Teatrul German de Stat Timișoara în turneu la Luxemburg

Spectacol Pescarusul Foto TGSTTeatrul German de Stat Timișoara va avea trei reprezentaţii la Teatrul Municipal din Esch-sur-Alzette, Luxemburg, cu piesa cehoviană “Pescăruşul”.

 

Teatrul German de Stat Timișoara va prezenta spectacolul Pescărușul, de A.P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky, la Teatrul Municipal din Esch-sur-Alzette, Luxemburg. Cele trei reprezentații vor avea loc în 12, 13 și 14 martie, de la ora 20, anunţă TGST, într-un comunicat de presă.

Pescăruşul, de A.P.Cehov, a fost montată de regizorul Yuri Kordonsky pe scena TGST în 2013, în scenografia lui Dragoș Buhagiar. Distribuția îi reunește pe actorii Ioana Iacob, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Olga Török, Rareş Hontzu, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Radu Vulpe, Georg Peetz, Konstantin Keidel, Aljoscha Cobeţ, Isa Berger, Paul Cebzan și Dana Borteanu.

În «Pescăruşul», conflictele personajelor sunt cauzate de două problematici esenţiale, cea artistică şi cea romantică, a iubirii în toate formele ei. Regizorul adaugă textului un surplus de emoţie, izbutind să păstreze atmosfera rusească a scriiturii şi încorporând publicul în poveste“, afirmă Andreea Andrei, referent de presă al TGST.

Despre acest spectacol, criticul de teatru Marina Constantinescu spune că este „vibraţia unei performanţe, cum este acest Pescăruş, vine din felul riguros, impecabil în care textul este rostit şi asumat pînă la ultima lui fibră […] Kordonsky ştie cum să scoată aripile din fiecare actor. Aripi de înger, de demon. De zbor.”

Format la Sankt Petersburg sub îndrumarea celebrului Lev Dodin, regizorul Yuri Kordonsky a montat spectacole în mai multe țări europene, fiind distins cu numeroase premii, precum Premiul The Golden Light din Sankt Petersburg, două premii UNITER sau Premiul pentru cel mai bun spectacol, acordat de Uniunea Teatrelor Europene.

Dragoş Buhagiar a colaborat de-a lungul timpului cu prestigioși regizori. E laureat a mai multor premii UNITER pentru scenografie, iar în 2008 a primit premiul pentru cea mai bună scenografie a anului, acordat de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. 

Montarea spectacolului Pescărușul, mai spun reprezentanţii TGST, a participat de-a lungul timpului și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și la Festivalul Național de Teatru de la București.

Print Friendly, PDF & Email