USR Timişoara: „Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană stinge lumina”

Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală

Foto: Timisoara 2021/Facebook

 

Asociaţia Timişoara Capitală Culturală este acuzată de USR Timişoara că nu își respectă nici statutul, nici promisiunile, nici membrii, că refuză un dialog real cu orașul pe care îl reprezintă și cu membrii marcanți ai vieții culturale din cetate, cu care este într-un conflict contraproductiv. „Ceea ce se întâmplă acum este absolut inacceptabil și riscă să distrugă tot potențialul de dezvoltare ce vine odată cu acest proiect”, atrag atenţia oficialii USR.

 

Mult după termenul stabilit de statut, care a fost în 7 aprilie, Asociația Timişoara Capitală Culturală convoacă, în sfârșit, Adunarea Generală a Asociaților pentru azi, 26 noiembrie. Ordinea de zi nu include, însă, problematica validării sau invalidării celor peste 80 de cereri de adeziune depuse pentru intrarea în asociație. Şi asta pentru că, atrag atenţia reprezentanţii USR Timişoara, conducerea Asociației dorește mai întâi modificarea statutului, pentru a putea ulterior bloca intrarea în Asociație a persoanelor indezirabile. Asta,  în ciuda faptului ca Adunarea Generală a Asociaților, conform celor declarate public, tocmai din acest motiv a fost amânată, pentru a se putea procesa numărul mare de cereri și pentru a aștepta pe toată lumea care dorește să intre în Asociație.

Citeşte şi: Încă o demisie din Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană

Schimbările propuse în noul statut, prin care se dorește impunerea abuzivă a controlului asupra celor ce intră și rămân în Asociație sunt o dovada clară de rea-credință, de intenție de a confisca Asociația și implicit de a controla cheltuirea unor importante sume de bani publici”, atrag atenţia Mihaela Paula Rusu, membru în Biroul Local al Uniunii Salvaţi România Timișoara, şi Ruben Lațcău, vicepreședinte al USR Timișoara.

Aceştia mai spun că barierele la intrarea în Asociație și dorința de control sunt evidente din patru prevederi abuzive, dacă nu chiar ilegale:

  • Art. 5.23. Consiliul Director are următoarele atribuții: Lit. L). analizează cererile de adeziune depuse și decide cu privire la aprobarea de principiu a acestora. Supune spre aprobare cererile de adeziune trimise către Adunarea generală. Oricare dintre membrii Consiliului Director, cu ocazia analizei cererilor de adeziune, poate sa își exprime dreptul de veto decisiv în aprobarea sau respingerea de principiu a cererii de adeziune primită;

USR Timişoara subliniază că prevederea lasă loc unor discriminări absolute, pur subiective, în absența unor criterii și a unor situații în care un astfel de drept de veto decisiv de respingere s-ar putea aplica.

  • ART. 7.1 Drepturile membrilor asociați. Lit. F). să refuze primirea de noi membri în Asociație, Adunarea Generala și Consiliul Director fiind ținuți de acest vot decisiv, oricare ar fi numărul membrilor care își exprima opțiunea de refuz în cadrul Adunării Generale;

Nu doar ca nu exista criterii și situații în care s-ar aplica refuzul de a primi pe cineva, dar oricare dintre membri va avea aceasta putere de a refuza pe oricine dorește, această putere de a refuza este deasupra de Adunarea Generală a Asociaților și Consiliul Director, declară oficialii USR Timişoara. Aceştia mai spun că s-ar putea prevedea, eventual, o majoritate calificata de două treimi din Adinarea Generală a Acţionarilor, dacă se consideră că doar jumătate din AGA nu este suficient. „În fond, este vorba de restrângerea drepturilor unor persoane fizice sau juridice. Mai departe, decizia arbitrară a unei persoane numite în Consiliul Director sau a unui simplu membru de a refuza intrarea unui nou membru poate conduce la acțiuni din partea membrului respins astfel arbitrar”, declară oficialii USR Timişoara. Care constată, totodtaă, și minimizarea puterii de intervenție în decizii a Adunării Generale a Asociaților:

  • ART. 5.4 Adunarea Generala ordinară sau extraordinară poate fi convocată de decizia Consiliului Director […]

Așadar, simplii membri nu pot convoca Adunarea Generală a Asociaților, doar Consiliul Director are această putere. În plus, termenul de 7 aprilie (nerespectat până acum) a fost eliminat. „Considerăm că Adunarea Generală a Asociaților ar trebui să poată fi convocată și la cererea a cel puțin o treime din numărul membrilor. Legea nu prevede, dar e o clauza uzuală, altfel Adunarea Generală a Asociaților ajungând să depindă doar de Consiliul Director”, atrag atenţia cei din USR Timişoara.

  • ART. 5.7 Propunerile de completare / modificare a ordinii de zi pot fi efectuate de membri asociați reprezentând cel puțin jumătate plus unu din totalul membrilor înscriși la data întrunirii AGA.

Prevederea, spun cei doi reprezentanţi ai USR Timişoara, este prohibitivă și nejustificată şi presupune că stabilirea ordinii de zi stă doar în puterea Consiliului Director.

Este stânjenitor ca în orașul Revoluției și al libertății, o Asociație care și-a asumat un proiect bazat pe participare și implicare dorește statuarea bunului plac și a arbitrarului în ceea ce privește acceptarea membrilor și ignoră cutumele democratice. Lipsa de transparență, opacizarea și dorința de control trezesc suspiciuni de rea voință, incompetență sau chiar de corupție. Aceste practici trebuie să înceteze”, cere USR Timişoara.

Citeşte şi: O mișcare civică atrage atenţia: „Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, în pericol”

Şi îi solicită Asociației să respecte dosarul de candidatură, să aibă reguli de funcționare democratice, să dea dovadă de transparență și de respect pentru cetățenii pe care îi reprezintă și din ai căror bani își finanțează mare parte din proiectele culturale.

„Ceea ce se întâmplă acum este absolut inacceptabil și riscă să distrugă tot potențialul de dezvoltare ce vine odată cu acest proiect”, avertizează Mihaela Paula Rusu şi Ruben Lațcău.

 

Print Friendly, PDF & Email