Actualizarea preţurilor medicamentelor, o măsură care nu rezolvă problemele grave din sistem

Sunt de părere reprezentanţii unor farmacii din Timişoara

MedicamenteReprezentanţii unor farmacii care nu aparţin marilor lanţuri de import şi distribuţie de medicamente resping decizia Ministerului Sănătăţii ce impune deţinătorilor autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor actualizarea preţurilor la medicamentele de uz uman. Considerând-o o decizie menită doar să mascheze neregulile grave şi haosul din sistemul public de sănătate şi din sistemul de distribuţie a medicamentelor.

 

Colegiul Farmaciştilor: „O măsură care generează prejudicii economice operatorilor independenţi”

Pentru a vedea în ce măsură decizia recentă a Ministerului Sănătăţii afectează activitatea farmaciştilor care îşi desfăşoară activitatea la nivel local, am solicitat puncte de vedere de la preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş, Florina Gherman, şi de la farmacistul Rodica Vlad, proprietara unei reţele locale de farmacii.

Florina Gherman spune că, prin această decizie a Ministerului Sănătăţii, preţurile medicamentelor comercializate în farmacii scad şi aceasta în condiţiile în care, la unele medicamente, acestea nu erau, oricum, foarte scumpe. „Aceasta vine în sprijinul omului bolnav”, declară preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş, estimând, însă, că decizia va genera pierderi semnificative farmaciilor, pierderi despre care spune că vor fi dificil de recuperat. Întrucât, explică ea, decizia în sine de scădere a preţurilor se aplică inclusiv medicamentelor achiziţionate deja şi aflate pe stocurile farmaciiilor. „Nu e un lucru care se poate remedia uşor”, precizează preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş. Adăugând că acest gen de decizii au mai fost luate frecvent şi în trecut şi că ele au mai degrabă un caracter conjunctural. „Nu va fi uşor pentru noi, dar suntem nevoiţi să aplicăm decizia şi să facem faţă”, mai spune Florin Gherman, argumentând că este ineficientă din punct de vedere economic impunerea de scădere a preţului medicamentelor aflate deja în stocurile farmaciilor, în condiţiile în care farmaciile trebuie să aibă constituite astfel de stocuri, în întocmirea cărora se ţine cont inclusiv de tipul solicitărilor venite din partea pacienţilor.

Farmacist Rodica Vlad: „O încercare palidă de a pune la punct lucrurile scăpate de sub control”

Rodica Vlad 002Farmacistul Rodica Vlad opinează că măsura de actualizare a preţurilor la medicamente este menită să mascheze probleme grave din sistem, determinate, în mare măsură, de ceea ce a numit a fi „dictatura unor mari companii”, care sunt, în acelaşi timp, distribuitori, dar şi importatori şi en-grosişti. Această situaţie este fără precedent la nivel european, spune Rodica Vlad, care precizează că în lumea civilizată importatorii de medicamente nu sunt, în acelaşi timp, şi en-grosişti, şi comercianţi en-detail. Întrucât se întreţin astfel premisele unui cerc vicios care îngăduie să prospere fenomenul reexportului de medicamente, care constă în preluarea medicamentelor de la poarta fabricii, exportarea lor şi, ulterior, reîntoarcerea în ţară, unde sunt distribuite şi comercializate la preţuri considerabil mai mari.

Referindu-se la această situaţie, Rodica Vlad apreciază că aceasta este o decizie premeditată, pe care o califică drept „o încercare palidă de a pune la punct lucrurile scăpate de sub control şi lăsate deliberat din frâu”.

Aceasta explică şi că, în cadrul aceloraşi măsuri menite să arunce praf în ochi, se înscriu şi valurile mediatice create în jurul unor situaţii care reprezintă, în fapt, doar vârful iceberg-ului unor probleme extrem de grave, în privinţa cărora de regulă se tace, pentru a nu fi deranjate interesele economice ale marilor actori de pe piaţa de import şi distribuţie de medicamente. Aceasta a oferit spre exemplificare cazul mediatizat recent, al comercializării de medicamente contrafăcute, în care a fost nominalizată public o singură farmacie, pe care Rodica Vlad a catalogat-o drept „anodină şi neînsemnată” în raport cu complexitatea şi gravitatea fenomenului, Farmacia Elena, din Capitală. Acest lanţ de farmacii s-a aflat recent în atenţia publică din pricina faptului că, în urma mai multor semnalări venite din partea unor pacienţi bolnavi de cancer, s-a deschis o anchetă, care a relevat că prin lanţul de farmacii Elena erau comercializate medicamente citostatice contrafăcute, care pătrundeau în ţară din Turcia şi, ulterior, o parte dintre ele erau exportate mai departe, în spaţiul intracomunitar. Potrivit anchetatorilor, o parte din aceste medicamente citostatice nu conţineau substanţele active menţionate pe ambalaj.

Furturi masive, mascate prin aruncarea de praf în ochii contribuabililor

Relatarea unei situaţii cum este cea menţionată mai sus reprezintă, însă, doar vârful iceberg-ului în ce priveşte problemele din sistem, opinează farmacistul Rodica Vlad. În vreme ce o serie de alte situaţii similare sunt trecute cu vederea, într-o formă de complicitate tacită cu interesele economice ale marilor actori de pe piaţa de distribuţie. Întrucât, a mai explicat aceasta, „este imposibil să vinzi o cutie de antibiotic cu cinci lei, când tu achiţi salariile şi celelalte costuri de întreţinere din comerţul pe care îl faci, în condiţiile pe care ţi le îngăduie profesia pe care o exerciţi”.

În ceea ce priveşte decizia de actualizare a preţului la medicamente, până în 10 martie, şi anunţul făcut de oficialii din Sănătate, potrivit cărora o parte din banii astfel economisiţi vor fi utilizaţi în sistem pentru tratamentele inovatoare, Rodica Vlad apreciază că astfel de declaraţii reprezintă doar „praf în ochii contribuabililor”. Întrucât, argumentează, ele „nu vor aduce nicio schimbare pe fond a situaţiei, nici în bine, şi nici în rău”, pentru că decizia nu este menită să pună ordine în sistem, ci să mascheze problemele grave existente. Căci, mai spune aceasta, vreme de 25 de ani, banii asiguraţilor s-au risipit, urmând destinaţii rămase necunoscute, în condiţiile în care farmaciile care s-au aflat în relaţii contractuale cu CNAS au fost plătite la intervale de timp extrem de mari, de un an – un an şi jumătate. „Au existat furturi fabuloase. (…) Ce s-a întâmplat în acest timp cu banii contribuabililor? A fost vorba de sume enorme, care depuse undeva, în conturi, ar fi produs dobânzi uriaşe”, mai spune farmacistul Rodica Vlad, potrivit aprecierii căreia o analiză a situaţiei programelor de evidenţă pe calculator utilizate de CNAS ar furniza nereguli comparabile ca gravitate cu ceea ce aceasta a numit „jaful din dosarul Microsoft”.

Rodica Vlad a mai relevat şi o altă problemă cu implicaţii majore în ceea ce priveşte interesele mari de pe piaţa românească a medicamentului, constând în intersectarea unor interese de natură comercială cu influenţe venite pe filieră politică. Aceasta a oferit spre exemplificare cazul unui mare lanţ de farmacii reprezentat la nivel naţional, care este parte dintr-un concern – A&D Pharma – ce asigură, în acelaşi timp, servicii de import şi distribuţie. Şi de care, potrivit unor informaţii, s-ar lega, printre altele, şi numele Danei Năstase, soţia fostului premier PSD, Adrian Năstase.

Pacientul român, o victimă a unor urzeli de interese

În aceste condiţii, pacientul român se regăseşte solitar şi captiv al unor interese majore de ordin economic, urzite în jurul unor mari actori de pe piaţa importului şi distribuţiei de medicamente.

La o analiză sumară a unui clasament al principalilor jucători de pe piaţă, rezultă că aceasta este partajată între câteva mari reţele ce asigură importul, distribuţia şi comerţul en-gros de medicamente. În acest top al marilor jucători figurează laolaltă compania A&D Pharma, deţinătoare a unei divizii de marketing şi vânzări, a unui lanţ de retail (farmaciile Sensiblu), dar şi a unei divizii de comerţ en-gros (Mediplus Exim), compania Farmexim, care deţine o divizie de import şi distribuţie (Farmexim SA), lanţul de farmacii Help Net, precum şi divizia de import şi distribuţie a produselor cosmetice şi a unor suplimente nutritive (Green Net SA), precum şi importatorul şi distribuitorul naţional Fildas, deţinător, la nivel naţional, al lanţului de farmacii Catena. Companii despre care TIMPOLIS a relevat că îşi împart inclusiv piaţa locală de distribuţie de medicamente, fiind, printre altele, principali furnizori de medicamente ai unora dintre marile unităţi medicale de stat din partea de vest a ţării

Ministerul Sănătăţii: Banii economisiţi prin actualizarea preţului medicamentelor, utilizaţi pentru tratamente inovatoare

Nicolae BanicioiuPotrivit unei decizii recente a Ministerului Sănătăţii, le este solicitat deţinătorilor de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman şi reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până în data de 10 martie, preţurile la medicamente, în acord cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 75/2009, prin care se stipulează că preţul medicamentelor comercializate în România trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

Potrivit reprezentanţilor CNAS, în cazul multora dintre medicamentele de uz uman, reactualizarea preţului nu s-a m,ai făcut în ultimii cinci ani. În plus, reprezentanţii CNAS susţin că, pentru multe dintre medicamente, reducerea de preţ astfel operată va fi una extrem de semnificativă, ea ajungând până la 20%. Economie care, potrivit opiniei exprimate de preşedintele CNAS Vasile Ciurchea, este una „substanţială”, iar fondurile rezultate vor fi utilizate pentru finanţarea terapiilor inovatoare.

Acest lucru va reprezenta un beneficiu real pentru sistem. Practic, vom putea trata un număr mai mare de pacienţi cu aceleaşi costuri, iar diferenţa de bani pe care o vom economisi astfel o putem utiliza în sistem pentru tratamentele inovatoare. Mă refer aici la tripla terapie, interferon free şi nu numai. Chiar dacă avem aceşti bani, vom încheia contracte cost-volum-eficienţă care să asigure accesul la aceste tratamente unui număr cât mai mare de bolnavi”, declară preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, într-un comunicat.

În vreme ce ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, s-a referit la această măsură ca la o readucere la normalitate a unei situaţii: „Această intrare în normalitate a preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire în scădere a preţurilor. Asta va însemna o economie substanţială la bugetul de stat, care se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi.”

Print Friendly, PDF & Email