Artişti timişoreni la Art Encounters

Art Encounters Expo Grupul Avanpost Foto Art EncountersArt Encounters, un eveniment aflat în plină desfăşurare, reunește peste 100 de artiști români atât din țară cât și din Timișoara, creând o platformă pentru dialog între scena artistică locală și cea națională.

 

Unul din scopurile Art Encounters este acela de a încuraja artiștii locali să interacționeze cu comunitatea mai largă a artiștilor la nivel național și internațional. astfel sprijinind în special tânăra generație de artiști, anunţă organizatorii.

În cadrul Art Encounters, artiștii timișoreni sunt reprezentați prin grupurile Avantpost și Sigma, fiecare cu câte o expoziție, și prin artiștii Constantin Flondor, Doru Tulcan, Liliana Mercioiu Popa, Iosif Király, Ștefan Bertalan, Gabriel Kelemen, Peter Jecza, Sorin Vreme, Dan Palade, Paul Neagu și Romul Nuțiu. De asemenea, Festivalul de performance Zona, desfășurat în primii ani de libertate după 1989, este prezentat într-o expoziție separată.

Timișoara s-a remarcat ca centru activ al artei experimentale încă din anii `70 când grupul Sigma s-a format, avându-i ca membrii pe artiștii Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Ioan Gaita, Elisei Rusu, Doru Tulcan și matematicianul Lucian Codreanu. Expoziția Sigma. Cartografia învățării 1969-1983 reprezintă o primă încercare de a descrie ambițiosul proiect de experimentare pedagogică în artă, design și arhitectură, inițiat de acest grup artistic. Expoziția reunește o selecție de lucrări și materiale de arhivă care documentează activitatea Sigma ca grup de artiști și profesori, prezentând publicului fotografii, filme și desene, obiecte, reconstrucții, caiete de notițe și scrieri ale artiștilor, dar și lucrări ale elevilor și studenților”, spune, din partea organzatorilor, Oana Romocea. Menţionând că, în cadrul unui atelier de trei zile, coordonat de Space Caviar şi care va avea loc în perioada 27 – 30 octombrie, se va urmări recontextualizarea și repoziționarea moștenirii Sigma prin prisma realităților culturale și educaționale contemporane, reinterpretându-se fenomenul Sigma ca program colaborativ, educațional și artistic ce pune accent pe interdisciplinaritate. Expoziția a fost concepută de curatorii Alina Șerban, Andreea Palade Flondor, Space Caviar, fiind organizată de Ordinul Arhitecților Filiala Timiș și Fundația Art Encounters.

Oana Romocea mai spune că, pe perioada deschiderii Art Encounters, vizitatorii au putut revedea, după 37 de ani, prima instalație multimedia, Multivision a grupului Sigma, reconstruită la Liceul Gerhardinum cu sprijinul Galeriei Jecza din Timișoara. „Deși grupul s-a dizolvat la începutul anilor `80, membrii săi au continuat să activeze separat”, menţionează Oana Romocea. Adăugând că lucrări ale artiștilor Ștefan Bertalan și Constantin Flondor, realizate în perioada post-Sigma, pot fi admirate în cadrul expoziției Șiruri secvențiale, de la Muzeul de Artă. 

Tot la Timișoara avea loc, în anii `90, primul festival de performance din Romania post-decembristă, documentat în expoziția Dincolo de Cortina de Fier. Festivalul Zona Europa de Est, care poate fi văzută la Muzeul Temporar de Artă Contemporană din cadrul Bastionului Theresia, fiind curatoriată de Ileana Pintilie și unde sunt prezenți și artiștii timișoreni Sorin Vreme și Ștefan Bertalan. Festivalul, desfăşurat în patru ediţii, între 1993 şi 2002, a devenit în acelaşi timp și o platformă pentru dezbateri şi pentru recuperări culturale şi artistice.

Recent apărut pe scena artistică locală, grupul interdisciplinar Avantpost, format din Aura Bălănescu, Alexandru Boca, Cosmin Haiaș, Marius Jurca, Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Bogdan Tomșa şi Nicolae Velciov, s-a format din nevoia membrilor de a crea un climat artistic care să-i motiveze reciproc și, de asemenea, de a constitui o platformă de dezbateri pe marginea artei. Expoziția de grup Conexiunea cu prezentul, găzduită la Memorialul Revoluției, este o intervenție artistică unde lucrările grupului interacționează cu exponatele-document din cadrul Memorialului. Astfel, proiectul a devenit parte a unui dialog artistic sensibil și dificil, care a încercat să șteargă praful uitării și să ridice întrebări pentru care nu s-au găsit răspunsuri dinainte fabricate.

O a treia expoziție dedicată scenei artistice timișorene, transmite Oana Romocea, îi reunește în spațiile Galeriei Jecza pe Iosif Király și Doru Tulcan. Intitulată Înregistrarea urmelor (197 – 1990) și curatoriată de Ruxandra Demetrescu, expoziția stă în egală măsură sub semnul recuperării și al unei revizitări critice.

De remarcat este prezența lucrărilor a doi artiști români reprezentativi, a căror dezvoltare artistică a fost influențată de scena artistică timișoreană, dar ale căror cariere au urmat traiectorii diferite. Considerat unul dintre cei mai importanți artiști români, Paul Neagu a trăit și a lucrat la Londra din 1970 până la moartea sa în 2004. Practica sa artistică complexă combină și integrează performance, sculptură, desen, pictură, video și fotografie în interiorul viziunii sale originale, holistice și metafizice asupra artei”, afirmă Oana Romocea. Lucrările lui Paul Neagu se regăsesc în expoziția Șiruri secvențiale, care poate fi văzută la Muzeul de Artă. 

În aceste zile, la Timişoara poate fi admirată şi o lucrare a lui Romul Nuțiu, care a trăit la Timișoara și a fost unul din cei mai fideli artiști dedicați expresionismului abstract pe scena artistică românească. Lucrarea acestuia este prezentă în expoziția Aparență și esență, de la (Halele Timco. În aceeași expoziție este de semnalat și prezența lui Gabriel Kelemen, iar în cadrul expozițiilor diferitelor galerii din Cazarma U, alți patru artiști din Timișoara sunt prezenți: Peter Jecza, Sorin Vreme, Dan Palade, din partea Galeriei Jecza, și Constantin Flondor, de la Galeria Baril.

În cadrul secțiunii „Arta în spațiu public”, reamintesc organizatorii, Liliana Mercioiu Popa prezintă lucrarea What about you?, la Bastionul Theresia. „Alte două expoziții din programul complementar prezintă artiști locali Leon Vreme, Suzana Fântânariu, Călin Beloescu, Dana Constantin, Adriana Lucaciu, Dan Vișovan, Cristian Sida, Bogdan Rață în expoziția G6 for TM, de la Muzeul Temporar de Artă Contemporană, din cadrul Bastionului Theresia, și Gheorghe Fikl, la Casa Artelor”, mai spune Oana Romocea.

 

Citeşte şi:

Art Encounters – Timişoara se transformă într-o adevărată galerie de artă contemporană

 

8.000 de vizitatori în primele zece zile de Art Encounters

Print Friendly, PDF & Email