Proiect pentru conservare a urmelor Revoluției din 1989, dezbătut azi în Consiliul Local Timișoara

Biserica Reformată, inclusă în Traseul Revoluţiei de la Timişoara. Sursă: fotostefan.ro

În mod simbolic, Consiliul Local Timișoara va vota în ședința de azi, regulamentul pentru conservarea urmelor din Revoluția din decembrie 1989 în Timișoara. Proiectul a fost inițiat de consilierul USR Răzvan Negrișanu, după ce revoluționarul Corneliu Vaida a tras un semnal de alarmă că urmele de gloanțe dispar în procesul de reabilitare a clădirilor istorice.

 

Multe dintre urmele Revoluției, de gloanțe sau obuze, din orașele-martir ale României au fost distruse cu ocazia reabilitării sau refacerii unor clădiri și situri monumente istorice sau pur și simplu curățate sau acoperite, în cazul graffitiurilor, din inițiativa unor administrații care nu au înțeles valoarea lor memorială. Din fericire, în Timișoara nu toate urmele au fost distruse. Se păstrează urme pe clădiri istorice încă nereabilitate, iar altele au fost păstrate sau reconstruite, cum ar fi graffitiul de pe sediul Bisericii Reformate din Timișoara. În acea clădire a fost şi reşedinţa pastorului László Tökés, unde în  seara de 16 decembrie 1989 se adunaseră câteva sute de oameni pentru a se opune deciziei administrative de evacuare a prelatului. „Nimeni nu se aştepta ca aceştia să formeze o mişcare capabilă să dărâme un sistem care pusese stăpânire atâţia zeci de ani, fără ca cineva să aibă puterea să-l dărâme. Atunci începea să se scrie istoria. Timişorenii au oprit tramvaiele în Piaţa Maria, s-au încolonat şi au pornit spre Catedrală scandând: «Jos Ceauşescu!». Treptat, oamenii au înlăturat toate simbolurile comuniste ce le-au ieşit în cale şi, totodată, au avut loc primele ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi, urmate de primele arestări”, potrivit memorialulrevolutiei.ro.

„Orașul nostru nu-și povestește istoria pe măsura așteptărilor locuitorilor lui sau a celor care ne vizitează. Dacă o parte a ei este vizibilă prin clădiri și situri, alte evenimente istorice precum Revoluția riscă să devină invizibile în procesul de reabilitare a patrimoniului sau prin modernizarea orașului”, spune iniţiatorul proiectului, consilierul USR Răzvan Negrișanu.

Regulament urmărește prevenirea ștergerii urmelor istorice ale Revoluției din decembrie 1989, de gloanțe şi alte proiectele sau de graffiti datând din zilele Revoluției,  în cadrul lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare și reabilitare, și crearea unui patrimoniu imobil al Revoluției în Timișoara care să completeze complexul muzeal al Revoluției, împreună cu Muzeul Revoluției din Decembrie 1989.

Regulamentul prevede obligații atât pentru pentru Primăria Timișoara, cât și pentru proprietarii sau administratorii de clădiri situate în perimetrul delimitat de proiectul Traseul Revoluției, şi anume Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului şi Cimitirul Eroilor.

Proprietarii vor avea datoria să specifice dacă clădirea deținută prezintă urme de gloanțe, de proiectile sau de graffitti datate din perioada Revoluției atunci când propun spre avizare diverse lucrări de conservare, de consolidare, de restaurare ori de reabilitare. De asemenea, vor trebui să prezinte în momentul cererii autorizației de construire un material fotografic exhaustiv al tuturor fațadelor vizibile ale clădirii care prezintă urme ale Revoluției și să includă în proiectul propus soluțiile tehnice de conservare a eventualelor urme de gloanțe, de proiectile ori de graffitti din acea vreme.

Pentru a reuși o bună mapare a clădirilor care prezintă urme ale Revoluției din 89, Primăria Timișoara va institui în maximum 90 de zile de la aprobarea acestui regulament Registrul urmelor Revoluției din decembrie 1989, lansând o invitație publică tuturor timişorenilor de a transmite online (la adresa de mail urme.glont@primariatm.ro) ori fizic, pe adresa Primăriei, fotografii ale fațadelor clădirii/ clădirilor care prezintă urme de gloanțe, de proiectile ori de graffitti din vremea revoluției împreună cu adresa acesteia/ acestora și, opțional, o scurtă descriere.

Pentru a veni în ajutorul proiectanților, Direcția de Urbanism a Primăriei Timișoara va elabora un ghid de bune practici după modelele din alte state europene, iar Primăria Timișoara va monta plachete comemorative pe întreg Traseul revoluției.

Print Friendly, PDF & Email