USR Timiş, după întâlnirea cu echipa Momentum Ungaria: “Avem încredere că vom readuce în politică decența și profesionalismul”

La USR Timiș a fost primită o delegaţie a partidului maghiar Momentum, condusă de președintele acestuia, Andras Fekete-Gyor. Delegaţia Momentum a ajuns la Timişoara şi pentru o întâlnire cu comunitatea maghiară din Banat, anunţă USR Timiş, într-un comunicat.

 

Vizita de ieri a reprezentanților Momentum la Timișoara face parte dintr-un turneu de promovare a noii mișcări politice din Ungaria în rândul comunităților de cetățeni maghiari care trăiesc în afara granițelor Ungariei.

După ce s-au întâlnit cu comunități din Serbia, Muntenegru şi Voivodina, în aceste zile Momentum organizează evenimente în diferite orașe din Transilvania şi din Banat, în încercarea de a convinge electoratul maghiar de aici că politica de respingere a valorilor UE și de apropiere de Rusia, promovată de guvernarea Fidesz-Jobbik, dăunează nu doar proiectului UE, ci și intereselor pe termen mediu și lung ale maghiarilor.

Reprezentanţii USR Timişoara spun că, la întâlnirea dintre echipele USR şi Momentum, întrebările venite din public au demonstrat că există un interes real pentru evoluția politicii din Ungaria. “Şi răspunsurile oferite de András Fekete-Győr au demonstrat că mișcările de pe scena politică și civică din România din ultimii ani nu au rămas fără ecou în țara vecină, reprezentând un reper și o încurajare pentru forțele civice din Ungaria”, declară Ovidiu Merean, vicepreşedinte al USR Timişoara.

Acesta mai anunţă că, printr-un mesaj transmis prin intermediul președintelui USR Timiș, Cristian-Alin Moș, liderul USR, Dan Barna, i-a asigurat pe colegii din mișcarea Momentum de sprijinul și prietenia USR „pentru curajul și ambiția de a susține valorile pro-europene și modernizatoare în fața unui regim iliberal și retrograd precum cel condus în prezent de premierul Orban, în Ungaria”.

Dan Barna mai spune că „USR, în România, și Momentum, în Ungaria, născute din societatea civilă, sunt partidele cu cele mai bune competențe umane dintre partidele existente momentan. Avem oameni de foarte bună calitate și am încredere că prin acțiunile și prin pozițiile moderne și europene pe care le vom lua în lunile ce urmează vom arăta electoratului că suntem într-adevăr o alternativă viabilă”.

Momentum este un partid nou, pro-european și cu o agendă explicită anti-corupție, care provine dintr-o mișcare civică foarte critică la adresa politicilor iliberale și antieuropene ale guvernării lui Viktor Orbán, mai transmit reprezentanţii USR Timişoara. Primul mare succes al mișcării, reamintesc ei, a fost forțarea retragerii candidaturii Budapestei pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, prin strângerea a peste 250.000 de semnături.

“Cu un parcurs de coagulare a forțelor din societatea civilă asemănător cu cel al USR, Momentum va încerca, conform declarațiilor liderului András Fekete-Győr, să treacă, la doar un an după înființarea formațiunii, de pragul electoral de 5% necesar intrării în Parlament. Obiectivul declarat al Momentum este însă intrarea la guvernare și schimbarea modului de a face politică în Ungaria, prin crearea unei baze de acțiune comună îndreptată către viitor, nu spre trecut”, explică Ovidiu Merean.

Adăugând că alegerile parlamentare din Ungaria, din 8 aprilie 2018, vor reprezenta pentru Momentum prima confruntare electorală majoră, de la care mulți dintre cetățenii români cu dublă cetățenie, română și maghiară, așteaptă o schimbare de direcție în politica de la Budapesta. Ovidiu Merean mai spune că partidul pe care îl reprezintă susține inițiativele Momentum: “Ne așteaptă un drum lung pentru a putea genera schimbare în țările noastre, dar avem încredere în capacitatea și elanul membrilor noștri de a readuce în politică decența și profesionalismul.”

Datorită unor viziuni comune pe care le împărtășesc, reprezentanți ai USR și ai formațiunii Momentum s-au întâlnit şi pe 10 iulie 2017, la Budapesta, pentru a discuta viziunile politice și planurile pentru viitor, dar și pentru a studia perspectiva de a colabora cu alte mișcări politice cu vederi similare.

 

Citeşte şi: Colaborare USR – Momentum Ungaria, pentru apărarea proiectului și idealurilor europene

 

Print Friendly, PDF & Email