În aproape 80 de organizații interne din PNL s-a convenit deja asupra unui model de conducere monocefală. În 19 organizații procesul ar urma să se tranșeze în perspectivă apropiată. Criteriul care va sta, însă, la baza desemnării candidaților ce vor reprezenta PNL în viitoarele competiții electorale, relevă cei doi co-președinți ai PNL Timiș, va fi reprezentat nu de poziția de lider al unei organizații locale, ci de performanța obținută în activitate.
80 de organizații locale au optat pentru conducere monocefală
Preparativele vizând finalizarea fuziunii interne din PNL avansează, a informat, vineri, unul dintre cei doi co-președinţi ai PNL Timiș, Nicolae Robu. Acesta a precizat că, până în acest moment, s-a convenit asupra unor variante de conducere monocefală în aproape 80 de organizații locale ale PNL. Astfel, celor 65 de organizații pentru care, până la finalul săptămânii trecute, se convenise deja asupra unei variante de conducere monocefală, li s-au adăugat, în cursul acestei săptămâni, alte 11.
În aceste condiții, a mai rămas de convenit asupra formulei de conducere în 19 din totalul celor 97 de unități administrativ-teritoriale din județ. Referindu-se la cele 19 organizații rămase, Nicolae Robu anticipează că vor exista organizații în care negocierile vor fi dificile, mai cu seamă din pricina existenței, în trecut, a unor relații interpersonale alterate între reprezentanți ai celor două partide componente ale noului PNL. În aceste organizații, a adăugat el, se impune intervenția, în baza autorității ierarhice, a celor doi co-președinți ai PNL Timiș: „Au existat locuri cu relații interpersonale foarte proaste, unde trebuie făcută reconciliere”.
Nicolae Robu mai spune că, în cadrul celei mai recente întruniri a Comitetului Executiv Județean al PNL au fost validați responsabilii-adjuncți ai viitoarelor zone. Aceasta după ce, în cursul săptămânii trecute, au fost validați responsabilii de zone. Co-președintele PNL Timiș afirmă că modelul de organizare internă după care va funcționa PNL Timiș presupune existența a 42 de zone, dintre care 20 de zone în Timișoara, patru în Lugoj, iar restul de 18 zone la nivelul localităților din restul județului.
Nicolae Robu a reiterat, în contextul referirilor la modul în care vor fi încredințate responsabilitățile în structurile de conducere ale PNL Timiș, afirmațiile făcute în cursul săptămânii trecute de celălalt co-președinte al PNL Timiș, Dan Popa, potrivit cărora unicul criteriu de selecție va fi reprezentat de principiul meritocrației. „Nimeni nu are garantată nicio poziție. Nu există nicio garanție, se așteaptă rezultate. Poziția de responsabil de zonă nu îți oferă nimic, dacă persoana nu va produce rezultate, nu va avea susținere politică (…) Am mai spus-o, în PNL toți membrii au în raniță bastonul de mareșal. Doar că trebuie să dovedească, prin rezultate și prin muncă, cu competență, cu tact și cu corectitudine, că merită să le fie oficializată deținerea bastonului de mareșal”, declară, cu privire la criteriile de selecție din interiorul PNL, co-președintele PNL Timiș Nicolae Robu.
Dan Popa: „Eficiența în activitate, cel mai important criteriu de selecție”
Referindu-se, în urmă cu o săptămână, la modul în care evoluează în PNL preparativele pentru finalizarea fuziunii, co-președintele PNL, Dan Popa, a informat că, în organizațiile în care s-a convenit asupra desemnării unei conduceri monocefale, urmează să se tranșeze, în urma unui proces de selecție internă, asupra identității persoanelor care vor prelua conducerea organizației. Persoane care ar trebui să își asume și responsabilitatea de a reprezenta partidul la alegerile locale din 2016, vizată fiind câștigarea, de către PNL, a cât mai multor mandate de primar în județ.
În localitățile în care nu se va putea conveni încă de la început asupra unei variante de conducere monocefală, se va păstra modelul actual, al unei conduceri bicefale, urmând să se desemneze, în timp, un președinte unic.
PNL Dan Popa a mai menționat, în urmă cu o săptămână, și că desemnarea în fruntea unei organizații a unei persoane nu va reprezenta, însă, condiția suficientă care să îi garanteze acelei persoane faptul că va reprezenta PNL la alegerile locale: „Nu va fi candidat la primăria din localitatea respectivă, dacă sondajele nu arată că este primul în opțiunile electoratului. În septembrie vom avea un raport foarte clar pe localități, despre cine este persoana cea mai potrivită pentru a candida în 2016.(…) Vor exista sondaje, verificări și evaluări care să confirme șansele”.
Dan Popa a adăugat că aceste candidaturi nu sunt bătute în cuie și a precizat că vor exista în permanență evaluări ale performanțelor în activitate ale liderilor desemnați ai organizațiilor locale. „Îi vom schimba, dacă nu confirmă”, a mai declarat Dan Popa, accentuând asupra faptului că performanța în activitate va fi criteriul de care se va ține cont în desemnarea candidaților care vor reprezenta PNL.
Dosarul fraudarii investitorului german Aton Gmbh cu peste 33 de milioane de euro de catre un grup infractional controlat de omul de afaceri Nikolaus Mann, din care a facut parte si Dan Popa, s-a aflat, astazi, din nou pe rolul Tribunalului Arad.
Dupa aproape 15 luni de la stramutarea dosarului de la Tribunalul Timis la Tribunalul Arad, pentru evitarea presiunilor si influentelor asupra justitiei locale, magistratii aradeni inca administreaza probe si audiaza martori, totodata asteptand de la expertii companiei de consultanta financiara Ernst & Young Romania orice fel de situatie sau raport realizate in perioada in care au oferit asistenta Aton Group. Astfel, dupa lentoarea in care decurge cercetarea judecatoreasca, este de asteptat ca raspunderea penala in cazul anumitor infractiuni retinute in sarcina celor sapte inculpati sa se apropie de prescriere.
Cazul fraudarii grupului german Aton Gmbh, care a deschis la Carani cea mai mare moara din sud-vestul Europei si a investit in agricultura din vestul tarii peste 200 milioane de euro, a fost anchetat de procurorii DIICOT Timis, care, prin rechizitoriul 220/D/P/2009, i-au trimis in judecata pe inculpatii Nikolaus Mann, Dan Popa, Mihaela Cipleu, Violeta Otilia Morariu, Daniel Tunea, Lucian Ivanescu si Cristian Florin Mois, initial solicitand si arestarea preventiva a celor sapte. Instanta a decis judecarea grupului Mann in stare de libertate, desi acuzatiile retinute in dosar sunt extrem de grave.
mann-popa-si-ostaficiuc
Spre exemplu, in cazul lui Dan Popa, procurorii au stabilit ca exista probe certe pentru dovedirea infractiunilor de falsificare de monede sau de alte valori, prevazuta de Legea 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, inselaciune, gestiune frauduloasa, fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani, toate in forma continuata, infractiuni aproape similare cu cele retinute in seama lui Mann.
Potrivit procurorilor, Nikolaus Mann si-a insusit ilegal, direct sau prin persoane interpuse si prin intermediul SC Euromobille SRL, societate pe care o controla in fapt, sume de bani, mijloace fixe (utilaje de exploatare miniera, de transport) si active (statie de betoane) din patrimoniul grupului Aton, prin diverse mijloace frauduloase. Procurorii spun ca, spre exemplu, Nikolaus Mann cumpara bunuri imobile, apoi le inchiria grupului Aton la un pret supraevaluat sau dobandea active la un pret subevaluat. Totodata, membrii gruparii intractionale ar fi intocmit facturi false pentru diverse achizitii si ar fi introdus in plata bilete la ordin din partea Aton, in urma executarii silite reusind sa obtina astfel sume de ordinul milioanelor de euro.
“Membrii gruparii, in calitate de administratori ai partii vatamate, sub coordonarea inculpatului Mann Nikolaus, au obtinut beneficii financiare substantiale prin insusirea in mod fraudulos, folosirea si traficarea de bunuri si bani apartinand societatilor comerciale administrate, prin falsificarea si utilizarea unor documente falsificate (contracte de comodat, de livrare de marfuri, facturi, bilete la ordin, procese verbale de compensare)”, a precizat DIICOT, intr-un comunicat de presa.
Mai mult, membrii grupului au trecut si la executari silite de milioane de euro. “Membrii gruparii au intocmit facturi false cu specificatia avans piatra bruta si de stingere a sumelor astfel datorate prin emitere de bilete la ordin din partea Aton in valoare de aproximativ 75 milioane euro, in scopul crearii obligatiei de plata din partea Aton si garantarii platii prin 5 bilete la ordin semnate de inculpatul Tunea Daniel si avalizate in numele altor societati din cadrul grupului Aton, de catre inculpatii Ivanescu Lucian si Mois Cristian Florin. In acest scop biletele la ordin au fost introduse la plata, in urma executarii silite obtinandu-se in mod fraudulos sume importante, de ordinul milioanelor de euro, din patrimoniul partilor vatamate”, au mai retinut procurorii DIICOT, care au stabilit ca prejudiciul total creat firmelor din grupul Aton este de 33 milioane de euro.
dosar_aton
In acest sens, anchetatorii au dispus masuri asiguratorii in cazul bunurilor inculpatilor, pentru recuperarea prejudiciului.
Sa mai spunem ca Nikolaus Mann a fost achitat de Curtea de apel Bucuresti, in 2012, intr-un dosar de trafic de influenta, dupa ce avocatul sau, Andrei Gherasim, i-a pretins 100.000 de euro pentru cumpararea unor sentinte favorabile in dosarele civile ale omului de afaceri. Din aceasta suma s-a platit efectiv 50.000 de euro, motiv pentru care Andrei Gherasim a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. In 12 aprilie 2012, in urma unor informatii ale SRI, Nikolaus Mann a fost oprit de politisti la Vama Cenad, dupa ce pe numele lui fusese emis un mandat de aducere la DNA in dosarul in care a fost acuzat de cumparare de influenta. (V.E.)
Portal > Tribunalul ARAD > Informaţii dosar
Informaţii dosar
Informaţii generale
Părţi
Şedinţe
Căi atac
Citare prin publicitate
Informaţii generale
Nr. unic (nr. format vechi) : 5188/30/2013/a2
Data inregistrarii 25.03.2014
Data ultimei modificari: 26.03.2014
Sectie: SECTIA PENALA
Materie: Penal
Obiect: iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup (Legea 39/2003 art. 7)
Stadiu procesual: Fond
Părţi
Nume Calitate parte
MANN NIKOLAUS Inculpat
ŢUNEA DANIEL Inculpat
CIPLEU MIHAELA Inculpat
MOIŞ CRISTIAN FLORIN Inculpat
MORARIU VIOLETA OTILIA Inculpat
POPA DAN Inculpat
IVĂNESCU LUCIAN Inculpat
SC EUROMOBILLE SRL PRIN ADMINISTRATOR JUDICIAR SCP ALFA & QUANTUM CONSULTING SPRL Inculpat
SC ATON TRANSILVANIA SRL Parte civilă
SC EXCLUSIV AGRO LINE SRL Parte civilă
SC AGROCEREAL CARANI SRL Parte civilă
SC CER OIL CARANI SRL Parte civilă
SC VITAL&HEYL SRL Parte civilă
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE PRIN D.G.F.P.TIMIŞ Parte civilă
Şedinţe
14.03.2014
Ora estimata: 09:00
Complet: JCP3
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Respinge cererile formulate de avocat Tiliciu Daniel Iulian, în calitate de apărător ales al inculpaţilor Mann Nikolaus, Popa Dan, Ţunea Daniel, Morariu Violeta Otilia, Cipleu Mihaela, Ivănescu Lucian, Moiş Cristian Florin şi SC Euromobille SRL Sînandrei, în insolvenţă, prin administrator judiciar SCP Alfa&Quantum Consulting SPRL. În baza art.345 alin.1 şi art. 346 alin.1 Cod procedură penală constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.220/D/P/2009 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara privind pe inculpaţii: 1.Mann Nikolaus, trimis în judecată în stare de libertate, pentru infracţiunile prevăzute de art.7 alin.1 din Legea nr. 39/2003, art.215/1 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 214 alin.1 şi 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 146 din Legea nr. 85/2006 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 23 lit.a, b, c din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal; 2.Cipleu Mihaela, trimisă în judecată în stare de libertate, pentru infracţiunile prevăzute de art.7 alin.1 din Legea nr. 39/2003, art.215/1 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 214 alin.1 şi 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art.272 alin.1 pct.2 din Legea nr. 31/1990 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 23 lit.a, b, c din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal; 3.Morariu Violeta Otilia, trimisă în judecată în stare de libertate, pentru infracţiunile prevăzute de art.7 alin.1 din Legea nr. 39/2003, art.215/1 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 214 alin.1 şi 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art.9 alin.1 lit.c din Legea nr. 241/2005, art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 23 lit.a, b, c din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal; 4.Ţunea Daniel, trimis în judecată în stare de libertate, pentru infracţiunile prevăzute de art.7 alin.1 din Legea nr. 39/2003, art.215/1 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 214 alin.1 şi 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art.272 alin.1 pct.2 din Legea nr. 31/1990 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 23 lit.a, b, c din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal; 5.Popa Dan, trimis în judecată în stare de libertate, pentru infracţiunile prevăzute de art.7 alin.1 din Legea nr. 39/2003, art.215/1 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 214 alin.1 şi 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 23 lit.a, b, c din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal; 6.Moiş Cristian Florin, trimis în judecată în stare de libertate, pentru infracţiunile prevăzute de art.7 alin.1 din Legea nr. 39/2003, art.215/1 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 214 alin.1 şi 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 23 lit.a, b, c din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal; 7.Ivănescu Lucian, trimis în judecată în stare de libertate, pentru infracţiunile prevăzute de art.7 alin.1 din Legea nr. 39/2003, art.215/1 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 214 alin.1 şi 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 23 lit.a, b, c din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal; 8.SC Euromobille SRL, cu sediul în localitatea Sînandrei F.N., trimisă în judecată, pentru infracţiunile prevăzute de art.7 alin.1 din Legea nr. 39/2003, art.215/1 alin.1, 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 214 alin.1 şi 2 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, art. 23 lit.a, b, c din Legea nr. 656/2002 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal; Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare. Dată în Camera de Consiliu, azi 14 martie 2014.
Document:
Căi atac
Dată declarare Parte declarantă Cale de atac
24/03/2014 Contestaţie(NCPP)
Citare prin publicitate
Nu există informaţii.