Zilele Muzicii Vieneze, la Timişoara

În trei parcuri centrale din Timişoara vor răsuna, timp de trei zile valsuri şi operete vieneze.

 

Festivalul Art Time – Zilele Muzicii Vieneze se desfăşoară în perioada 19-23 iunie, în parcurile Botanic, Regina Maria şi Rozelor, organizatorii explicând că foişoarele acestora au fost alese întrucât conferă o atmosferă mai apropiată de cea în care Strauss, opereta şi valsul cucereau Europa.

Festivalul începe în seara aceasta, în Parcul Botanic, cu un concert susţinut de Incanto Quartetto, invitat fiind Serghei Zglavoci. A doua seară de muzică vieneză va fi joi, 21 iunie, în Parcul Regina Maria, unde vor concerta Art Kammerorchester, sub bagheta dirijorală a austriacului Wolfgang Groehs, şi mezzosoprana Gabriella Varvari şi baritonul Dan Patacă.

Sâmbătă, 23 iunie, ultima zi a festivalului, în Parcul Rozelor vor concerta Art Symphony Orchestra, Art Dance Ansamble, mezzosoprana Gabriella Varvari şi baritonul Dan Patacă, sub bagheta dirijorală a lui Wolfgang Groehs. Concertmaestru este Ovidiu Rusu, iar coregraf, Alin Radu.

Toate spectacolele încep la ora 20,30, intrarea fiind liberă.

Programul actualei ediţii se constituie în jurul familiei Strauss, Oscar, Eduard, dar va fi şi Lehar, Kalman. Pornim într-un periplu al culturii vieneze absolut, îmbogăţit anual cu repertoriu proaspăt, în acest an fiind nou în proporţie de 80%, adus de la Viena de dirijorul Wolfgang Groehs, de care ne leagă o veche prietenie”, declară, citat de Agerpres, Cristian Rudik, bariton la Opera Naţională din Timişoara, moderatorul evenimentului.

Acesta mai spune că a fost aleasă muzica vieneză, întrucât şi Johann Strauss tatăl, şi fiul au pus Timişoara pe harta muzicală a Europei, în urmă cu mai bine de 150 de ani. Johann Strauss fiul a ajuns la Timişoara în anul 1847, susţinând aici primul său concert în afara Vienei, fiind declarat de publicul timişorean „regele valsului”.

Print Friendly, PDF & Email