Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile Timişoara, într -o reţea europeană de centre de cercetare

Institutul de Cercetari pentri Energii Regenerabile TimisoaraDoi cercetători de la Universitatea Hohenheim, Germania, vor prezenta la Viena o propunere de reţea de centre de competenţe interdisciplinare axate pe valorificarea resurselor energetic, care să includă şi Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile al Universităţii Politehnica, din Timişoara.

 

Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile a primit, zilele trecutem vizita a doi reprezentanţi ai Centrului pentru Europa de Est al Universităţii Hohenheim – structură specializată în dezvoltarea de proiecte pentru zona Europei Centrale şi de Est. Dr. H.c. Jochem Gieraths şi Angelika Thomas, de la Centrul pentru Europa de Est al Universităţii Hohenheim, din Germania, au venit la Timişoara pentru a identifica potenţialul de cercetare al noului institute, în vederea dezvoltării de proiecte comune cu participarea ţărilor din această zonă a Europei.

Adina Palea, de la ICER Timişoara, spune că, în urma vizitei şi a discuţiilor avute, membrii delegaţiei germane vor prezenta la Viena o propunere de reţea de centre de competenţe interdisciplinare axate pe valorificarea resurselor energetice şi un pachet de propuneri de proiecte de dezvoltare regională cu implicare în spaţiul rural. Prin această colaborare Universitatea Politehnica Timişoara urmăreşte valorificarea ICER şi a celorlalte structuri de cercetare ale universităţii, precum şi implicarea activă în dezvoltarea regional.

Rectorul Universităţii Politehnica, prof. univ. dr. Viorel Şerban, anunţă că universitatea se află în faza de declanşare a activităţilor în cadrul ICER. “Astfel de vizite, precum cele ale delegaţiei de la Universitatea Hohenheim, au menirea de a identifica potenţiali colaboratori în vederea dezvoltării de parteneriate şi proiecte de cercetare la nivel european”, mai spune rectorul Politehnicii timişorene.

ICER este un proiect al Universităţii Politehnica Timişoara, finanţat din fonduri europene cu 17,5 milioane de euro. Este, totodată, unul dintre cele mai moderne institute de cercetare din ţară, beneficiind de echipamente de ultimă generaţie. Reprezentanţii UPT spun că printre achiziţiile efectuate prin proiect se numără un microscop electronic de transmisie unic în România care a costat un milion de euro, spectrometre cu rezonanţă magnetică nucleară RMN, cromatograf de gaz cuplat cu spectrometru de masă şi un difractometru cu raze X pentru pulberi, toate aceste echipamentele fiind deja puse ȋn funcţiune.

Print Friendly, PDF & Email