Fond deschis pentru sprijin umanitar acordat ucrainenilor din zonele afectate de război

Refugiaţi ucraineni. Foto: CEPA

Uniunea Ucrainenilor din România, își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean și condamnă cu fermitate agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, a dechis un fond în vederea acordării de sprijin umanitar cetățenilor ucraineni din zonele afectate de conflict, denumit „Pentru pacea din Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”.

 

Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), întrunit în urma evoluțiilor de la frontiera Ucrainei și din regiune, își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean și condamnă cu fermitate agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, după recunoașterea independenței regiunilor separatiste ucrainene Luhansk și Donețk, „acte care sunt încălcări flagrante ale suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, a dreptului internațional și, inclusiv a securității și stabilitații regionale, europeane și euroatlantice”.

Totodată, UUR face apel la oprirea imediată a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și încetarea oricăror operațiuni militare îndreptate asupra statului ucrainean, subliniind că disputele și conflictele trebuie rezolvate exclusiv pe calea dialogului şi adresează un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și solicită comunității internaționale democratice să facă tot ce îi stă în putință pentru a opri agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

De asemenea, UUR salută reafirmarea angajamentului ferm și constant al României, UE și NATO pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și disponibilitatea de a oferi asistență umanitară Ucrainei şi își exprimă disponibilitatea de a sprijini autoritățile române și ucrainene, în cazul agravării situației în Ucraina (în eventualitatea unui aflux de refugiați din Ucraina), punând la dispoziția autorităților românești spațiile din sediile Uniunii Ucrainenilor din România.

Nu în ultimul rând, aadresează un apel către reprezentanții Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, Vicariatului Greco-Catolic Ucrainean din România, Bisericii Penticostale, Bisericii Baptiste, Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și celorlalte cultereligioase din România să vină în sprijinul populației din Ucraina, atât în plan spiritual, prin rostire de rugăciuni pentru Ucraina și pentru paceadin această parte a lumii, în cadrul slujbelor religioase, cât și în cel material, cu tot ceea ce este nevoie în astfel de situații.

Consiliul UUR anunţă că a aprobat deschiderea unui fond, denumit „Pentru pacea din Ucraina și solidaritate cu poporul ucrainean”, în vederea acordării de sprijin umanitar cetățenilor ucraineni din zonele afectate de conflict,  la care pot contribui etnicii ucraineni din România, și nu numai. Cei care vor să doneze bani o pot face în lei, în conturile deschise la BCR: RO69RNCB0209006157870001 – cont în lei sau RO42RNCB0209006157870002  – cont în dolari US.

UUR este singura organizație parlamentară care îi reprezintă pe etnicii ucraineni în Consiliul Minorităților Naționale din România, în fața celorlalte autorități ale statului, precum și în cadrul Congresului Mondial al Ucrainenilor, Congresului European al Ucrainenilor, Consiliului Mondial de Coordonare a Ucrainenilor.

Print Friendly, PDF & Email