Opere ale unor mari artiști ai lumii, expuse de Muzeul de Artă Timişoara în stradă

Foto: Muzeul de Arta Timisoara

Sub numele de MNArT Open View, Muzeul de Artă Timișoara lansează o serie de expoziții deschise în încercarea de a se apropia şi mai mult de public. Galeria Mercy, fereastra Muzeului de pe strada cu același nume, va fi transformată într-un mic spațiu expozițional, găzduind pe parcursul anului unele dintre cele mai frumoase opere ale marilor artiști ai lumii.

 

Paul Neagu, „Metamorphosis”

Spațiul galeriei de mici dimensiuni este deschis privitorilor și constituie un nucleu de expunere, care face legătura dintre oraș și intimitatea muzeului.

Primul eveniment din seria de expoziții din cadrul Galeriei Mercy, care se vor desfășura pe parcursul acestui an, este dedicat lui Constantin Brâncuși şi Paul Neagu, doi mari artiști români ai secolului XX. Astfel, Muzeul de Artă Timişoara va expune în stradă lucrarea lui Paul Neagu, Metamorphosis, realizată în anul 1972, care provine din colecția privată Paul-Filip Ciucur. Alegerea este menită să celebreze ziua Constantin Brâncuși marcată la nivel naâional în 19 februarie.

Lucrarea expusă, explică Andreea Foanene, curatoare și artistă, din partea Muzeului Național de Artă Timișoara, este o operă bidimensională realizată în tehnică mixtă, structurată ca un dialog conceptual cu opera brâncușiană Tors 1922: „Sculptura lui Brâncuși, prezentă în lucrarea lui Neagu sub forma unei fotografii de documentare, susținută de o notație cu tuș negru în partea superioară a imaginii, „Brâncuși’s «Jeune homme torse» – 1922 metamorphosis by Paul Neagu”, este analizată și descompusă în celule grafice tridimensionale de către Neagu. Desenul de cercetare, specific stilisticii și gândirii lui Paul Neagu din acea perioadă, constituie o mostră a legăturii indisolubile, anacronice și energetice dintre cei doi mari artiști români, recunoscuți pentru rolul cultural evolutiv, inovator, vizionar”.

Lucrarea poate fi admirată din 19 februarie până în 20 martie, când va fi instalată o altă operă de artă, din cele 11 prevăzute a fi expuse în stradă până la finalul anului.

Print Friendly, PDF & Email