Fetiță de 11 ani, cu malformație arterio-venoasă facială, salvată de medicii de la Spitalul Județean Timişoara

O echipă de chirurgi de la Spitalul Județean din Timișoara a salvat viața unei fetițe, aplicându-i, în premieră, o procedură de embolizare a unei malformații arterio-venoase faciale de mari dimensiuni, deosebit de complexă.

 

În urma primei intervenții chirurgicale, efectuate de doctorul Eduard Paraschivescu, s-a reușit oprirea temporară a sângerării active, fapt care a salvat viața pacientei, o fetiţă în vârstă de 11 ani, și a asigurat timpul necesar planificării, în următoarele 48 de ore, a tratamentului endovascular minim invaziv.

Din cauza rupturii și a hemoragiei consecutive în cavitatea bucală această procedură de embolizare se impunea de urgență, pacienta fiind transferată, în stare de comă indusă, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, al Spitalul Judeţean.

Intervenția de embolizare s-a efectuat de către echipa de neuroradiologie și radiologie intervențională a Spitalului Județean — Chirurgie Pediatrică, condusă de dr. Cristian Mihalea (de la CHU Bicetre, Paris), alături de medicii Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu Cătălin și Laurențiu Păiușan.

Procedura a constat în embolizarea supraselectivă a patru ramuri din artera maxilară internă ce alimentau malformația arterio-venoasă facială și a durat circa șase ore. La finalul intervenției s-a obținut excluderea în proporție de 75 – 80% a malformației și reducerea exponențială riscului hemoragic al pacientei.

Pentru Spitalul Județean Timișoara, managementul pluridisciplinar al acestei paciente a reprezentat o provocare deosebită Secțiile de Chirurgie pediatrică, de Chirurgie maxilo-facială, de Neurochirurgie, secţia ATI și cea de Radiologie și imagistică medicală au fost implicate în egală măsură”, transmit reprezentanţii Spitalului Judeţean Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email