Un muzeu digital mobil cu opere din patrimoniul celor mai vestite muzee din Franţa, găzduit la Timişoara

Foto: ArtEncounters

Micro-Folie, un muzeu digital mobil ce reunește colecții impresionante de capodopere din 12 instituții culturale și muzee de prestigiu din Franța, precum Muzeul Louvre, Centrul Cultural Georges-Pompidou, Château de Versailles, Muzeul Național Picasso-Paris, Muzeul Orsay, Opera Națională din Paris, va fi găzduit la Muzeul de Artă Timişoara.

 

Micro-Folie reunește lucrări de artă ale instituțiilor partenere într-o galerie digitală. Muzeul Național de Artă Timișoara include în arhiva digitală Micro-Folie 15 lucrări emblematice din patrimoniul său cultural, opere de artă semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Romul Nuțiu, Ștefan Bertalan, Paul Neagu, Stevan Aleksić şi Zugrav Nedelcu Popovici.

Inaugurarea proiectului va avea loc vineri, 1 aprilie, la ora 11. Evenimentul este organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Ministerului Culturii din Franța și al coordonatorului „La Villette”.

Această oportunitate a Muzeului de Artă Timişoara este cu atât mai importantă cu cât rețeaua de parteneri ai proiectului este într-o continuă dezvoltare, prin implicarea a tot mai multe instituții culturale internaționale de prestigiu, printre care amintim Palatul Schönbrunn din Viena, Palatul Charlottenburg din Berlin, Palatul Coudenberg din Bruxelles, Palatul Regal din Madrid etc.”, transmit reprezentanţii MNArT.

Datorită infrastructurii tehnologice (tablete, video-proiecție, sonorizare), publicul va avea posibilitatea  de a cunoaște, admira opere de artă, de a accesa informații despre lucări, de a crea conexiuni între arte și de a descoperi latura ludică a proiectului. Această arhivă digitală transcende barierele culturale și își propune să faciliteze accesul la cultură publicului de toate vârstele.

Anul 2022 reprezintă pentru Muzeul Național de Artă Timișoara aniversarea a 150 de ani de patrimoniu muzeal, 150 de ani de când a fost pusă fundația instituției muzeale timișorene de  Ormós Zsigmond. Prefect al comitatului Timiș și colecționar de artă, Ormós Zsigmond a fost, de asemenea, pasionat de călătorii. Numeroasele voiajuri au avut ca finalitate îmbogățirea permanentă și perpetuă a colecției sale de artă, donate prin testament muzeului timișorean. Astfel, cele 15 lucrări din patrimoniul Muzeului Național de Artă Timișoara, incluse în baza de date a muzeului digital Mico-Folie, vor călători, virtual, în întreaga lume, asemenea lui Ormós Zsigmond.

Proiectul Micro-Folie deschide seria evenimentelor culturale dedicate aniversării a 30 de ani de la inaugurarea Consiliului Județean Timiș ce se vor desfășura în perioada 1- 9 aprilie.

La deschidere evenimentului vor lua cuvântul Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, Filip A. Petcu, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara, Tilla Rudel, directorul Institutului Francez Timișoara, și Julien Chiappone Lucchesi, directorul Institutului Francez din România.

Muzeul Micro-Folie este oferit spre exploatare, fără costuri, gupurilor organizate pe bază de programare și va fi găzduit de Muzeul Național de Artă Timișoara, până la finalul anului 2022.

Print Friendly, PDF & Email