Alpinistul Horia Colibășanu, în cea de-a opta ascensiune pe un munte de peste 8.000 de metri

Cel mai performant alpinist din istoria României, Horia Colibăşanu, cu ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume, se pregătește de cea de-a opta ascensiune. De data aceasta, pe Everest. Fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

 

Expediția din 2017 la care va participa alpinistul timişorean Horia Colibășanu va începe în 7 aprilie, cu ruta Timișoara – Belgrad – Doha – Kathmandu – Lhasa – Tingre – tabăra de bază Everest – tabăra de bază avansată Everest.

Voi petrece câteva zile în Kathmandu, pentru pregătirea echipamentului, apoi vom zbura la Lhasa. Nu putem merge cu mașina din cauză că ruta obișnuită a fost avariată de un cutremur. Urmează un drum de aproximativ 1000 de kilometri, în două zile, până în tabăra de bază (5000 m). După 3 – 4 zile de aclimatizare vom parcurge în două zile cei 25 de kilometri pâna la tabăra de bază avansată, la baza Everestului (6.400 m). Estimăm că ziua de vârf va fi în perioada 18 – 22 mai”, spune Horia Colibășanu despre organizarea expediției.

Anul acesta, Colibășanu îl va avea ca partener de expediție pe Ralf Dujmovits, în vârstă de 55 de ani, singurul alpinist german care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume. Acesta încearcă acum să escaladeze Everestul, ca și Horia Colibăşanu, fără oxigen.

“Ralf Dujmovits are o experiență extraordinară în Himalaya. Îi cunosc tehnicile de ascensiune și cred că ne potrivim foarte bine ca și parteneri. Este o expediție foarte dificilă, dar sunt încrezător că, în condiții de vreme bună, vom ajunge pe vârf. Încă discutăm despre ruta pe care vom urca”, a mai adăugat Colibășanu.

Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

 

Citeşte şi: Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a ajuns cu bine pe Vârful Manaslu, unul din cei mai periculoși munți din lume

 

Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanță cum sunt foarte puțini la nivel mondial.

Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Performanța lui a rămas neegalată în România.

Horia Colibăşanu a participat la 18 expediții internaționale de-a lungul carierei sale, până în 2016.

Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru alpinistul timişorean. Elizabeth Hawley, cea mai bună deținătoare a evidenței expedițiilor himalayene, își amintește: „Horia și-a pus propria viață în pericol rămânând (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, în condițiile în care el însuși devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.” Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei.

 

Citeşte şi: Povestea unei expediţii pe al patrulea cel mai înalt vârf din lume

 

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

Horia Colibășanu este susținut pentru această expediție pe care o va face pe Everest şi de Primăria Timișoara. Cei care vor să susțină cel mai bun alpinist român și cea mai performantă expediție românească pe Everest își pot transmite intenția pe mailul parteneri@horiacolibasanu.com .

 

Print Friendly, PDF & Email