O nouă premieră

„Sus în adâncuri”, pe scena Teatrului Maghiar

Kedves EmokeTeatrul Maghiar din Timişoara prezintă, în premieră, poveste a patru străini a căror viaţă se schimbă pentru totdeauna, într-o noapte de dintre ani. Şi asta, chiar în momentul în care au luat decizia de-a renunţa la viaţă.

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara prezintă publicului, în 8 ianuarie, o nouă premieră, în regia lui Kedves Emőke. Spectacolul Sus în adâncuri, după romanul A long way down, de Nick Hornby, este cel de-al doilea spectacol al lui Kedves Emőke (foto), tânăr regizor al Teatrului Maghiar.

Scriitor britanic Nick Hornby este cunoscut şi ca scenarist şi libretist. De la debutul său, în 1992, a publicat mai mult de şapte romane (dintre care patru au deja cel puţin o adaptare de film), cinci volume de nuvele şi nenumărate articole. Ca scenarist, numele său e legat de filmul An Education (2009), în regia lui Lone Scherfig, cu Carey Muligan în rolul principal.

Spectacolul Sus în adâncuri este o comedie neagră, care ne înfăţişează patru protagonişti confruntaţi singurătatea, depresia şi sinuciderea. Acţiunea începe în noaptea de Revelion, când viaţa lui Martin, prezentator TV delabrat, a lui Maureen, mamă singură cu un copil bolnav, a lui JJ, un tânăr cu ambiţia de a deveni star, şi a lui Jess, fiica rebelă a unui politician, se schimbă pentru totdeauna. Montarea piesei este comică, păstrând o adâncime umană reală. Personajele din Sus în adâncuri nu sunt eroi tragici, nici nu ar putea. Acest spectacol funcţionează ca o critica a erei şi a societăţii în care trăim, într-un mod în care problemele şi personajele prezentate ne par absolut reale şi legitime.

Distribuţia îi reuneşte pe Tar Mónika, Lőrincz Rita, Bandi András Zsolt, Kiss Attila, Éder Enikő, Aszalos Géza. Costumele  şi decorul au fost create de Balázs Gyöngyi, artistă care a colaborat la spectacolele  Regina frumuseţii din Leenane, de Martin Mcdonagh, în regia lui Upor László, Furnitur, de Vinnai András, în regia lui Göttinger Pál, şi O, ce zile frumoase!, de Samuel Beckett, în regia lui Kedves Emőke, iar textul original a lui Hornby a fost transcris de Góli Kornélia, dramaturg şi profesor din Novi Sad.

Print Friendly, PDF & Email