Proiect transfrontalier România-Serbia, pentru mobilitatea forței de muncă

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara a lansat proiectul transfrontalier România-Serbia, LaborNet, care urmărește asigurarea forței de muncă în zona riverană, mai ales în cea română.

 

Proiectul LaborNet este realizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara în parteneriat cu instituția omologă a Serbiei din districtul de nord al Banatului Kikinda și cu Primăria Orașului Kikinda.

Se știe că județul Timiș are deficit de forță de muncă. Prin acest proiect urmărim informarea cetățenilor sârbi despre șansele pe care le-ar avea să se angajeze la noi, marii solicitanți de forță de muncă fiind mai ales companiile multinaționale, dar este nevoie de mână de lucru în orice domeniu”, a declarat, citată de Agerpres, Florica Chiriță, director executiv al CCIA Timișoara.

27rin acest proiect, în valoare de circa 170.000 de euro, vor fi create mai multe puncte de informare de o parte și cealaltă a frontierei, iar șase persoane din Serbia vor veni la CCIA Timiș, în perioada următoare, pentru pregătirea misiunii. Acestea vor trebui să informeze cetățenii sârbi care ar vrea să vină în Timiș despre legislația muncii, în condițiile în care vor lucra în România, țară UE, îi vor învăța limba română și noțiuni de cultură română. Procesul de informare este reciproc.

Proiectul se înscrie pe linia preocupărilor CCIA Timiș de a găsi soluții viabile pentru criza locală a forței de muncă, inclusiv prin facilitarea accesului cetățenilor sârbi pe piața forței de muncă din România.

Finanțat în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România — Serbia, proiectul vizează îmbunătățirea potențialului zonei pentru a asigura o creștere favorabilă incluziunii, a facilita accesul pe piața forței de muncă și a spori oportunitățile de angajare în zona transfrontalieră.

Proiectul li se adresează preponderent șomerilor din zona transfrontalieră, mai ales persoanelor din grupurile defavorizate, companiilor care au dificultăți în găsirea forței de muncă, instituțiilor din domeniul economiei și educației.

 

Print Friendly, PDF & Email