Ultima premieră a anului, al Teatrului Maghiar: Ibsen în versiune americano-maghiară

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara încheie anul cu premiera Hedda Gabler, montarea regizorului american Tom Dugdale pe textul clasic scris de Henrik Ibsen.

 

A șasea premieră a Teatrului Maghiar din Timișoara reconfigurează un text clasic al dramaturgiei mondiale, Hedda Gabler, de Henrik Ibsen, și va avea loc azi, de la ora 19, la Sala Studio.

Căsătorită cu un intelectual care o plictisește, fiind totuși imposibil să se rupă de convențiile sociale, Hedda se afundă în propria nefericire și nu poate renunța la iluzia pe care a creat-o, preferând să renunțe la propria viață. Personajele feminine din textele lui Ibsen tânjesc la libertate și vor să se rupă de rețeaua complexă a aparențelor și obligațiilor sociale. Hedda Gabler nu tolerează ipocrizia și convențiile, însă se afundă în societatea pe care o disprețuiește.

Rolul principal este interpretat de Simó Emese, o actriță care de curând a primit premiul Pro Cultura Timisiensis Certitudini. Distribuția îi include și pe Molnár Bence, Szász Enikő, Aszalos Géza, Lőrincz Rita, Mátyás Zsolt Imre și Tar Mónika. Decorul care aduce acțiunea în contemporan a fost desenat de Albert Alpár, iar costumele au fost create de Carmencita Brojboiu. Muzica originală este compusă de Cári Tibor, iar adaptarea textului a fost realizată de dramaturgul Demeter Kata.

Tom Dugdale a regizat în trecut șase spectacole la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, la Teatrul de Nord Satu Mare și la M Studio, din Sfântu Gheorghe, colaborând doar cu trupe maghiare. A terminat Masteratul în Regie de Teatru la Universitatea San Diego, fiind studentul regizorului Tompa Gábor din Cluj-Napoca. În SUA are propria trupă artistică, The Trip, cu care face spectacole experimentale cu scopulde a evidenția talentul individual al actorilor. În prezent este profesor asistent la Catedra de Teatru a Universității de Stat Ohio, SUA.

Următoarele reprezentații ale spectacolului Hedda Gabler vor fi în 22 decembrie, în 6 și 30 ianuarie 2019.

Print Friendly, PDF & Email