fi prezent şi artistul, va avea loc miercuri, 17 mai, la ora 18, la Palatul Baroc, din Piața Unirii. În cadrul vernisajului va avea loc un recital de pian susținut de Alexandru Reisz.

Ingo Glass, născut la Timișoara, în anul 1941, este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu”, din Cluj. În 1979, în urma unui interviu în publicația Financial Times, unde critica regimul comunist din România, a emigrat forțat în Germania.

Ingo Glass reduce arta sa la esențial, la cele trei forme principale: triunghi, pătrat și cerc, pe care le împletește în structuri tridimensionale, largi, spațioase. Glass studiază teoria culorii și ajunge la concluzii diferite decât cele enunțate de Kandinsky și mișcarea Bauhaus în legătură cu temperamentul formelor și culorilor: „Kandinsky vedea unghiul ascuțit al triunghiului în galben, unghiul drept al pătratului în roșu și cercul ca un unghi obtuz în albastru. Decizia lui Ingo Glass pentru triunghiul galben, cercul roșu și pătratul albastru este foarte ușor de înțeles. Reprezintă soluția psihologică, opusă celei matematice. Pe de altă parte, întrebarea legată de paleta de culori este interesată în mod cosmologic. Începând de la descoperirea privind expansiunea universului, mișcarea galaxiilor este exprimată printr-un transfer înspre spectrul termal roșu, putând astfel exprima că roșul îndepărtează, iar albastrul, pe de altă parte, se deschide psihologic”, spune Eugen Gomringer.

Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă, spune că în tot ceea ce creează Ingo Glass înțelege să studieze temele importante ale artei, dar și ale culturii universale. „Reflecțiile sale se regăsesc în obiectele original construite și arată o continuă preocupare pentru simplitate, forme, frumusețea formelor și arta combinării culorilor. Sunt câteva argumente pentru care am acordat un interes aparte operei acestui mare artist contemporan. Am făcut-o cu atât mai mult cu cât expoziția lui Ingo Glass e una convergentă cu programul Muzeului de Artă Timișoara, sculpturile sale părând a fi inspirate de rafinata istorie a Timișoarei, de straturile temporale și civilizaționale ale urbei, de experimentele născute ori cultivate aici de-a lungul ultimelor secole de artiști, scriitori, muzicieni și savanți”, mai spuneVictor Neumann.

Expoziția dedicată sculptorului Ingo Glass va fi deschisă publicului până în 19 iunie şi poate fi vizitată zilnic, între orele 10-18, cu excepţia zilei de luni, când muzeul este închis.

Print Friendly, PDF & Email