Teatrul German de Stat Timișoara, la Festivalul Ruhrfestspiele, din Germania

Un  spectacol al Teatrului German de Stat Timișoara, realizat în coproducţie cu teatre din Luxembourg şi Germania, va fi pus în scenă, la acest sfârşit de săptămână, la Festivalul Ruhrfestspiele, din Germania.

 

Antigona, de Bertolt Brecht, în regia lui Bernhard M. Eusterschulte, o coproducție a Teatrului German de Stat Timișoara, Teatrului Național Luxemburg, Teatrului Heidelberg, Ruhrfestspiele Recklinghausen și TART Produktion Stuttgart, va avea două reprezentații în cadrul Festivalului Ruhrfestspiele de la Recklinghausen, anunţă Andreea Andrei, consultant artistic al TGST. Una are loc sâmbătă, 17 iunie, de la ora 17, iar cealaltă, duminică, 18 iunie, de la ora 18.

Bernhard M. Eusterschulte semnează regia, decorul și costumele spectacolului. Sound design-ul live este susținut de Roderik Vanderstraeten, iar dramaturgia de Jürgen Popig. Din distribuție fac parte actrițele TGST Oana Vidoni, Olga Török și Dana Borteanu, cărora li se alătură pe scenă actorii din Germania și Luxemburg, Nickel Bösenberg, Pascale Noe Adam, Steffen Gangloff și Germain Wagner.

Cu prilejul acestei coproducții, directorul TGST, Lucian M. Vărșăndan, declară că proiecte de cooperare internațională precum acesta sunt extrem de importante în teatru, chiar vitale, deoarece sunt dătătoare de impulsuri și stimulează creativitatea. „Teatrul trăiește, probabil cel mai mult între toate formele de artă, din puterea întâlnirii și a schimburilor de idei, din iminenta confruntare a creatorilor, iar când aceștia vin din diferite țări, poate chiar din medii cu tradiții teatrale diferite, și dacă rezultatul creației lor este prezentat deopotrivă publicului din tot atâtea țări, rezultatul este în mod cert unul îmbogățitor”, mai spune Lucian Vărşăndan.

Antigona lui Sofocle, una dintre cele mai cunoscute teme ale teatrului antic, a fost prelucrată de Bertolt Brecht, în 1948, în Elveția, la scurt timp după revenirea sa din Statele Unite, pe baza traducerii lui Friedrich Hölderlin. Intenția lui Brecht era aceea ca, pe baza scriiturii, să demonstreze validitatea teoriei sale teatrale și a înțelesului său asupra istoriei. Pentru Brecht, Antigona reprezintă singura dintre tragediile antice care „nu a fost complet sufocată de inexplicabila fatalitate a unui destin mistic”.

Print Friendly, PDF & Email