Apa de gură poate crește riscul de infarct și accident cerebral

Apa de guraApa de gură poate crește riscul de infarct și accident cerebral, pentru că soluția antiseptică ucide bacteriile bune care contribuie la menținerea unui nivel scăzut al tensiunii arteriale.

 

Astfel, gargara cu apă de gură ucide bacteriile bune, care ajută la relaxarea vaselor sang­vine, contribuind astfel la crește­rea tensiunii arteriale, potrivit unui studiu realizat de cercetă­torii britanici, publicat în Free Radical Biology And Medicine, citat de Mediafax. Cei 19 volun­tari care au participat la acest studiu au înregistrat o creștere a tensiunii arteriale timp de câ­teva ore după ce au folosit apă de gură. Voluntarii, persoane sănătoase, au folosit apă de gură de două ori pe zi, iar tensiunea lor arterială a crescut cu 2 – 3,5 unități de fiecare dată (milimetri coloană de mercur, mmhg).

Mai mult, efectul creșterii tensiunii arteriale s-a manifes­tat chiar din prima zi.

Profesorul Amrita Ahlu­wa­lia, de la Universitatea Queen Mary, din Londra, coordona­torul acestui studiu, a criticat folosirea pe scară largă a apelor de gură, unele dintre acestea con­ținând antiseptice foarte pu­ternice. Ea a explicat că ucide­rea zilnică a bacteriilor bune se traduce printr-o creștere mino­ră, dar regulată a tensiunii sang­vine, cu un impact semnificativ asupra mortalității provocate de infarct și accident cerebral. A­ceasta a mai spus că apa de gură este recomandată zilnic doar în cazul unor infecții ale gingiilor și dinților, nu și în cazul unor per­soane cu dantură sănătoasă.

Pentru fiecare creștere de două unități a nivelului tensiunii arteriale, riscul de a deceda din cauza unei maladii cardiace crește cu 7%, iar din cauza unui accident cerebral, cu 10%, potri­vit unui studiu separat.

Multe ape de gură conțin antisepticul clorhexidină, care ucide microbii necesari la crea­rea nitritului, esențial pentru dilatarea vaselor de sânge. Nu toate apele de gură conțin clor­he­xidină, însă și cele care nu au acest antiseptic în compoziție pot tulbura echilibrul florei mi­cro­bie­ne din gură, spun specia­liștii.

Print Friendly, PDF & Email