Dominic Fritz: „Rata de infectare și cererea populației trebuie să conteze în alocarea vaccinului anti-covid”

Foto: Constantin Duma

Cererea populaţiei pentru vaccinul anti-covid și rata de infectare ar trebui să joace un rol în alocarea dozelor de vaccin, consideră primarul Timişoarei, Dominic Fritz. În momentul de faţă, din cauza lipsei vaccinului, spun reprezentanţii Municipalităţii, la Timişoara funcţionează doar două centre din cele 17 anunţate de Primărie.

 

Primarul Dominic Fritz propune ca, în alocarea vaccinului, să se introducă un criteriu cum este rata de infectare. „Noi, în Timiș, testăm foarte mult, avem o rată ridicată la mia de locuitori și tocmai de aceea cred că dozele de vaccin trebui să meargă acolo un rata e mai mare”, a declarat Dominic Fritz, la Digi24.

Acesta a mai spus că decizia de deschidere a centrelor de vaccinare nu tine de administraţia locală, ci este una luată la nivel național și depinde de disponibilitatea dozelor: „Noi putem să punem la dispoziție toate cele 11 centre ce ni s-au cerut. Centrele în sine sunt gata, dar aceasta nu înseamnă că vor fi deschise pentru că nu este o decizie care ține de mine, ci decizia se ia la nivel național și depind bineînțeles și de disponibilitatea dozelor de vaccin.”

Zilele trecute, Dominic Fritz menţiona că deciziile asupra numărului centrelor de vaccinare sunt luate la nivel național. Amintind că prefectul Liliana Oneţ a insistat pe lângă Ministerul Apărării Naționale, coordonatorul procesului de vaccinare, și la Institutul Național de Sănătate Publică, să deschidă mai multe centre în Timișoara și în Timiș. „Sper că vom afla în curând câte din cele nouă fluxuri aprobate suplimentar pentru județ ne vor fi alocate şi la Timișoara. Această decizie o ia Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Timiș din care fac parte reprezentanții Prefecturii Timiș, Consiliului Județean, Direcției de Sănătate Publică Timiș și ai Ministerelor Apărării și de Interne (nu și Primăria)”, mai spunea primarul Dominic Fritz.

În momentul de faţă, la Timişoara funcţionează doar două centre din cele 17 anunţate de Primărie. „În Timișoara avem doar trei fluxuri funcționale. Avem promisiuni, în urma solicitărilor doamnei prefect, că se vor mai activa încă cinci sau șase fluxuri în oraș și așteptăm aprobarea de la INSP. Noi ne-am organizat pentru centrul de la Isho alături de colegii de la Spitalul Județean, s-a format o echipă de cadre medicale și registratori pentru centrul de vaccinare de la Isho, urmând să acționăm imediat ce ni se cere. Nu există vaccin, aceasta este explicația pentru care în Timișoara au fost deschise doar trei fluxuri de vaccinare”, declaraşi Ciprian Trocan, responsabilul din partea Primăriei Timișoara de punerea în funcțiune a centrelor de vaccinare.

Print Friendly, PDF & Email