Se caută #oameninoi în politică, şi în Timiş

Patru partide politice şi mai multe organizaţii civice lansează o nouă inițiativă legislativă cetățenească, numită „Oameni noi în politică”. Aceasta își propune să reformeze legislaţia electorală pentru a simplifica accesul cetățenilor competenți în politică.

 

La Timişoara, iniţiativa cetățenească Oameni noi în politică va fi lansată miercuri, 12 septembrie, ora 12, la intrarea în Parcul Central, lângă Catedrală. Vor fi prezenţi Dana Ţurcan, din partea Iniţiativei Timişoara, Raul Pătraşcu, din partea Mişcării România Împreună, Ciprian Tarnu, din partea PACT, şi Mădălin Margan, din partea USR.

“Ne propunem o reformare a regulilor de vot în favoarea cetăţeanului. Pentru ca iniţiativa #oameninoi să ajungă în Parlament, trebuie strânse cel puţin 100.000 de semnături, în şase luni, din cel puţin 11 judeţe şi din Bucureşti”, anunţă iniţiatorii.

Aceştia îşi propun să aducă şapte modificări la legislaţia electorală, modificări al căror scop este să simplifice accesul cetățenilor competenți la politică și să îmbunătățească oferta politică:

  1. Asigurarea unor alegeri corecte.
  2. Eliminarea pragului electoral la alegerile locale şi parlamentare.Reglementarea actuală defavorizează partidele mici și inițiativele politice locale sau regionale. Susținem ca accesul unor persoane noi în politică să devină mai ușor”.
  3. Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri.Accesul la competiție al partidelor noi poate fi ușurat. Prezența cât mai multor competitori în alegeri înseamnă mai multe idei, mai multă dezbatere, mai multe opțiuni pentru alegători.”
  4. Alegerea primarilor în două tururi şi organizarea unui al doilea tur de scrutin pentru a fi siguri că primarul ales are susținerea a mai mult de jumătate dintre locuitori.
  5. Dublarea numărului de parlamentari aleși de diaspora. “Aproximativ 600.000 de români au domiciliul oficial în străinătate. Ar trebui să fie reprezentați de 8 deputați și 4 senatori.”
  6. Vot liber pentru românii aflați în străinătate. “Cetățenii aflați în străinătate, dar care au păstrat domiciliul oficial în țară vor putea vota oriunde în străinătate pentru reprezentanții județului din care provin.”
  7. Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise).Alegătorul va putea să voteze și pentru un anumit candidat al unui partid, indiferent de poziția sa pe listă. Dispar candidații «de umplutură» și locurile «sigure», iar orice candidat de pe orice listă devine o opțiune pentru alegători.”

Iniţiativa este suţinută patru partide politice (Mișcarea România Împreună – RO+, Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor-PACT, Partidul Oamenilor Liberi–POL și Uniunea Salvați România–USR) şi de 26 de organizații civice (Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, Asociația VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul de Resurse Civice, Centrul pentru Studiul Democrației, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg, Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iași, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu), respectiv.

Detalii despre etapele proiectului, propunerile de modificare a legislatţiei electorale, pe larg, și despre expunerea de motive pot fi găsite pe pagina oameni-noi.ro.

 

Print Friendly, PDF & Email