De ani buni mai mulţi consilieri locali se întreabă care e rostul rămânerii Primăriei Timişoara în asociaţia Eurocities, la care se plăteşte anual cotizaţie, fără să se vadă, spun aceştia, niciun fel de efecte notabile. În loc să se analizeze oportunitatea acestei asocieri, Primăria se pregăteşte să intre într-un nou parteneriat, tot contra unei cotizaţii anuale de ordinul zecilor de mii de euro.
Încă un parteneriat de 15.000 de euro pe an
Pe lângă Eurocities, Primăria Timişoara se pregăteşte să intre în perioada următoare într-un nou parteneriat, tot contra unei cotizaţii, publicând un proiect de aprobare a aderării municipiului la “Reţeaua de inovare Morgenstadt: City Insights – Oraşul Viitorului: Perspective asupra Oraşului”. Cu această ocazie se aprobă şi alocarea de la bugetul local a local a sumei de 15.000 de euro pentru achitarea taxei anuale de membru şi a sumelor pentru plata comisioanelor necesare efectuării transferului bancar, estimate la 200 de euro.
Argumentul adus în acest context este că “Reţeaua de inovare “Morgenstadt: City Insights” – «Oraşul Viitorului: Perspective asupra Oraşului» este o iniţiativă a Institutului Fraunhofer menită să accelereze dezvoltarea durabilă a oraşelor prin inovare, care oferă un cadru de cooperare în consorţii de proiecte sinergice cu accent pe legătura dintre cercetarea aplicată şi afacerile strategice şi care beneficiază de expertiză tehnică, economică, administrativă şi ecologică.”
Promotorii acestei asocieri susţin că membrii reţelei sunt oraşe, institute de cercetare şi parteneri industriali, iar în cadrul reţelei vor putea fi dezvoltate şi adaptate noi concepte tehnologice şi soluţii strategice creative în conformitate cu cerinţele unor proiecte reale.
Raportat la beneficiile concrete cu care se va alege Timişoara de pe urma acestei asocieri cu plată, se menţionează faptul că se vor primi invitaţii la întâlnirile reţelei, care au loc de trei ori pe an, şi care includ vizite de “Bune practici” în oraşe europene şi seminarii de lucru pentru crearea şi dezvoltarea de proiecte, “acces exclusiv la comunitatea online a reţelei care în prezent este folosită de mai mult de 100 de membri din domeniile cercetării, oraşelor şi afacerilor”.
Primăria ar mai primi acces exclusiv la instrumente care sunt dezvoltate şi aplicate în reţea – instrumente de verificare rapidă pentru comunităţi, sisteme de analiză pentru oraşe şi planificare strategică pentru dezvoltarea oraşelor. În plus, va putea trimite doi – trei parteneri la evenimentele Reţelei “Oraşul viitorului”, va putea folosi numele şi brandul Morgenstadt Network pentru acţiuni de comunicare şi va putea folosi reţeaua de dezvoltare şi iniţiere de proiecte inovatoare, iar consorţiul de parteneri/partenerii locali ai oraşului sunt invitaţi să participe la întâlniri operaţionale ale dezvoltării proiectului.
Din perspectiva viitoarei asocieri, probabil că oportunităţile pe care le oferă pentru implementarea de proiecte merită achitarea cotizaţiei însă, dacă nu vor fi utilizate, Primăria va plăti anual banii afarenţi taxei de membru doar pentru nişte deplasări peste hotare ale unor funcţionari din instituţie.
Eurocities, o asociere “enigmă”
O situaţie similară este şi aceea legată de asocierea la Eurocities, o organizaţie neguvernamentală europeană, cu sediul la Bruxelles, care reuneşte peste 130 de oraşe-metropolă din mai mult de 30 de state europene. Timişoara este membru al acestei organizaţii din anul 2000, plătind anual cotizaţii. Aceasta deşi până în 2008, când a existat un scandal pe această temă în Consiliul Local, nimeni nu a solicitat lista rezultatelor concrete ale acestui parteneriat contra-cost. Teoretic, avantajul cu adevărat important al acestei asocieri ar fi faptul că Municipalitatea ar avea mai multe şanse de a accesa finanţări europene prin proiecte la comun cu oraşele membre Eurocities. Numai că această oportunitate nu prea pare să fi fost fructificată pe plan local de către Primăria Timişoara. Conform unor consilieri locali, Municipalitatea nu a reuşit să-şi adjudece niciun proiect important de finanţare europeană de pe urma acestui parteneriat.
Ca atare, încă din 2008, Grupul de consilieri locali PDL a cerut un raport de activitate detaliat legat de participarea în această asociere, raport din care să rezulte exact care au fost beneficiile concrete ale acestei asocieri pentru Timişoara, din anul 2000 şi până în prezent. “Nici acum nu am primit niciun raport care să ne arate exact cu ce s-a ales, concret, Primăria Timişoara din acest parteneriat. Plătim cotizaţii de ani buni pentru această asociaţie, şi nu se prea ştie pentru ce”, susţine consilierul local PD-L Simion Moşiu.
Ultimele comentarii