Dans indian străvechi adus în contemporaneitate de artiști timișoreni

Daniel Dorobantu Foto vimeoÎntre un dans spiritual indian milenar, dedicat unei forțe supreme, şi muzica contemporană asociată curentului dark ambiental poate fi o întâlnire surprinzătoare. O dovedeşte un tânăr artist timişorean, unul dintre cei mai buni reprezentanţi ai noilor curente muzicale europene.

 

Artistul multimedia Daniel Dorobanțu (foto), fondatorul ansamblului de artă sincretică Thy Veils, din Timişoara, a lansat un nou videoclip, Mountain and Cloud, pe care l-a realizat în colaborare cu dansatoarea Antonia Rașova. Ceea ce a ieşit este o întâlnire surprinzătoare între un străvechi dans indian și muzica ambientală contemporană.

Ideea acestui videclip s-a născut după ce timişoreanca Antonia Raşovan a ascultat piesa trupei Thy Veils, Mountain and Cloud, şi a întrezărit o poveste pe care a simțit că o poate transmite prin gesturile și mișcările dansului indian Odissi. „Piesa este extrem de suavă și de feminină, emanând simultan blândețe și putere. Povestea transmisă de mine este cea a forței creatoare feminine care lucrează constant la crearea și menținerea Universului”, relatează Antonia Rașovan care, în noul videoclip, este şi dansatoare, și scenaristă.

Noul videoclip semnat Thy Veils, Mountain and Cloud

Odissi, explică Daniel Dorobanţu, este o formă de dans spiritual indian, veche de peste 2200 de ani. „Textele antice indiene păstrează informații despre tehnica acestui dans, caracterizat printr-o bogăție de mișcări și posturi ale corpului, precum și prin ornamente și costum. La mijlocul secolului XX, tradiția Odissi a renăscut în India, în câteva decenii, faima dansului și practica lui răspândindu-se în toată lumea”, mai spune artistul timişorean.

Mountain and cloud (2) Foto Arhiva Daniel DorobantuAntonia Rașovan studiază de mai multă vreme tradiţia Odissi, sub îndrumarea unei dansatoare profesioniste din New Dehli, India – Reela Hota. Aceasta vede în muzica lui Daniel Dorobanţu o reflectare a căutării forței creative a vieții. „În India ne rugăm la această forță, sub diferite nume de zei și zeițe. Proiectul de față este întruparea perfectă a dansului nostru clasic, care în India este dedicat unei forțe supreme. Ca spectator, vei retrăi această scânteie a divinității evocată de dansatoare și de muzicieni”, afirmă Reela Hota, care semnează coregrafia noului videoclip.

Daniel Dorobanțu nu este la prima colaborare cu dansatori. Din 2010 produce muzică pentru spectacolele de dans contemporan ale balerinei Yin Yue, care evoluează atât la Shanghai, cât şi la New York, numele artistului timişorean fiind semnalat, cu această ocazie, în paginile The New York Times. Împreună cu Yin Yue, Daniel Dorobanţu are în lucru o nouă producție, care se va lansa în primăvara acestui an.

În 2015 a produs Immemorable, lucrare video de dans contemporan ce conține coregrafia și execuția timișorencei Alina Ștefan.

Thy Veils este un ansamblu de artă sincretică, asociat curentului dark ambiental, fondat în 1995 de Daniel Dorobanțu și care a făcut pionierat în muzica ambientală. Thy Veils este singura trupă din Timișoara invitată la Festivalul Sziget, atât în 2014 cât și 2015.

Daniel Dorobanțu – singurul român cu o lucrare de artă digitală în colecția prestigiosului Ars Electronica Center Linz, cel mai important muzeu de expunere a artei electronice din Europa – a produs, până în acest moment, 11 albume de studio, instalații audio-vizuale, muzică de film, dar şi de dans contemporan şi a dat numeroase concerte, distribuite online sau preluate de televiziuni. Numai în 2015, a produs peste trei ore de material video nou.

În octombrie anul trecut, de exemplu, Daniel Dorobanţu a concertat, timp de opt ore neîntrerupt, în Biserica Romano-Catolică Elisabetin, din Timişoara, catedrala răsunând de acorduri muzicale de basm din Liniştea cuprinsurilor, acestea fiind însoţite de proiecții video încântătoare.

 

Citeşte şi:

Concert de basm, de opt ore, într-o catedrală gotică din Timişoara

Print Friendly, PDF & Email