Proprietarii de clădiri din zonele istorice protejate ale Timișoarei, sprijin pentru mansardarea imobilelor

Primăria Municipiului Timișoara anunţă că a elaborat Strategia privind mansardarea podurilor din clădirile existente în zone protejate, oferind astfel un nou sprijin pentru proprietarii de clădiri istorice.

 

Pentru a crește șansele de reabilitare a fondului construit, această strategie vine în sprijinul proprietarilor interesați de mansardarea clădirilor din zonele protejate, anunţă oficialii Primăriei Timişoara. Sunt excluse clădirile sau operele de artă declarate monumente istorice singulare și înscrise ca atare în Lista monumentelor istorice.

Oficialii Primăriei subliniază că autorizarea lucrărilor de mansardare a clădirilor existente în zone protejate este admisibilă doar în situația în care starea structurii de rezistență și a finisajelor este conformă legislației în vigoare. În caz contrar, mansardarea este condiționată de reabilitarea structurii de rezistență și a fațadelor.

Mansardarea, mai spun reprezentanţii Primăriei, va fi permisă doar în cazul în care aceasta nu va modifica regimul de înălțime al clădirii și nici aspectul acesteia, modificările fiind permise doar în interiorul podurilor existente.

Numeroși proprietari de clădiri aflate în zonele istorice protejate ale Timișoarei doresc să mansardeze aceste clădiri fie ca investiție comună a asociației, fie prin cooptarea unui investitor extern. Această strategie va crea contextul prin care proprietarii și asociațiile de proprietari vor putea să facă rost de fondurile necesare pentru reabilitarea atât a structurii de rezistență a clădirii, în cazul în care acest lucru este necesar, cât și a acoperișului și fațadelor”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Această măsură, mai spune el, vine în completarea programului de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice pe care Primăria Timișoara îl implementează de anul trecut și pentru care anul acesta va aloca un fond de 6 milioane de lei. „La acest fond se adaugă și o sumă care se va regăsi în bugetul de anul acesta și care va permite ca Primăria să acopere cota ei pentru reabilitarea acelor clădiri unde deține apartamente sau spații comerciale”, adaugă Dominic Fritz.

Strategia a fost publicată pe site-ul Primăriei Municipiului Timișoara și poate fi consultată aici la acest link: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=81D83F7BD7FCE9AAC22587DB00350CB3. Ea va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Consiliul Local.

 

Print Friendly, PDF & Email