Aproape 400.000 de consultaţii pentru diagnosticarea şi tratarea tumorilor maligne, în zona de graniţă dintre România şi Serbia

Contractul de finanţare a proiectului pentru îmbunătăţirea diagnosticării şi tratării tumorilor maligne în zona de graniţă dintre România şi Serbia, a fost semnat, urmând ca trei spitale să ofere anual circa 400.000 de consultaţii.

 

Proiectul îşi propune dezvoltarea unor protocoale comune de lucru personalizate pentru pacienţii cu cancer, având un buget total de 11,7 milioane de euro, din care 10 milioane de euro fonduri europene, anunţă, citaţi de Mediafax, reprezentanţii Spitalului Judeţean din Timişoara, implicat în derularea acestui proiect.

Obiectivul principal vizează încurajarea colaborării în domeniul oncologiei între instituţiile medicale din aria eligibilă a programului, pentru a asigura accesul la servicii medicale mo31derne şi eficiente pentru pacienţi.

Proiectul este derulat în România de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara, Oncogen şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşita, iar în Serbia, de către Spitalul General Požarevac şi Ministerul Sănătăţii, se arată într-un comunicat al Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Obiectivele specifice ale proiectului, anunţă oficialii Spitalului Judeţean Timişoara, se referă la îmbunătăţirea şi modernizarea metodelor de diagnosticare a cancerului prin:

extinderea colaborării între spitalele din regiunea transfrontalieră România-Serbia prin implementarea aplicaţiilor de telediagnostic şi modernizarea echipamentelor informatice;

implementarea unei noi platforme software specializate, care să permită schimbul rapid de informaţii între medicii oncologi;

modernizarea metodelor de tratament chirurgical şi schimbul de informaţii între specialişti;

dezvoltarea fundamentării pe baze de date a tratării cancerului, pentru a ameliora calitatea diagnosticului şi a creşte speranţa de viaţă a pacienţilor.

De rezultatele obţinute va beneficia în principal populaţia din zona de graniţă a ambelor ţări. Cele trei spitale implicate în proiect vor oferi anual aproximativ 397.000 consultaţii.

Programul Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia continuă finanţarea cooperării transfrontaliere în zona de graniţă româno-sârbă, prin intermediul Instrumentului de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene şi al guvernelor celor două state.

Bugetul total al programului este de 88.124.999 de euro, din care 74.906.248 de euro reprezintă finanţare nerambursabilă din fondurile Uniunii Europene. Aria eligibilă a Programului este constituită din judeţele Timiş, Caraş Severin şi Mehedinţi (din România) şi districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

Print Friendly, PDF & Email