Riscul de tromboză venoasă profundă poate fi evaluat online, la Timişoara

Specialiștii Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara au realizat un chestionar online prin intermediul căruia pacienţii cu tromboză îşi pot evalua riscul de a face tromboză venoasă profundă, o boală care poate fi fatală.

 

Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara, condusă de prof. dr. Mihai Ionac, anunţă că se alătură campaniei de informare World Thrombosis Day, lansată în urmă cu doi ani. Campania atrage atenţia asupra unei probleme de sănătate, de multe ori greşit înţeleasă sau subestimată, şi anume tromboza.

Specialiștii Clinicii de Chirurgie Vasculară au realizat un chestionar online (AICI) cu ajutorul căruia persoanele interesate pot să își evalueze riscul de a face tromboză venoasă profundă. „Acest instrument este extrem de util în caz de internare în spital și în cazul zborurilor lungi. De asemenea, chestionarul este o sursă de prevenție în ceea ce privește tromboza profundă”, transmit specialiştii clinicii.

Tromboza venoasă profundă, explică aceştia, este o boală periculoasă, deoarece din cheagul format se pot rupe bucăţi, numite embolii, care circulă în sânge şi se opresc în plămâni. Această complicaţie se numeşte embolie pulmonară şi este o urgenţă medicală. Embolia pulmonară masivă poate fi fatală, în timp foarte scurt. Această patologie, mai atrag ei atenţia, este uneori dificil de recunoscut, dar dacă este diagnosticată poate fi tratată eficient.

Print Friendly, PDF & Email