Nicolae Robu susține necesitatea actualizării valorii alocației de stat pentru copii

Nicolae Robu in conferinta de presa (2) Foto PNL TimisCo-președintele PNL Timiș, Nicolae Robu spune că este inacceptabilă poziționarea României, în privinţa valorii alocației de stat pentru copii, pe unul dintre ultimele locuri din clasamentul țărilor din Uniunea Europeană.

 

Nicolae Robu susţine majorarea alocației de stat pentru copii

Co-președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, spune că valoarea alocației de stat pentru copii ar trebui să fie supusă grabnic unui proces de actualizare menit să o aducă la un nivel comparabil cu media înregistrată la nivel european. Și aceasta întrucât, a adăugat el, alocația de stat pentru copii nu a mai fost actualizată de șase ani.

Nicolae Robu nu putut să precizeze cu exactitate care este, în acest moment, valoarea alocației de stat pentru copii, dar a indicat că, potrivit informațiilor care i-au fost furnizate, aceasta se situează mult sub media europeană. „Solicităm Guvernului actualizarea grabnică a indemnizației pentru copii”, a declarat co-președintele PNL Timiș.Şi a subliniat că măsura de ajustare este menită să vină în sprijinul asigurării unui suport financiar mai consistent din partea Statului pentru familiile cu copii, în condițiile în care natalitatea în România este, oricum, foarte scăzută și mulți copii suferă din pricina condițiilor precare în care cresc. Acesta a mai precizat că nu poate aprecia care ar trebui să fie în acest moment valoarea alocației de stat pentru copii, dar a opinat că ar trebui analizată valoarea alocației medii în UE și, în funcție de aceasta, ar trebui structurat un plan care să vizeze remedierea diferențelor: „Trebuie să ne situăm în jurul mediei, nicidecum în coadă”.

 

Polemici publice pe marginea valorii alocației de stat pentru copii

Alina Gorghiu Foto Costi DumaReferiri publice recente la necesitatea actualizării valorii alocației de stat pentru copii a făcut și co-președintele PNL, Alina Gorghiu, care a susținut, zilele trecute, că valoarea alocației lunare ar trebui să crească de la 46 de lei la 200 de lei. Declarația sa a fost urmată de un răspuns prompt al premierului Victor Ponta, care nu s-a referit, însă, la fondul problemei, ci a preferat doar să contracareze, cu o informație eronată, eroarea conținută în declarația Alinei Gorghiu referitoare la valoarea alocației lunare de stat pentru copii. Valoare care a fost stabilită, încă din 2008, la 42 de lei și nu la 46 de lei. „Greșeala D. Gorghiu nu e gravă! Grav că nu știe că s-a dublat la 84! Și nu știe cât ar costa bugetul dacă se fac 200!”, a scris premierul Victor Ponta pe contul său de Facebook.

Informația vehiculată de premier este, însă, inexactă, fapt amendat, ulterior, de către Alina Gorghiu. Și aceasta pentru că, a precizat aceasta, tot în scris, valoarea alocației de stat pentru copii este de 42 de lei, în vreme ce majorarea la care a făcut referire premierul se referă exclusiv la conținutul unei măsuri de majorare a alocațiilor destinate familiilor care au un venit net lunar de până la 530 de lei pe membru de familie. „Această informație falsă, aruncată de dl. Ponta în spațiul public, este dovada că prim-ministrul României nu se poate opri în a minți populația României”, a notat co-președintele pe contul său de Facebook.

 

Valoarea alocației, în România, de peste zece ori mai mică decât media europeană

La jumătatea lunii noiembrie 2014, ministrul Muncii, Rovana Plumb, anunța, cu începere de la 1 noiembrie 2014, o creștere a valorii alocației oferită familiilor care au un venit net lunar de până la 530 de lei pe membru de familie. De această măsură ar beneficia, potrivit estimărilor, 284.000 de familii la nivel național, familii în care cresc în jur de 500 000 de copii.

Această majorare este, însă, singura care a fost operată în ce privește sprijinul acordat de Stat familiilor cu copii. În aceste condiții, valoarea alocației de stat pentru copii, în România, rămâne nemodificată, din 2008, și se situează la valoarea de 42 de lei pentru copiii care au depășit vârsta de doi ani și de 84 de lei pentru copiii cu dizabilități care au depășit vârsta de trei ani.

Potrivit analizei datelor furnizate în statistici oficiale, rezultă că alocația de stat pentru copii are, în România, cea mai mică valoare înregistrată la nivel european, aceasta fiind stabilită în funcție de Indicatorul Social de Referință. Și aceasta în comparație cu modul în care este stabilită valoarea alocației în alte țări din UE, în care cuantumul alocației se stabilește în funcție de venitul mediu lunar. Din statisticile oficiale rezultă că valoarea alocației de stat pentru copii, în România, este situată la o valoare de peste zece ori mai mică decât valoarea medie a alocației acordate în spațiul comunitar.

Potrivit unor informații referitoare la valorile alocației de stat pentru copii acordate în mai multe țări europene, furnizate pe platforma online cursdeguvernare.ro, rezultă că valoarea alocației este, în Germania, de 184 euro pentru primii doi copii, crescând apoi progresiv la 190 euro și, respectiv, 215 euro. În Olanda se procedează la creșterea sumelor odată cu vârsta copiilor, de la valoarea de 58 de euro, sumă alocată pentru copiii sub 6 ani, la 70 de euro pentru copiii între 6 ani și 11 ani și, respectiv, 82 de euro pentru copiii între 12 și 17 ani. În Belgia se acordă lunar 77 euro pentru primul copil, 143 euro pentru al doilea copil și 212 euro începând cu al treilea copil. În Marea Britanie se acordă 105 euro pentru primul copil și 70 euro pentru următorii copii. În Franța, precizează sursa citată, statul nu acordă alocație pentru primul copil dintr-o familie, dar oferă un sprijin de aproximativ 120 euro lunar pentru al doilea copil și de aproximativ 155 euro lunar pentru al treilea copil.

Print Friendly, PDF & Email