Pe lista de obiective de campanie se clasa, la loc de frunte, în ceea ce priveşte administraţia judeţeană, realizarea unui Parc Tehnologic de Energie Aletrnativă la Covaci, pe terenul pe care trebuia să se amenajeze deponeul care funcţionează acum la Ghizela. Deşi s-a realizat şi o parte din documentaţia aferentă, deloc ieftină, acum există o probabilitate destul de mare ca proiectul să nu se mai realizeze.
Un proiect ambiţios rămas în stand-by
Pentru că administraţia judeţeană are o suprafaţă destul de mare de teren nefolosită în zona Covaci, se venea în urmă cu câţiva ani cu ideea amenajării unui Parc Tehnologic de Energie Aletrnativă, care să producă, în prima fază, energie ieftină pentru instituţiile publice timişorene. S-a realizat chiar şi o parte din documentaţia aferentă, care nu a fost ieftină, însă în momentul de faţă chiar la nivelul conducerii Consiliului Judeţean Timiş există dubii că proiectul respectiv se va mai concretiza.
“Aş dori să fac un apel pentru clarificarea situaţiei proiectului cu fonduri europene – Parc Tehnologic pentru Energii Alternative care este Polul de creştere Timişoara. Pentru acesta trebuie să se ia în cel mai scurt timp o decizie pentru că dacă nu suntem în stare să-l implementăm până în decembrie 2015 atunci ar fi foarte potrivit să se realoce banii pe Polul de Creştere Timişoara pentru alte proiecte care, cu siguranţă se pot finaliza. Personal ştiu câteva proiecte care ţin de Primăria Timişoara şi ar fi păcat să pierdem aceşti bani”, menţiona, la ultima şedinţă de plen, vicepreşedintele CJ Timiş, Marian Vasile. Intervenţia sa a rămas, însă, fără răspuns din partea preşedintelui administraţiei judeţen, Titu Bojin.
“Din păcate nu s-a mai discutat nimic concret legat de acest proiect la ultimele şedinţe de plen, după cum nu s-a mai discutat nici despre Intermodal. Şi ar trebui văzut dacă nu cumva există un interes deosebit doar pentru realizarea de documentaţii pentru diferite proiecte care apoi nu mai sunt implementate. Probabil că doar realizarea de proiecte pe hârtie e mai interesantă şi mai bănoasă”, spune consilierul judeţean PNL (fost PDL) Marius Martinescu.
O investiţie cu perspective viitoare bune
Construcţia unui parc tehnologic pentru energii alternative se afla pe lista proiectelor Consiliului Judeţean Timiş, estimându-se pentru acesta un cost de aproximativ 50 de milioane lei, din care 20 de milioane lei reprezentau fonduri europene nerambursabile.
Anul trecut s-au alocat din nou fonduri pentru reactualizarea proiectului tehnic aferent acestei investiţii, întrucât între timp fuseseră operate schimbări legislative în domeniul “energiei verzi”. Noul parc se promitea că va fi construit pe o suprafaţă de 14 hectare şi că va fi finalizat până la sfârşitul anului 2015, lucru care acum pare aproape imposibil.
Zona urma să fie dotată cu utilităţi, infrastructură de comunicaţii, drumuri interioare de circulaţie şi acces în parc, spaţii verzi şi parcele oferite spre închiriere.
CJ Timiş avea deja un partener extrem de interesat de un parteneriat pentru dezvoltarea investiţiei de la Covaci – Transelectrica – Compania Naţională de Transport a Energiei Electrice, care şi-a manifestat interesul de a susţine CJ Timiş în realizarea parcului fotovoltaic. În acest parteneriat, administraţia judeţeană îşi asumase obligaţia de a face un studiu de prefezabilitate care să permită declanşarea procedurii legale de constituire a parteneriatului public-privat, dar şi să inventarieze potenţialii consumatori publici din judeţ care să fie alimentaţi din energia produsă de parcul fotovoltaic în condiţii mai avantajoase decât de la reţeaua electrică normală. Astfel, pentru prima dată în Timişoara ar fi existat, în prima fază pentru instituţii, posibilitatea de a plăti mai puţin pentru curentul electric consumat.
Ultimele comentarii