Scrisoare deschisă a primarului Dominic Fritz către coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare şi ministrul Sănătății

Foto: Petre Cojocaru

Printr-o scrisoare deschisă adresată colonelului doctor Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, şi ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, le solicită ca, în alocarea de doze de vaccin anti-covid să ţină cont de cererea populaţiei pentru vaccinul și de rata de infectare. Reacţia vine ca urmare a faptului că Centrul Regional de Distribuție Timișoara a primit cele mai puține doze de vaccin, ceea ce ridică semne de întrebare la nivelul opiniei publice. Redăm mai jos conţinutul integral al scrisorii deschise.

 

„Apreciez enorm efortul dvs. și al colectivului de conducere și coordonare a acțiunii de vaccinare care a reușit să mobilizeze resurse impresionante pentru ca România să aibă printre cei mai mulți cetățeni europeni vaccinați. Este o dovadă că statul român poate să se organizeze în fața unei provocări globale uriașe, pandemia de covid-19, și un semnal că avem cetățeni responsabili, care înțeleg perfect miza acestei acțiuni, din punct de vedere al sănătății publice și al economiei naționale.

În calitatea mea de primar al Municipiului Timișoara am o obligație de transparență și eficiență față de oamenii care trăiesc în acest oraș. Pentru a ne putea organiza pe măsura așteptărilor și pentru a menține încrederea cetățenilor în acțiunea de vaccinare, avem nevoie, cel puțin la nivel local, de mai multe date, mai multă predictibilitate și de criterii îmbunătățite de alocare a vaccinurilor.

Centrul Regional de Distribuție Timișoara a primit cele mai puține doze de vaccin și acest fapt a ridicat semne de întrebare la nivelul opiniei publice. Precum știți probabil, județul Timiș este unul dintre cele care-și fac cu conștiinciozitate datoria de a testa, ca urmare rata de infectare a rămas ridicată, în ciuda măsurilor restrictive locale.

Vă solicit să analizați posibilitatea introducerii ca criteriu a numărului de reproducţie R a virusului Covid-19 în alocarea vaccinurilor pentru județe. Cred că trebuie să intervenim cu vaccinuri în comunitățile unde numărul de infectări este ridicat pentru a controla răspândirea.

De asemenea, un alt criteriu obiectiv de alocare a vaccinurilor ar putea fi numărul programărilor, adică să alocați un număr mai mare de vaccinuri acolo unde există cerere, care poate fi cuantificabilă în numărul programărilor. Astfel, s-ar înlătura suspiciunea că există distorsiuni subiective în distribuția vaccinurilor către județe.

La nivelul Municipiului Timișoara suntem gata în câteva zile să punem la dispoziția Direcției de Sănătate Public toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spații de muzeu.

Pentru predictibilitate și adaptarea ritmului de deschidere a centrelor de vaccinare la numărul de vaccinuri ce ne sunt distribuite, în condițiile fluctuațiilor generate de producători, avem nevoie de următoarele date, ce ne pot fi furnizate, periodic, prin Direcțiile de Sănătate Publică:

  1. o proiecție a numărului de doze ce vor fi repartizate pentru fiecare județ, oraș-centru de vaccinare, lunar;
  2. o proiecție aproximativă lunară a numărului de centre/fluxuri ce vor fi repartizate județului, respectiv orașelor, nu în ultimul rând pentru a putea planifica detașarea și angajarea personalului medical pentru fiecare centru în parte;
  3. numărul de doze distribuite la nivel de județ, la fiecare tranșă de vaccin;
  4. numărul de doze distribuite la nivelul fiecărui UAT (primării – n.r.) care are centre de vaccinare, la fiecare tranșă de vaccin;
  5. numărul de doze distribuite/administrate/pierdute/stoc final la nivelul fiecărui centru de vaccinare, zilnic
  6. numărul de persoane înscrise pentru vaccinare lunar la nivelul fiecărui UAT (primărie – n.r).

Avem nevoie de toate aceste date și proiecții pentru a ne putea organiza mai bine, pentru a transparentiza acțiunea de vaccinare și a o face mai predictibilă pentru timișoreni, ceea ce va crește încrederea în stat și în acțiunea de vaccinare.

Aveți în mine un partener solid în desfășurarea acestei campanii și consider că noi, autoritățile locale, vă suntem un partener pe care vă puteți baza pentru succesul acestei acțiuni.”

 

Print Friendly, PDF & Email