Yuri Kordonsky montează Márquez, la Teatrul German de Stat Timișoara

Ultima producție din stagiunea 2016 – 2017 a Teatrului German de Stat Timișoara este Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet, de Gabriel García Márquez, în versiunea scenică și în regia lui Yuri Kordonsky.

 

Avanpremiera spectacolului Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet – considerată una dintre cele mai emoționante povestiri ale lui Gabriel García Márquez – în regia lui Yuri Kordonsky, va avea loc joi, 20 iulie, la ora 19.30, pe scena Teatrului German de Stat Timișoara. Premiera spectacolului este programată  pentru 30 septembrie, la ora 19.30. Spectacolele beneficiază de traducere în limba română.

Spectacolul spune povestea Eréndirei, care nu are decât 14 ani când bunica sa, acuzând-o de incendierea casei, o obligă să se prostitueze. În timp ce sute de bărbați se înșiră în fața cortului Eréndirei, bunica negociază prețul și numără banii. Şi Ulise, tânăr și frumos ca un înger, o dorește. După ce tentativele de fugă ale celor doi îndrăgostiți eșuează, ei plănuiesc o crimă.

Andreea Andrei, consultant artistic al TGST, spune că în acest spectacol sunt îmbinate unele motive din capodopera lui Marquez, Un veac de singurătate, cu teme precum vinovăția și ispășirea, dragostea și moartea. „Un laureat al premiului Nobel pentru literatură, un regizor de excepție, care semnează și adaptarea scenică a textului, și un ansamblu consacrat abordează această lume magică, în care realitatea și imaginarul se întrepătrund”, mai spune Andreea Andrei.   

Regizorul Yuri Kordonsky se află la a doua colaborare cu TGST, după ce producția Pescărușul, de A.P. Cehov, a avut premiera în 2013. Acestuia i se alătură Helmut Stürmer, pentru realizarea decorului, și Ioana Popescu, pentru realizarea costumelor. Muzica este compusă de Tibor Cári, dramaturgia este semnată de Rudolf Herbert, iar light design-ul, de Nosz Botond. Distribuția îi cuprinde pe actorii: Olga Török, Ida Jarcsek-Gaza, Horia Săvescu, Rareș Hontzu, Franz Kattesch, Radu Brănici, Isa Berger, Dana Borteanu, Harald Weisz, Aljoscha Cobeț, Richard Hladik.

Yuri Kordonsky s-a născut la Odessa și a studiat actoria şi regia la Academia de Teatru de Stat din Sankt Petersburg, sub îndrumarea lui Lev Dodin. Kordonsky a predat, a jucat şi a montat teatre din peste douăzeci de ţări, printre care la Teatrul „Maly Drama”, din Rusia, şi în mai multe rânduri la Teatrul Bulandra, din Bucureşti.

A obţinut numeroase distincţii, precum Premiul The Golden Light în Sankt Petersburg și mai multe premii UNITER, cel mai recent fiind Premiul UNITER pentru cea mai bună regie pentru spectacolul În adâncuri, o producție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca.

Yuri Kordonsky trăieşte în Statele Unite ale Americii, unde predă regia la Universitatea Yale.

Print Friendly, PDF & Email